Makarony Polskie SA rozbudują fabrykę w woj. warmińsko-mazurskimFot. Makarony Polskie SA

Makarony Polskie SA rozbudują fabrykę w woj. warmińsko-mazurskim

Orzech
Orzech
REKLAMA

Kolejna inwestycja dużej, znanej, polskiej firmy w województwie warmińsko-mazurskim w północno-wschodniej części naszego kraju. Jeden z czołowych producentów makaronów w Polsce oraz regionie CEE, firma Makarony Polskie SA rozbuduje i doposaży swój zakład produkcyjny zlokalizowany w miejscowości Korpele (powiat szczycieński, gmina Szczytno).

W ramach tego przedsięwzięcia firma przeprowadzi rozbudowę oraz doposażenie zakładu, a całkowity koszt inwestycji wyniesie 29 mln zł, finansowanych z własnych środków oraz kredytu bankowego. Realizacja projektu rozpocznie się w styczniu 2025 roku.

– „Inwestycja obejmie powiększenie hali produkcyjno-magazynowej oraz jej wyposażenie w nowoczesną infrastrukturę techniczną, produkcyjną i pomocniczą. Dodatkowo zostanie zoptymalizowana logistyka wewnętrzna. W efekcie tych działań uruchomiona zostanie produkcja nowych produktów, które będą odpowiadać na rosnące zapotrzebowanie rynku oraz zmieniające się preferencje konsumentów w segmencie produktów convenience” – poinformowała spółka w grudniu ubiegłego roku w komunikacie.

Projekt będzie realizowany w ramach programu Polska Strefa Inwestycji, zgodnie z decyzją o wsparciu inwestycji wydaną przez Warmińsko-Mazurską Specjalną Strefę Ekonomiczną. Dzięki temu Makarony Polskie zyskały prawo do pomocy publicznej w postaci zwolnienia z podatku dochodowego, która może wynieść maksymalnie 14,5 mln zł.

O inwestorze:

REKLAMA

Makarony Polskie SA to jeden z największych i najbardziej dynamicznie rozwijających się producentów makaronu w Polsce z bogatymi tradycjami i długoletnim doświadczeniem. Siedziba Spółki znajduje się w Rzeszowie. Firma posiada zakłady produkcyjne w Rzeszowie, Częstochowie i Korpelach, a także zakład produkcji dań gotowych w Stoczku Łukowskim. Spółka jest obecna na warszawskiej giełdzie od 2007 roku.

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów spółka Makarony Polskie SA oferuje szeroką gamę makaronów, wytwarzanych w technologii tłoczonej i walcowanej. Spółka oferuje makarony w wielu różnorodnych formach, wytwarzane na bazie mąki durum i mąki z pszenicy zwyczajnej. W swoim portfolio Spółka posiada również produkty odpowiadające na trendy żywności prozdrowotnej np. makarony z mąk rzadziej stosowanych np. orkisz, gryka, żyto oraz makarony warzywne produkowane z roślin strączkowych takich jak: ciecierzyca, czerwona soczewica i zielony groszek.

Podstawowe oferowane marki makaronów to Makarony Polskie, Sorenti i Abak (b-brand z Makarony Polskie).Działalność Spółki obejmuje również usługową produkcję makaronu na zlecenie sieci handlowych. Proces wytwarzania prowadzony jest w oparciu o nowoczesne linie produkcyjne. Technologia TAS pozwala uzyskać naprzemiennie wysokie temperatury suszenia i stabilizację makaronu, co daje gwarancję bardzo dobrej jakości i czystości mikrobiologicznej produktu oraz umożliwia wydłużenie daty minimalnej trwałości.

W trosce o najwyższą jakość i walory smakowe produktów makaronowych oferowanych przez Makarony Polskie SA zarówno surowce jak i wyroby gotowe są szczegółowo badane w zakładowym laboratorium. Proces produkcyjny przebiega z wymogami Zintegrowanego Systemu Zarządzania Jakością i HACCP, a nad jego poszczególnymi etapami czuwa Zespół Kontroli Jakości.

Makarony Polskie SA
Makarony Polskie SA

Komentarze (0)

Napisz komentarz
REKLAMA