PsiBufet i Butternut Box wybudują wielką fabrykę w Zabrzu. Zatrudnią kilkaset osób!

Orzech

PsiBufet i Butternut Box wybudują w Zabrzu fabrykę, w której będą gotować świeżą karmę dla psów. Nowy zakład pozwoli na produkcję indywidualnie dopasowanych i świeżych posiłków dla czworonogów z całej kontynentalnej Europy. Obiekt o powierzchni najmu 40 tys. mkw. powstaje na terenie CTPark Zabrze.

PsiBufet to polska marka, która oferuje świeże, indywidualnie dopasowane jedzenie dla psów, dostarczane bezpośrednio do czworonogów w modelu D2C. W 2023 roku PsiBufet został przejęty przez brytyjską firmę Butternut Box, europejskiego lidera rynku świeżej karmy dla psów. Założony w roku 2016 Butternut Box jest obecny, oprócz Wielkiej Brytanii i Polski (jako PsiBufet), także w Irlandii, Belgii, Holandii, a od niedawna także w Niemczech.

Budowa zakładu produkcyjnego w Polsce jest możliwa dzięki finansowaniu, które Butternut Box pozyskał w 2023 roku. Spółka pozyskała 280 mln funtów (ponad 1,4 mld złotych) od funduszu General Atlantic oraz dotychczasowego inwestora – L Catterton.

– Nasze posiłki powstają dzisiaj w Rudie’s Kitchen w Doncaster, w Wielkiej Brytanii, jednym z najnowocześniejszych zakładów produkujących psią karmę w Europie. Rozwijamy się bardzo dynamicznie i kolejna fabryka jest konieczna, aby sprostać wyzwaniu rosnącego popytu. Polska jest dla nas kluczowym rynkiem i cieszę się, że staje się regionalnym hubem dla działalności Butternut Box. Produkcja w Zabrzu pozwoli nam jeszcze szybciej dostarczać świeżą karmę do setek tysięcy psów z Niemiec, a także innych krajów kontynentalnej Europy – mówi David Nolan, założyciel i CEO Butternut Box.

Fabryka PsiBufet i Butternut Box powstanie w CTPark Zabrze, w Katowickiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej. Jego właścicielem i operatorem jest firma CTP, największy w Europie deweloper nieruchomości przemysłowych i logistycznych notowany na giełdzie. Zakład produkcyjny będzie mieć powierzchnię blisko 40 tys. m kw., a docelowo zatrudnienie znajdzie w nim kilkaset osób.

PsiBufet i Butternut Box planują dostawy pierwszych posiłków ugotowanych w Zabrzu na połowę 2025 roku.

– Po wyborze Polski jako najlepszej lokalizacji dla zakładu produkcyjnego, Górny Śląsk stał się naszym faworytem. To duży rynek pracy, pełen wysoko wykwalifikowanych pracowników, z bardzo dobrze rozwiniętą infrastrukturą. Sam CTPark Zabrze znajduje się z kolei w bliskiej odległości skrzyżowania autostrad A1 i A4, pozwalając na szybką dostawę posiłków do psów z całej Polski, Niemiec oraz innych krajów Europy. Dużą rolę przy wyborze terenu na inwestycję odegrał też fakt możliwości otrzymania pomocy publicznej. Otrzymaliśmy też wsparcie od miasta i całego regionu oraz niezastąpione doradztwo komercyjne ze strony CTP – mówi Piotr Wawrysiuk, założyciel PsiBufet.

– Strategia rozwoju CTP koncentruje się na lokalizacjach kluczowych z punktu widzenia możliwości eksportowych Polski – zapewniających szybką wymianę handlową i krótszy czas dostaw. Stąd decyzja o rozwoju portfolio parków biznesowych między innymi w województwie śląskim, w pobliżu rynku niemieckiego. Dotychczas w ramach CTPark Zabrze wybudowaliśmy prawie 67 tys. mkw. Na potrzeby marek PsiBufet i Butternut Box przebudujemy jeden z budynków kompleksu, zapewniając najemcy odpowiednie warunki do produkcji i przechowywania karmy dla zwierząt. W ten sposób wesprzemy najemcę w obsłudze wciąż rosnącego popytu na świeże i zdrowe posiłki dla psów – wyjaśnia Bogi Gabrovic, Director of Client Relations & Corporate Affairs w CTP Polska.

– Możliwość przebudowy budynku ZAB3 w Zabrzu celem odwzorowania specjalistycznego standardu fabryki w Doncaster, traktujemy jako uznanie dla naszej wiedzy eksperckiej i doświadczenia w realizacji skomplikowanych procesów produkcyjnych w całej Europie. Ku naszej satysfakcji coraz częściej tego typu projektu realizujemy też w Polsce. Czujemy ogromną odpowiedzialność wobec ambitnych planów biznesowych naszego nowego partnera oraz – nie zapominajmy o tym – setek tysięcy psiaków dzisiaj i milionów psiaków w przyszłości, które niecierpliwie czekają na pierwsze posiłki przygotowane w naszym Parku w Zabrzu – mówi Łukasz Tomczyk, Business Developer w CTP Polska.