[Olsztyn] Aura Centrum rozbudowuje ofertę gastronomiczną

Kajtman
Jesienią br. oferta Centrum Handlowego Aura Centrum w Olsztynie poszerzy się o 5 nowych restauracji, które będą zlokalizowane w nowoutworzonej strefie food court. Projekt rekonfiguracji parteru centrum właśnie otrzymał prawomocne pozwolenie na budowę. Trwa przetarg na generalnego wykonawcę.
Główne atrium olsztyńskiego Centrum Handlowego Aura Centrum przejdzie przebudowę, której celem będzie wydzielenie strefy gastronomicznej. Dzięki reorganizacji parteru obiektu utworzonych zostanie pięć nowych powierzchni restauracyjnych. Nowa strefa food court będzie uzupełniała ofertę rozrywkową centrum tworzoną przez jedyne w Olsztynie kino sieci Helios oraz kawiarnie i restauracje znajdujące się na pozostałych piętrach obiektu. Prace modernizacyjne będą trwały od czerwca, do końca października br.
„Poszerzenie oferty gastronomicznej to projekt, do którego przygotowywaliśmy się już od dłuższego czasu. Jest to jednocześnie ostatni element długofalowego planu rewitalizacji Aury, który rozpoczęliśmy w 2013 roku przystępując do przeprowadzonych z sukcesem procesów modernizacji, rekomercjalizacji i rebrandingu centrum. Nowoczesna i specjalnie wydzielona strefa gastronomiczna podniesie wartość Aury zarówno w oczach klientów, jak i najemców” – mówi Stuart Lang, Dyrektor w Balmain Asset Management.
Firma Balmain Asset Management, która odpowiada za komercjalizację Aury Centrum, sfinalizowała już umowy najmu z siecią restauracji Olimp serwującą posiłki w samoobsługowym systemie sprzedaży na wagę i restauracją oferującą kuchnię azjatycką Asia Hung. Nowi najemcy zajmą kolejno powierzchnie 70 i 60 m kw. Trwają także rozmowy w sprawie pozostałych umów najmu do nowej strefy food court.
„Ze względu na swoje położenie, w centrum miasta, w pobliżu lokalnych urzędów i instytucji, Aura spełnia ważną rolę w życiu mieszkańców Olsztyna będąc często miejscem ich spotkań. Rozbudowana strefa gastronomiczna jest zatem odpowiedzią na potrzeby naszych Klientów i jesteśmy przekonani, że bogata i różnorodna oferta tej strefy spotka się z uznaniem wszystkich, którzy odwiedzają nasze centrum” – mówi Anna Gospodarek, Dyrektor Aury Centrum.
Nowa część restauracyjna Aury została zaprojektowana z myślą o skomponowaniu przyjaznej i kameralnej przestrzeni tworzącej serce głównego atrium galerii. Stylistyka projektu opiera się na wykorzystaniu ekologicznych materiałów wykończeniowych i ciepłych kolorów ziemi, które będą korespondować z nowoczesnym, jasnym wnętrzem Aury tworząc przytulne otoczenie do odpoczynku. Nowy food court Aury Centrum został zaprojektowany przez zespół kierowany przez Paula Ayre z Vsf-creative – firmy architektonicznej specjalizującej się w projektach dla potrzeb handlu.