Trwają prace przy przekształceniu zabytkowego budynku dawnej piekarni Mamut przy ulicy Sienkiewicza 18-22 w nowoczesny, prywatny akademik dla studentów sieci BaseCamp. Na działce obok budowany jest od podstaw nowy hotel austriackiej sieci Vienna House Easy. Zapraszamy do obejrzenia nowych ZDJĘĆ z realizacji tej inwestycji.
Kolejny etap budowy akademika BaseCamp Student wraz z hotelem został ukończony. Część elewacja zabytkowej Piekarni Mamut jest już gotowa po renowacji.


Aktualnie trwają prace przy odrestaurowaniu zabytkowej elewacji ze starej cegły budynku przy ul. Sienkiewicza 18-22. Prawie gotowa jest już odnowiona elewacja południowa dawnego magazynu mąki od strony głównej ulicy. W tej chwili pozostało jeszcze tylko odświeżenie kamieniarki.

fot. Jakub Zazula

fot. Jakub Zazula
Projekt powstał w pracowni Grupa 5 Architekci z Warszawy. Projektanci musieli w nim uwzględnić starą, ceglaną tkankę – pozostałości po dawnej piekarni. Przed i tuż po wojnie w olbrzymim ceglanym kompleksie mieściła się jedna z największych w Europie piekarni Breslauer Consum Verein.

fot. Jakub Zazula
REKLAMA

fot. Jakub Zazula
Dom Studencki Base Camp będzie dysponował 775 pokojami dla studentów. Do zabytkowego 8-kondygnacyjnego budynku z cegły dobudowane zostaną dwa nowe skrzydła. W poziomie parteru planowane są dwa lokale usługowe: kawiarnia we frontowym budynku historycznym oraz klub fitness w nowo projektowanym skrzydle wschodnim. Łączna powierzchnia użytkowa to ponad 45 tys. mkw.

fot. Jakub Zazula

fot. Jakub Zazula

fot. Jakub Zazula

fot. Jakub Zazula

fot. Jakub Zazula
Na działce obok powstaje zupełnie nowy budynek. Znajdzie się w nim połączony z akademikiem hotel wraz z całą niezbędną infrastrukturą techniczną i drogową oraz garażem podziemnym na 37 miejsc. Część hotelową kompleksu wynajmie austriacka spółka Vienna House, która otworzy tam pięciogwiazdkowy hotel Vienna House Easy. Znajdzie się w nim 236 pokoi dwuosobowych oraz cztery apartamenty.
Jak zapewnia inwestor, odrestaurowane, istniejące części kompleksu i te nowo projektowane mają stanowić jedną spójną całość funkcjonalną, techniczną i przestrzenną, traktowaną jako jeden budynek.
Realizacja przebudowy budynku dawnej piekarni Mamut będzie kosztowała 167 mln 717 tys. zł netto. Realizacja nowej części w której znajdzie się pięciogwiazdkowy hotel Vienna House Easy zamknie się kwotą 69 mln 915 tys. zł netto.