Unilever rozbudowuje swoją fabrykę FMCG w Poznaniu i zwiększa produkcję

Orzech

Jedna z największych globalnych firm działających na rynku FMCG, brytyjski koncern Unilever rozbudowuje swoją fabrykę w Poznaniu i zwiększa produkcję. W ramach inwestycji powstanie nowa linia produkcyjna, która pozwoli na zwiększenie mocy produkcyjnych kategorii ramen dla marek Knorr, Unox oraz Amino.

Pełna automatyzacja fabryki w stolicy Wielkopolski pozwoli na wydajność na poziomie 600 tys. opakowań na dobę. Nowe produkty będą dystrybuowane w Polsce, a także Holandii, na Węgrzech oraz w wybranych innych krajach europejskich. O planach tej inwestycji pisaliśmy na Investmap.pl we wrześniu 2023 roku.

Fabryka w Poznaniu to jedna z trzech fabryk Unilevera zlokalizowanych w Polsce. Jednocześnie to kluczowy dla Europy zakład produkcyjny należący do spożywczej części biznesu (Nutrition Bussines Group) firmy, produkujący największy tonaż spośród fabryk na kontynencie – średnio 10 tys. ton produktów miesięcznie.

Inwestycje w poznańskiej fabryce Unilevera wyniosą w tym roku 15 mln euro (65 mln zł), czyli o 6 mln euro więcej niż w 2023 r. Największa część tych pieniędzy zostanie przeznaczona na nową linię produkcyjną do dań gotowych, typu makaron instant z saszetką, oferowanych pod markami Amino i Knorr. Jej uruchomienie nastąpi w przyszłym roku.

– Inwestycja w Poznaniu pomoże nam w dalszym ciągu odpowiadać na rosnące wymagania europejskiego rynku. Co więcej, również nasz polski biznes spożywczy umacnia swoją pozycję – podkreślała przed rozpoczęciem inwestycji Hanneke Faber, Nutrition President w Unilever.

– Nasza poznańska fabryka jest jednym z największych zakładów produkujących żywność w Unilever. Dziś piszemy następny rozdział w jej historii. Dzięki kolejnym inwestycjom będziemy mogli jeszcze efektywniej odpowiadać na potrzeby naszych klientów i nadal rozwijać nasz biznes – powiedział Przemysław Fejfer, dyrektor fabryki Unilever.

Obecnie w poznańskiej fabryce Unilever działają trzy linie makaronowe, które produkują ponad 200 mln sztuk wyrobów na dobę. Nowa linia będzie działać dwukrotnie szybciej i pozwoli zwiększyć produkcję o dodatkowe 160 mln sztuk.

Inwestycja powstanie zgodnie z najwyższymi standardami środowiskowymi, pozwalającymi m.in. na optymalizację zużycia energii elektrycznej i wody. Zapewni również wysoką efektywność procesu produkcyjnego.

Dodatkowo, w ramach większego planu inwestycyjnego, Unilever będzie wdrażać na terenie fabryki najnowsze innowacje technologiczne, m.in. zwiększoną automatyzację procesów, inteligentne magazyny czy też wykorzystanie zrównoważonej energii.

Fabryka Unilever w Poznaniu działa od 92 lat. Obecnie zatrudnia ponad 700 osób. Na 25 liniach produkcyjnych powstaje szeroki asortyment artykułów spożywczych, w tym makarony oraz zupy, sosy, majonezy i keczupy pod markami Knorr, Hellmans, Unox i Amino.

O inwestorze:

Unilever to brytyjska korporacja transnarodowa z siedzibą w Londynie. Powstała w 1929 roku z połączenia Lever Brothers i Margarine Unie.

Produkuje głównie artykuły żywnościowe, środki czystości i higieny osobistej. Unilever posiada łącznie ponad 400 różnych marek na całym świecie, jednakże firma koncentruje się na trzynastu swoich najbardziej zyskownych markach – tzw. bilion-dollar brands (ang. miliardowa marka), których średnia roczna sprzedaż przekracza miliard dolarów. Najlepsze 25 marek daje firmie Unilever ponad 70% całego rocznego dochodu.

Fabryka w Poznaniu: