Kolejna nowa, duża inwestycja zagraniczna na Dolnym Śląsku. Tym razem swój zakład produkcyjny w Ząbkowicach Śląskich kończy budować brytyjska firma z branży spożywczej Signature Flatbreads. Powstanie wiele nowych miejsc pracy.
• Inwestycja jest symbolem ufności brytyjskich inwestorów w polski rynek i potencjał Dolnego Śląska.
• Projekt nie tylko tworzy nowe miejsca pracy, ale i wkłada wkład w modernizację lokalnej gospodarki oraz rozwój lokalnej infrastruktury.
• Inwestycja powstaje na siedmiohektarowej działce przy ul. Cukrowniczej w Ząbkowicach Śląskich, w sąsiedztwie hali Wałbrzyskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej INVEST-PARK i inkubatora przedsiębiorczości.
To pierwszy zakład produkcyjny tej znanej brytyjskiej firmy na terenie Unii Europejskiej
Kupując działkę w 2022 r., deklarował że planuje w nim na początek zatrudnić ponad 200 osób. Docelowo Signature Flatbreads chce utworzyć w Ząbkowicach Śląskich nawet 400 miejsc pracy.
Firma jest wiodącym producentem pieczywa w Wielkiej Brytanii, specjalizującym się w produkcji naleśników, tortill, pit i podpłomyków. Posiada najnowocześniejsze obiekty produkcyjne zlokalizowane w Wielkiej Brytanii i Indiach. Kolejna fabryka zostanie otworzona w Polsce, w województwie dolnośląskim. Będzie obsługiwała rynek Unii Europejskiej.
– “To dowód na to, że Ząbkowice Śląskie są atrakcyjnym miejscem dla inwestorów i że nasza strategia rozwoju przynosi efekty” – podkreśla Marcin Orzeszek, burmistrz miasta.
– “Wspieramy przedsiębiorczość i przyciągamy kapitał, bo silna gospodarka to lepsza przyszłość dla nas wszystkich! Dziękuję inwestorom za zaufanie i zapraszam wszystkie firmy do współpracy” – dodaje.
O inwestorze:
Signature Flatbreads to założona w 1984 r. przez dr Samira Eida - brytyjska firma działająca w sektorze produkcji i wyrobów piekarniczych. Zajmuje się produkcją tzw. płaskiego pieczywa, takiego jak m.in. plackido tortilli, bułki do pity itp.
– Dzięki naszemu doświadczeniu jako piekarzy trzeciej generacji, Signature Flatbreads rozwinął się z małej rodzinnej firmy w światowego lidera w produkcji płaskiego pieczywa, z najnowocześniejszymi piekarniami w Wielkiej Brytanii i Indiach. Używając specjalnie zaprojektowanych urządzeń do pieczenia, zaprojektowanych przez wspólnego dyrektora generalnego Williama Eida, produkujemy gamę wysokiej jakości, smacznych i autentycznych produktów, które pomagają naszym klientom wyróżnić się na tle konkurencji – czytamy na stronie inwestora.
Rodzinna piekarnia była pionierem światowych płaskich chlebów od czasu wprowadzenia na rynek Wielkiej Brytani pierwszego komercyjnego naana w 1987 r.
Signature Flatbreads wprowadziło pierwsze komercyjne chleby naan i tortille w Wielkiej Brytanii do brytyjskiego supermarketu w latach 80. XX wieku, a napędzanie innowacji pozostaje podstawą sukcesu firmy. Pod rozwijającą się marką Deli Kitchen oferuje ona szereg pieczywa, w tym inspirowaną kuchnią włoską focaccię krojoną, greckie płaskie chleby, brioche style wraps i perskie płaskie chleby.
Trzecie pokolenie piekarzy, William i Charles Eid, synowie Samira, są teraz u steru firmy
Firma zatrudnia obecnie łącznie ponad 2000 osób, które dostarczają produkty klientom detalicznym, QSR i gastronomicznym w ponad 70 krajach ze swoich piekarni w Wielkiej Brytanii i Indiach.
Jest to prawdziwie wielokulturowa firma, pracownicy mówią 27 językami.
William Eid, dyrektor generalny Signature Flatbreads, powiedział: „W 1984 roku mój zmarły ojciec założył naszą piekarnię z misją wprowadzenia na rynek brytyjski i poza niego różnorodnych pieczywa z całego świata. Jesteśmy bardzo zadowoleni, że możemy zaoferować dziś tak wspaniałą różnorodność pieczywa; pieczywa, które są tak wszechstronne w tworzeniu szybkich i wspaniałych posiłków dla naszych konsumentów. Nasze inwestycje mają na celu utrzymanie naszej oferty na czasie, ponieważ nadal promujemy innowacyjność i wspieramy naszych klientów w ich własnych planach rozwoju”.