Fabryka opon Michelin w Olsztynie przeszła pełną transformację

Orzech

W sercu Warmii i Mazur, w Olsztynie, znajduje się największy zakład produkcyjny Grupy Michelin w Europie. To właśnie tutaj od kilku lat krok po kroku realizowana jest ambitna wizja przemysłowej transformacji – bardziej nowoczesnej, bardziej odpowiedzialnej i przede wszystkim – bardziej zrównoważonej.

Przejście na energię z gazu

W 2024 roku fabryka Michelin w Olsztynie całkowicie wyeliminowała węgiel jako źródło energii. To oznacza zakończenie wieloetapowej modernizacji infrastruktury energetycznej. Rozpoczęła się ona w 2015 roku od przebudowy systemu energetycznego i inwestycji w nowoczesne kotły gazowe. Dzięki temu zakład wykorzystuje paliwo gazowe – emitujące znacznie mniej CO2 źródło energii. Dla Michelin to nie tylko zmiana technologiczna, ale ważny krok w redukcji emisji CO2

Modernizacja oznaczała również fizyczną zmianę krajobrazu fabryki. W ramach odejścia od węgla wyburzony został budynek z kotłami wodnymi opalanymi węglem oraz jeden z kominów, które przez dekady stanowiły część przemysłowej architektury zakładu. Symbolicznie i dosłownie zakończyło to epokę węglową w historii olsztyńskiego Michelin i zbiegło się w czasie z 10. rocznicą programu transformacji energetycznej fabryki.

Efekty transformacji są widoczne już dziś. Emisja CO₂ została zredukowana o 73% w porównaniu z 2010 rokiem. Zoptymalizowano także procesy produkcyjne, osiągając 24-procentowy wzrost efektywności energetycznej, a zużycie wody spadło o 45%.

Technologie odnawialne i zrównoważona logistyka

Te liczby nie tylko pokazują skuteczność podjętych działań, ale również potwierdzają, że przemysł może być prawdziwym motorem pozytywnej zmiany. Energetyczna transformacja fabryki w Olsztynie to także rozwój technologii odnawialnych. W zakładzie zamontowano już panele fotowoltaiczne, a transport wewnętrzny wykorzystuje elektryczną flotę pojazdów.

Od 2019 roku wprowadzono system intermodalny (tzw. „tiry na tory”), łączący transport drogowy i kolejowy. Dzięki temu w 2024 roku olsztyńską fabrykę za pomocą transportu kolejowego opuściło 1600 naczep ciężarowych. Pozwoliło to zmniejszyć liczbę ciężarówek poruszających się po drogach. Dzięki temu roczne emisje CO₂ związane z przewozem towarów zredukowano o niemal 1500 ton. Planowane są dalsze inwestycje w tym kierunku – m.in. relokacja terminala poza teren fabryki oraz zwiększenie częstotliwości połączeń do 4 razy w tygodniu. Te zmiany wpłyną na komfort mieszkańców poprzez dalsze zmniejszenie natężenia ruchu oraz obniżenie hałasu.

Spojrzenie w przyszłość: zeroemisyjna produkcja opon

Do 2029 roku fabryka Michelin w Olsztynie ma na celu osiągnąć całkowicie zeroemisyjną produkcję opon, zasilaną wyłącznie energią elektryczną z certyfikatami pochodzenia. Od 2035 roku ogrzewanie budynków fabrycznych ma bazować na biopaliwach. Jednocześnie zakład skupia się na działaniach edukacyjnych wśród pracowników, promując odpowiedzialne gospodarowanie energią oraz wspiera kulturę zaangażowania na rzecz środowiska.

Następne kroki transformacji energetycznej

Kolejne kroki transformacji skupiają się na dalszym redukowaniu zużycia energii i maksymalizacji wykorzystania odnawialnych źródeł. Plany uwzględniają m.in. pełne przejście na elektryczne prasy, które zastąpią obecne rozwiązania oparte na cieple z paliw kopalnych. Fabryka wdroży także pompy ciepła umożliwiające odzyskiwanie energii cieplnej z procesów produkcyjnych.

Zrównoważony rozwój na całym terenie

Co ważne, transformacja energetyczna dotyczy nie tylko produkcji, lecz także całego środowiska pracy. Część biurowa fabryki uzyskała certyfikat Green Office, przyznawany organizacjom, które w sposób systemowy wdrażają ekologiczne rozwiązania, przyjazne dla środowiska naturalnego w codziennym funkcjonowaniu

Zrównoważony rozwój w Olsztynie ma również wymiar lokalny i środowiskowy – już dziś połowę powierzchni fabryki stanowią tereny zielone (90 hektarów), które stanowią istotny element bioróżnorodności w fabryce.

Kluczowy element globalnej strategii Michelin

Transformacja olsztyńskiej fabryki Michelin jest spójna z globalną strategią koncernu, zakładającą osiągnięcie zeroemisyjności do 2050 roku. Olsztyn pokazuje, że przemysł nie musi jedynie reagować na zmiany – może aktywnie przyczyniać się do ich tworzenia. Przełomowe zmiany energetyczne przypadają w symbolicznym dla zakładu czasie. W 2025 roku fabryka obchodzi 60-lecie istnienia, 30 lat obecności Michelin w Olsztynie oraz 20-lecie działalności spółki Michelin Polska.