Miasto

Popularne miasta

Wrocław

  • 1724 inwestycje
  • 6717 wiadomości
  • 4545 ogłoszeń
  • 271 firm

Kraków

  • 1396 inwestycje
  • 4454 wiadomości
  • 3 ogłoszeń
  • 120 firm

Warszawa

  • 456 inwestycje
  • 3656 wiadomości
  • 3 ogłoszeń
  • 153 firm

Poznań

  • 305 inwestycje
  • 1146 wiadomości
  • 0 ogłoszeń
  • 52 firm

Katowice

  • 254 inwestycje
  • 1723 wiadomości
  • 0 ogłoszeń
  • 25 firm

Lublin

  • 192 inwestycje
  • 1333 wiadomości
  • 1 ogłoszeń
  • 14 firm

Gdańsk

  • 122 inwestycje
  • 1093 wiadomości
  • 1 ogłoszeń
  • 14 firm

Łódź

  • 82 inwestycje
  • 892 wiadomości
  • 0 ogłoszeń
  • 28 firm

Białystok

  • 72 inwestycje
  • 363 wiadomości
  • 0 ogłoszeń
  • 29 firm

Szczecin

  • 68 inwestycje
  • 634 wiadomości
  • 0 ogłoszeń
  • 18 firm

Bydgoszcz

  • 36 inwestycje
  • 290 wiadomości
  • 0 ogłoszeń
  • 11 firm

Toruń

  • 28 inwestycje
  • 365 wiadomości
  • 0 ogłoszeń
  • 3 firm

[Aglomeracja Wrocławska] Pierwsza na świecie biorafineria produkująca białko z rzepaku powstanie w podwrocławskiej Żórawinie Żórawina

0 0 559
Orzech
wiadomość dodana
przez Orzech
Foto: pixbay.com (CC0 Public Domain)  
Pierwsza na świecie biorafineria produkująca białko z rzepaku powstanie pod Wrocławiem. Inwestycja zostanie zlokalizowana w Żórawinie. Wybuduje ją firma Wilmar, która działa w branży olejarskiej i posiada duży zakład produkcyjny w Żórawinie, tuż przy autostradzie A4.

Technologię pozyskiwania jadalnego białka z rzepaku opracował łódzki startup NapiFeryn BioTech. Nowa biorafineria zostanie wybudowana w ciągu dwóch lat. Umożliwi produkcję rzepakowego białka na skalę przemysłową. 

Białko spożywcze z rzepaku pozyskiwane będzie z biomasy powstałej po tłoczeniu oleju. Na inwestycji powinni zyskać producenci żywności, bo będą mieli dostęp do białka, które jest alternatywą dla soi. Białko rzepakowe może być zdrowym składnikiem m.in. pieczywa, makaronów, słodyczy i napojów.

Rzepak to najczęściej uprawiana roślina oleista w Polsce – zbiory wynoszą 2,2-3,2 mln ton rocznie. Polska jest czwartym co do wielkości producentem tego surowca w Unii Europejskiej, podczas gdy niemal 100 proc. soi i jej półproduktów pochodzi z importu.
dodano: 2017-02-16 20:53:21