HENPOL Sp. z o.o. zakończyła budowę przechowalni warzyw w Lesznie koło Błonia. Budowa obiektu wraz z kompletnym zagospodarowaniem terenu trwała około 10 miesięcy. HENPOL realizował inwestycję jako generalny wykonawca, a zakres umowy obejmował także przygotowanie projektu wykonawczego. Inwestorem była jedna ze spółek z grupy Dawtona.
Obiekt ma powierzchnię użytkową 11 357,67 m2 (wysokość budynku 12,56 - 13,00 m) oraz kubaturę 133 050 m3. Zakład składa się z dwóch części: przechowalni warzyw oraz części produkcyjnej i spedycji. W skład przechowalni wchodzi 10 komór chłodniczych o stałej temperaturze 0 stopni C i wymuszonej cyrkulacji powietrza. W komorach chłodniczych składowany jest produkt surowy, który poddawany jest suszeniu poprzez wentylację powietrzem zewnętrznym czerpanym przez specjalne czerpnie w ścianach za pomocą wentylatorów o dużej mocy. Cyrkulacja powietrza możliwa jest dzięki znajdującym się pod poziomem posadzki żelbetowym kanałom wentylacyjnym o głębokości do 1 m. Łączna długość ścian kanałów wynosi ponad 3 km. Jest to jeden z największych tego typu obiektów w Polsce. Powierzchnia wszystkich komór wynosi ok. 4640 m2 (500 m2 x 2 szt.; 480 m2 x 6 szt.; 380 m2 x 2 szt.) a ich wysokość 9 metrów.