Pod Poznaniem budowany jest nowy, prywatny browarźródło: Materiały inwestora

Pod Poznaniem budowany jest nowy, prywatny browar

https://img.investmap.pl/user/3/35_%s.jpg
Orzech
REKLAMA
Pod Poznaniem budowany jest nowy, prywatny browar, który będzie w stanie wyprodukować około 30 tys. hektolitrów piwa. Obiekt powstaje w miejscowości Rumianek (powiat poznański). Koszt budowy szacowany jest na niemal 9 mln zł.

"Browar Za Miastem" zgromadził już wszystkie środki na budowę własnego browaru, którego koszt wyniesie 9 mln zł. Kwotę 4,18 mln zł pozyskano od 644 inwestorów w ramach właśnie zakończonej emisji crowdfundingowej, przeprowadzonej na platformie Crowdway.pl. To100 proc. celu i górna granica w ramach obowiązujących przepisów.

- Emisja akcji skierowana do społeczności inwestorów to ważny etap naszej strategii.W tej chwili jesteśmy w pełni przygotowani finansowo do dokończenia budowy browaru. Mamy środki własne, zawarliśmy umowę o kredyt inwestycyjny oraz umowę o dotację. Prace budowlane zaczęły się jeszcze przed kampanią crowdfundingu udziałowego. Do dzisiaj wykonane są fundamenty budynku oraz trwa budowa ścian części murowanej. Za około dwa tygodnie zaczniemy montaż konstrukcji hali produkcyjnej. Niedługo też rozpoczniemy przetargi związane z zakupem urządzeń produkcyjnych. Pierwsze piwo w naszym browarze zamierzamy uwarzyć już za niecały rok – mówi Tomasz Brycki, współzałożyciel i prezes spółki Browar Za Miastem.



Budowa obiektu została podzielona na dwa etapy. Ukończono prace ziemne oraz podbudowę budynku, a obecnie przygotowywane jest zbrojenie fundamentów. Stan surowy ma zostać osiągnięty na przełomie 2020/2021 roku. Koniec budowy pierwszego etapu inwestycji datowany jest na jesień 2021 r. Obiekt zostanie wyposażony wówczas m.in. w warzelnię20 zbiorników fermentacyjno-leżakowych oraz rozlewnię

II etap podpoznańskiego "Browaru Za Miastem" będzie polegał na zwiększeniu mocy produkcyjnej za sprawą zakupu kolejnych zbiorników fermentacyjno-leżakowych. W planach jest także zakup specjalnej linii do puszkowania.

Pierwsze piwa rzemieślnicze zostaną uwarzone we wrześniu 2021 r. Firma może pochwalić się nowatorską technologią produkcji na bazie składników Superfood, którą zainteresowani są klienci z Europy, USA i Azji. 

Docelowo browar będzie mógł produkować 30 tys. hektolitrów, czyli 6 mln butelek piwa rocznie.

Autorem projektu budynku jest Ind Design Dzierżyński Wytyk Sp.J.
Współpraca: Hania Kowalczyk

Komentarze (0)

Napisz komentarz

Najnowsze artykuły

Są pieniądze na budowę Domu Opieki Wyręczającej we Wrocławiu [WIZUALIZACJE]
We Wrocławiu, na Sołtysowicach, przy ulicy Sołtysowickiej 58 powstanie Dom Opieki Wyręczającej. Dzię...
Budowa The Bridge w Warszawie coraz bliżej
Ghelamco rozpoczyna przygotowania do budowy wieżowca The Bridge. Budynek stanie u zbiegu ulicy Towar...
Kraków: Miasto planuje nową kładkę na Dębnikach
Rada miasta na wniosek wiceprzewodniczącego Rafała Komarewicza zleciła Zarządowi Inwestycji Miejskic...
Kolejna amerykańska firma stawia na Katowice
Hyland Software, amerykańska firma z branży IT, która zainwestowała w Katowicach w ubiegłym roku otr...
Warszawa: Central Point przyciąga najemców [FILM]
Firma prawnicza Wolf Theiss zdecydowała się wynająć w Central Point 1500 mkw. powierzchni...
Kraków: Przy rondzie Matecznego powstaje nowe osiedle
Przy ulicy Rydlówka, niedaleko ronda Matecznego, deweloper Echo Investment rozpoczyna realizację osi...
Cukrownia Apartamenty stanie w Szczecinie
Przy ul. Południowej i Floriana Krygiera w Szczecinie, na przeszło 6 ha działce powstaje osiedle Cuk...
Trwają prace nad dokumentacją dla trasy S8 na odcinku: Wrocław - Kłodzko
W trakcie opracowania jest Studium techniczno-ekonomiczno-środowiskowe (STEŚ) dla rozbudowy trasy ek...
Kraków: Tramwajem przez Aleje
Miasto Kraków rozpisało przetarg na koncepcję nowej linii tramwajowej, miałaby ona przebiegać pomięd...
Kraków: Utrudnienia na ulicy Podgórskiej
Z powodu kolejnego etapu prac konstrukcyjnych mostów kolejowych nad Wisłą, dziś 25 stycznia zamknięt...