Pierwsza na świecie biorafineria produkująca białko z rzepaku powstanie pod Wrocławiem. Inwestycja zostanie zlokalizowana w Żórawinie. Wybuduje ją firma Wilmar, która działa w branży olejarskiej i posiada duży zakład produkcyjny w Żórawinie, tuż przy autostradzie A4.
Technologię pozyskiwania jadalnego białka z rzepaku opracował łódzki startup NapiFeryn BioTech. Nowa biorafineria zostanie wybudowana w ciągu dwóch lat. Umożliwi produkcję rzepakowego białka na skalę przemysłową.
Białko spożywcze z rzepaku pozyskiwane będzie z biomasy powstałej po tłoczeniu oleju. Na inwestycji powinni zyskać producenci żywności, bo będą mieli dostęp do białka, które jest alternatywą dla soi. Białko rzepakowe może być zdrowym składnikiem m.in. pieczywa, makaronów, słodyczy i napojów.
Rzepak to najczęściej uprawiana roślina oleista w Polsce – zbiory wynoszą 2,2-3,2 mln ton rocznie. Polska jest czwartym co do wielkości producentem tego surowca w Unii Europejskiej, podczas gdy niemal 100 proc. soi i jej półproduktów pochodzi z importu.