W Polsce została otwarta największa na świecie fabryka osłonek na bazie ekstraktu z wodorostów

Orzech

Kolejna zagraniczna inwestycja w województwie opolskim. Holenderska firma Vaess Agersol, czołowy producent innowacyjnych dodatków do żywności, otworzyła zakład produkcyjny w Starym Koźlu (gmina Bierawa). To pierwszy zakład produkcyjny powstały na terenach inwestycyjnych w tej miejscowości. Koszt inwestycji przekroczył 20 milionów złotych.

Firma działa w branży spożywczej, petfood i kosmetologii. Jej kluczowym produktem jest osłonka alginianowa na bazie ekstraktu z wodorostów, wykorzystywana między innymi w produkcji wędlin. Działalność w Kędzierzynie-Koźlu firma prowadzi już od 2013 r. W związku z dużym rozwojem firma zdecydowała się na budowę nowej fabryki w Starym Koźlu (gmina Bierawa).

W nowym zakładzie produkcyjnym Vaess Agersol, produkowane będą m.in. osłonki alginianowe do kiełbas, parówek i kabanosów, stanowiące ekologiczną i efektywną alternatywę dla jelit zwierzęcych.

Produkowane w fabryce osłonki na bazie ekstraktu z wodorostów są ważnymi dodatkami do żywności, stosowanymi w przemyśle spożywczym do zapobiegania utracie wilgoci, utrzymania świeżości produktów i poprawy ich trwałości. Dzięki nowej fabryce Vaess Agersol będzie w stanie zaspokoić zapotrzebowanie na te produkty na skalę globalną. W fabryce produkcja będzie w dużym stopniu zautomatyzowana.

Głównym wykonawcą prac budowlanych była firma Metalbau. Zarządzaniem budową zajmowała się spółka Sekwoja Development.

O inwestorze:

Marka Vaess, wcześniej znana jako Vaessen-Schoemaker, to holenderska firma założona w 1946 roku, specjalizująca się w technologii spożywczej i tworzeniu funkcjonalnych składników dla przemysłu spożywczego. Firma jest pionierem w produkcji zaawansowanych rozwiązań dla produktów mięsnych, vegańskich, piekarniczych oraz rybnych. Jednym z produktów firmy są osłonki alginianowe. Wdrażając zaawansowane technologie w zakładzie produkcyjnym, Vaess Agersol w Starym Koźlu, umożliwi zwiększenie efektywności produkcji w przemyśle mięsnym. Technologia stosowana przez firmę pozwala na obniżenie kosztów produkcji i wzrost wydajności.

Nowa inwestycja wzmacnia pozycję firmy Vaess na rynku i wspiera zrównoważony rozwój branży mięsnej w Polsce i na świecie.

Marka Vaess stale wprowadza innowacje łączące technologię z naturą, tworząc produkty spełniające wymagania współczesnego rynku spożywczego. Vaess rozwija swoje działania globalnie, posiadając zakłady w Polsce, Holandii, Wielkiej Brytanii i Australii. Ostatnio nawiązała również współpracę z firmami zajmującymi się produktami roślinnymi i opartymi na mykoproteinach, co wzmacnia jej pozycję na rynku zrównoważonego żywienia.