Praca dla 200 osób. Transgourmet Foodservice otworzył centrum logistyczno-magazynowe w Gliwicach [FILM]

Orzech

Zakończyła się realizacja kolejnej dużej inwestycji w województwie śląskim. Powstaną nowe miejsca pracy. Firma Transgourmet Foodservice ukończyła budowę Centrum logistyczno-magazynowe przy ul. Sikorskiego w Gliwicach-Sośnicy.

Obiekt jest już otwarty i rozpoczęło dostawy. Koszt inwestycji wyniósł 180 mln zł. Nowe centrum w Gliwicach ma powierzchnię 19 tys. mkw. Dysponuje 14 tys. miejscami paletowymi i 58 rampami przeładunkowymi.

Prace projektowe i budowlane wykonano przy udziale firmy MOSTOSTAL Zabrze GPBP, a inwestorem zastępczym była spółka KKBud z Poznania. Centrum zlokalizowano na terenie dawnego Pola Wschód Kopalni Sośnica. Jego uruchomienie ma ułatwić dostęp do pełnego asortymentu spożywczego i przemysłowego dla klientów gastronomicznych z południowej Polski.

Magazyn Transgourmet Foodservice w Gliwicach będzie obsługiwał głównie aglomeracje śląską, krakowską i wrocławską, oraz regiony turystyczne jak Tatry, Sudety czy Beskid Śląski.

– Dla klientów prowadzących lokale gastronomiczne i punkty zbiorowego żywienia pochodzących z tych regionów oznacza to jeszcze szybsze dostawy od sprawdzonego dystrybutora. Transgourmet Foodservice będzie realizowała zamówienia nawet 6 dni w tygodniu przy pomocy własnej, nowoczesnej floty wielokomorowych samochodów dostawczych – informuje biuro prasowe spółki.

Obiekt jest podzielony na 4 strefy o różnych temperaturach: -22˚C, 0-2˚C, 2-6˚C oraz >16 ˚C, co ułatwi składowanie towarów o różnych wymaganiach. Centrum zaprojektowano zgodnie z najwyższymi standardami, uwzględniając najnowsze wytyczne, m.in. wykorzystując proces odzysku ciepła z urządzeń chłodniczych dla ograniczenia wpływu na środowisko.

Dodatkowo zainstalowano panele fotowoltaiczne oraz ładowarki dla samochodów elektrycznych na terenie zewnętrznym.

Otwarcie centrum wiąże się z utworzeniem nowych miejsc pracy, początkowo 70, z perspektywą rozszerzenia docelowo do ponad 200 stanowisk.