Po kilkuletnim remoncie Hotel Saski Kraków, Curio Collection by Hilton udostępnił na Starym Mieście w Krakowie starannie odrestaurowany dziedziniec, na którym powstała ogólnodostępna przestrzeń kawiarniano-restauracyjna Saski Garden. Oficjalne otwarcie odbyło się w poniedziałek, 27 maja 2024 roku.
Saski Garden to nowa przestrzeń Hotelu Saskiego w Krakowie, znajdująca się na jego wewnętrznym dziedzińcu, z bramą od strony ul. św. Tomasza. Jego charakter odtworzony został w duchu XIX-wiecznej architektury krakowskich podwórek. Ostatnie prace konserwatorskie wzbogaciły go o piękne, historyczne detale.
Z myślą o mieszkańcach miasta powstało miejsce z niepowtarzalnym klimatem i własną historią, które pozwala poczuć się intymnie w samym sercu Krakowa, tuż obok Rynku Głównego z Sukiennicami i Kościołem Mariackim.
– Saski Garden to ukryta perełka w sercu Krakowa. W sąsiedztwie Rynku Głównego goście mogą cieszyć się klimatycznym, zacisznym miejscem. Podobnie jak cały Hotel Saski w Krakowie ze swoją ponad 200-letnią historią, także Saski Garden, zaprojektowany został z myślą o mieszkańcach Krakowa. Zapraszamy wszystkich do korzystania z tego wyjątkowego dziedzińca. Niezależnie od tego, czy jest to lunch biznesowy, romantyczna kolacja, koktajl z przyjaciółmi czy przyjęcie dla grupy gości – Saski Garden to nowe, piękne miejsce na chwilę relaksu – mówił podczas inauguracji Christian Schwenke, Dyrektor Generalny Hotelu Saskiego Kraków, Curio Collection by Hilton.
Obecny na wydarzeniu I Zastępca Prezydenta Miasta Krakowa prof. Stanisław Mazur.
– Pamiętam ten kwartał Krakowa przed jego rewitalizacją. Smutno było patrzeć, że miejsce z tak ciekawą historią jest prawie martwe. Chciałem pogratulować rewitalizacji i remontu, który był zrobiony z pietyzmem, z szacunkiem do architektury i dawnych funkcji tego miejsca. Widząc jego rozwój, czuć siłę całej branży turystycznej w Krakowie. Z tą branżą – jako przedstawiciel władz miasta – chcę blisko współpracować. Również po to, żeby jej przedstawiciele mieli wpływ na jej rozwój, ale też mieli poczucie odpowiedzialności za zrównoważony rozwój całego miasta – skomentował prof. Stanisław Mazur.
Przyhotelowe patio urzeka zabytkową bramą, eleganckimi krużgankami i stylowymi balkonami. Blasku dodają mu lampiony w formie dawnych latarń, które każdego wieczoru subtelne oświetlają podwórzec. Goście będą tu mogli na świeżym powietrzu delektować się polskimi i międzynarodowymi daniami z Regale Bar & Restaurant oraz wyselekcjonowanymi koktajlami, które przygotowywane są na miejscu przez Grzegorza Pikulskiego, Barmana Roku World Class Poland 2023 i finalistę World Class 2023 w São Paulo.