Kolejna wielka amerykańska sieć restauracji fast food chce wejść do Polski

Orzech

Kolejna wielka amerykańska sieć restauracji wejść do Polski. Tym razem jest to Wendy’s, to wywodząca się ze Stanów Zjednoczonych sieć restauracji szybkiej obsługi specjalizująca się w hamburgerach. Globalnie prowadzi ponad 7 tys. restauracji w ponad 30 krajach na całym świecie. Docelowo w Polsce powstać mają nawet setki lokali tej marki.

Obecnie firma aktywnie poszukuje masterfranczyzobiorcy, który będzie odpowiedzialny za rozwój sieci m.in. w Polsce i Czechach.

– Kandydaci powinni wykazać się bogatym doświadczeniem operacyjnym i znajomością lokalnego rynku. Potencjał finansowy partnera powinien obejmować otwarcie co najmniej 20-30 punktów w kilka lat – informuje Arkadiusz Słodkowski, Przewodniczący Rady Nadzorczej w PROFIT system, która jest przedstawicielem Wendy’s w Polsce.

Amerykański gigant fast foodowy próbuje umocnić swoją pozycję w Europie. W 2021 roku Wendy’s ponownie weszła do Wielkiej Brytanii, tworząc bazę do przyszłej ekspansji w Europie. Sieć zainwestowała znaczne środki m.in. w sprawny łańcuch dostaw, regionalne zespoły operacyjne oraz współpracę z najlepszymi agencjami marketingowymi i kreatywnymi. Ostatnio Wendy’s podpisała dwie nowe umowy z franczyzobiorcami w Irlandii i Rumunii. Pierwsze restauracje w tych krajach mają powstać w 2025 roku.

Plany ekspansji Wendy’s w Polsce

Kolejnymi rynkami na celowniku tego amerykańskiego potentata są Polska i Czechy. Kiedy pojawi się pierwszy lokal w naszym kraju i ile powstanie ich docelowo?

– Jak tylko znajdziemy odpowiednich franczyzobiorców. Zazwyczaj od podpisania umowy do otwarcia nowego rynku mija od 12 do 18 miesięcy. Ostatecznie o zasięgu naszej marki zadecyduje liczba franczyzobiorców. Wierzymy jednak, że istnieje ogromny potencjał, aby z czasem otworzyć setki restauracji w całej Polsce – powiedział w rozmowie z redakcją portalu Business Insider Polska Michael Clarke, dyrektor Wendy’s na Europę.

O sieci restauracji Wendy’s:

Wendy’s, to sieć amerykańskich restauracji typu fast food. Została założona w 1969 roku przez Dave’a Thomasa w miejscowości Columbus w stanie Ohio i jest własnością korporacji Wendy’s International, Inc. Jej główna siedziba znajduje się w Dublinie, w stanie Ohio.

Wendy's jest trzecią co do wielkości siecią fast-foodów na świecie z 7166 lokalami (stan na 2 listopada 2023 r.), po McDonald's i Burger King, z czego 415 jest własnością firmy, a 6751 jest franczyzowych, z czego 83% znajduje się w Stanach Zjednoczonych.

Firma określa standardy sklepów; właściciele kontrolują godziny otwarcia, wystrój, uniformy i wynagrodzenia pracowników.

Sieć serwuje kwadratowe kotlety hamburgerowe w okrągłych bułkach, frytki z solą morską i Frosty, miękkie lody zmieszane ze skrobią.

Menu składa się głównie z hamburgerów, kanapek z kurczakiem i frytek. Firma wycofała swoją firmową kanapkę Big Classic.