Rodzinna, polska firma Runoland z Góry (woj. dolnośląskie), specjalizująca się w przetwórstwie żywności ekologicznej, otrzymała od Legnickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej (LSSE S.A.) decyzję o wsparciu inwestycji w ramach Polskiej Strefy Inwestycji. Dzięki temu możliwy będzie dalszy rozwój mocy produkcyjnych i jeszcze lepsza odpowiedź na potrzeby klientów w kraju i za granicą.
Runoland to polski producent przetworów tradycyjnych, żywności ekologicznej, farszów i nadzień. Od ponad 30-lat współpracuje z lokalnymi dostawcami warzyw, owoców i grzybów, oferując m.in. ekologiczne dżemy, powidła, kiszonki, mrożonki, kimchi, suszone grzyby oraz farsze warzywne i owocowe. Wszystko bez konserwantów, sztucznych barwników czy aromatów – z poszanowaniem tradycji i natury.
Polska firma z tradycjami
– Jesteśmy polskim, lokalnym producentem, firmą rodzinną, a udziałowcami są wyłącznie obywatele naszego kraju bogatego w rozmaite warzywa i owoce. Naszą specjalnością jest przetwórstwo owocowo-warzywne, dlatego oferujemy takie rarytasy jak: grzyby marynowane i suszone, dżemy i konfitury z truskawek czy malin, jagody, nadzienia owocowe, a także warzywne farsze do pierogów, krokietów czy zapiekanek.
Wśród propozycji naszej żywności dostępne są także prawdziwe perełki smaku, takie jak na przykład żurawina, ćwikła z chrzanem bądź ogórki małosolne, pozbawione sztucznych konserwantów i oparte na tradycyjnej recepturze, dostępne są w słoikach o różnej pojemności. – informuje spółka.
Producent przetworów z naturalnym składem
Do tworzenia żywności Runoland wykorzystuje to, co ofiaruje runo leśne oraz Matka Natura. Działając jako producent przetworów z owoców i warzyw wykorzystuje najlepsze komponenty pochodzenia organicznego. Bazuje na naturalnych składnikach z okolicznych ziem zapewniając tym samym unikalny smak i aromat naszych wyrobów. Przetwórstwo owocowo-warzywne opiera na sprawdzonych przepisach i doskonałej jakości składnikach, dbając o wspieranie dziedzictwa kulinarnego regionu.
Gwarancja jakości i bezpieczeństwa
Produkcja wyrobów tradycyjnych, mrożonych i ekologicznych przebiega w oparciu o najwyższe standardy jakości. W ten sposób powstaje żywność, która zapewnia nie tylko niezwykłe doznania smakowe, ale cieszy także naturalnym składem bez zbędnych dodatków.
– Wierzymy bowiem, że produkty pochodzenia naturalnego nie potrzebują konserwantów czy barwników. Dzięki nowoczesnym metodom stosowanym w naszej przetwórni jesteśmy w stanie zapewnić żywność piękną, smaczną i bez sztucznych dodatków. Gwarancją naszej jakości i bezpieczeństwa są liczne certyfikaty, potwierdzające, że nasza działalność jest zgodna ze środowiskiem naturalnym. Wśród nich znajdują się takie dokumenty jak Certyfikat ekologiczny NOP na USA, Certyfikat Ekologiczny na UE, IFS, HACCP, ISO 9001:2008 czy Certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska – podkreśla firma Runoland z Góry.