DODAJ

Liceum Ogólnokształcące nr 1 (remont elewacji)

[Wrocław] Liceum Ogólnokształcące nr 1 (remont elewacji) 257152[Wrocław] Liceum Ogólnokształcące nr 1 (remont elewacji) 257153[Wrocław] Liceum Ogólnokształcące nr 1 (remont elewacji) 257151
Przedmiotem inwestycji był remont elewacji budynku głównego Liceum Ogólnokształcącego, budowa boiska wielofunkcyjnego oraz zagospodarowanie terenu działki wraz z remontem murowanego ogrodzenia. Kompleks zabudowań powstał na początku XX w. (1906-1911). Projekt przewidywał dla tego założenia funkcję szkoły i do dnia dzisiejszego nie podlegał adaptacji ani nie był znacząco przebudowywany. W pełni zachował się jako jednorodna realizacja koncepcji architekta Charlota Cabanisa. 
Projekt w dużym stopniu powtarzający istniejące zagospodarowanie terenu, ale uporządkowuje je. Swoją stylistyka nawiązuje do historycznych, XIX w. założeń parkowych. Na terenie wykorzystano stylizowane meble parkowe: ławki kosze i latarnie o konstrukcji żeliwnej. W projekcie nowej, zamykanej wiaty na pojemniki na odpady wykorzystano stylizowana furkę, nawiązującą formą do ogrodzenia zewnętrznego przy ulicy Poniatowskiego. 
W projekcie zieleni zaproponowano działania konserwatorskie mające na celu wprowadzenie nowej wartości do istniejącej tkanki. 
Utrzymano stan zieleni wysokiej i poddano ją zabiegom pielęgnacyjnym z uzupełnieniem nasadzeniami tworząc z głównej osi naprowadzającej na wejście główne aleję lipową. Usunięcie lub przesadzenie zieleni niskiej pozwoliło na odsłonięcie i wyeksponowanie historycznej elewacji.
Szczegóły - [Wrocław] Liceum Ogólnokształcące nr 1 (remont elewacji)
inwestorZarząd Inwestycji Miejskich miasta Wrocław
wykonawcaPB Inter-System Sp. z o.o.
projektantMajchrzak Pracownia Projektowa sp. z o.o.
Przedmiotem inwestycji był remont elewacji budynku głównego Liceum Ogólnokształcącego, budowa boiska wielofunkcyjnego oraz zagospodarowanie terenu działki wraz z remontem murowanego ogrodzenia. Kompleks zabudowań powstał na początku XXw. (1906-1911). Projekt przewidywał dla tego założenia funkcję szkoły i do dnia dzisiejszego nie podlegał adaptacji ani nie był znacząco przebudowywany. W pełni zachował się jako jednorodna realizacja koncepcji architekta Charlota Cabanisa.

Projekt w dużym stopniu powtarzający istniejące zagospodarowanie terenu, ale uporządkowuje je. Swoją stylistyka nawiązuje do historycznych, XIX w. założeń parkowych. Na terenie wykorzystano stylizowane meble parkowe: ławki kosze i latarnie o konstrukcji żeliwnej. W projekcie nowej, zamykanej wiaty na pojemniki na odpady wykorzystano stylizowana furkę, nawiązującą formą do ogrodzenia zewnętrznego przy ulicy Poniatowskiego.

W projekcie zieleni zaproponowano działania konserwatorskie mające na celu wprowadzenie nowej wartości do istniejącej tkanki.
Utrzymano stan zieleni wysokiej i poddano ją zabiegom pielęgnacyjnym z uzupełnieniem nasadzeniami tworząc z głównej osi naprowadzającej na wejście główne aleję lipową. Usunięcie lub przesadzenie zieleni niskiej pozwoliło na odsłonięcie i wyeksponowanie historycznej elewacji.

257131_1500x.jpg

257132_1500x.jpg

257133_1500x.jpg

257134_1500x.jpg

257135_1500x.jpg

257136_1500x.jpg

257137_1500x.jpg

257138_1500x.jpg

257139_1500x.jpg

257140_1500x.jpg

257141_1500x.jpg

257142_1500x.jpg

257143_1500x.jpg

257144_1500x.jpg

257145_1500x.jpg

257146_1500x.jpg

257147_1500x.jpg

257148_1500x.jpg

257149_1500x.jpg

257150_1500x.jpg

257151_1500x.jpg

257152_1500x.jpg

257153_1500x.jpg
odpowiedz
Jesteś deweloperem? Dodaj bezpłatnie inwestycję.
+ Dodaj inwestycję