Griffin Group, inwestor projektu rewitalizacyjnego „Hala Koszyki” w Warszawie, rozpoczął konserwację techniczną dwóch oficyn. Prace prowadzą eksperci z Torunia pod nadzorem stołecznego konserwatora zabytków. Planowany czas zakończenia wstępnych prac to wczesne lato przyszłego roku.
Hala Koszyki jest wielofunkcyjnym obiektem powstającym w ścisłym centrum Warszawy, w miejscu z ponadstuletnimi tradycjami handlowymi. – Przeprowadzana przez nas obecnie konserwacja techniczna wschodniej i zachodniej oficyny Hali Koszyki pozwoli w przyszłości przeprowadzić finalną konserwację i estetyzację tych obiektów zgodnie z koncepcją architektoniczną – wyjaśnia Sławomir Musiela, konserwator zabytków z pracowni Restauro, która wykonuje prace. – Przede wszystkim usuniemy zbędne elementy: stare warstwy farb, tynków, przeprowadzimy również kompleksową dezynfekcję, odsalanie i oczyszczenie murów, a także ich wzmocnienie i ustabilizowanie. Naprawimy także dachy obu oficyn. Pierwszym elementem naszych prac będzie rozeznanie struktury uszkodzeń, aby właściwie dobrać technologię materiałów stosowanych przy rekonstrukcji.
Zabezpieczane obiekty zawierają detale architektoniczne, które są przykładem nielicznie reprezentowanej w Warszawie secesji: ozdobne elementy metalowe, portale, słupki balustrady, zwornik kamienny w kształcie byczej głowy, a zwłaszcza zwieńczenie szczytu z kartuszem, na którym znajduje się syrenka warszawska.
– Realizujemy projekt rewitalizacyjny i zachowanie dziedzictwa architektonicznego jest tu kluczowe – mówi Artur Wojtkiewicz z Griffin Group. – Konserwowane oficyny będą integralną częścią projektu architektonicznego, powstającego na bazie koncepcji Juliusza Dzierżanowskiego z 1909 r.
Hala Koszyki jest znakomicie zlokalizowana: w śródmieściu Warszawy, w pobliżu stacji metra Politechnika, przystanków tramwajowych i autobusowych. Dla klientów przyjeżdżających samochodem zaprojektowano dwukondygnacyjny podziemny parking. Obiekt będzie oferował przestrzeń dla nowoczesnego mieszkańca wielkiego miasta, stanowiącą miejsce spotkań i zakupów oraz kontaktu z wyjątkową architekturą i sztuką. Koncepcja projektu zakłada na poziomie „- 1” delikatesy, sklepy oraz usługi zaspokajające codzienne potrzeby mieszkańców. Na poziomie parteru oraz pierwszego piętra znajdować się będzie znakomity wybór restauracji, kawiarnie, piwiarnie, winiarnie, herbaciarnie oraz szeroko pojęta oferta związana ze sztuką kulinarną. Ponadto klient znajdzie tu wysmakowaną ofertę wyposażenia wnętrz, nowoczesny design, galerie sztuki, sklepy dla hobbystów, miłośników podróży i dobrych książek.