Zabytkowa piekarnia Mamut zamienia się w nowoczesny akademik. Obok budowany jest nowy hotel źródło: Grupa 5 Architekci

Zabytkowa piekarnia Mamut zamienia się w nowoczesny akademik. Obok budowany jest nowy hotel

ZDJĘCIA + FILM
Orzech
Orzech
REKLAMA
Trwają prace przy przekształceniu zabytkowego budynku dawnej piekarni Mamut przy ulicy Sienkiewicza 18-22 w nowoczesny, prywatny akademik dla studentów sieci BaseCamp. Na działce obok budowany jest od podstaw nowy hotel austriackiej sieci Vienna House Easy.
Inwestorem jest BC Wrocław Sienkiewicza sp. z o.o. Projekt powstał w pracowni Grupa 5 Architekci z Warszawy. Projektanci musieli w nim uwzględnić starą, ceglaną tkankę – pozostałości po dawnej piekarni. Przed i tuż po wojnie w olbrzymim ceglanym kompleksie mieściła się jedna z największych w Europie piekarni Breslauer Consum Verein
Dom Studencki Base Camp będzie dysponował 775 pokojami dla studentów. Do zabytkowego 8-kondygnacyjnego budynku z cegły dobudowane zostaną dwa nowe skrzydła. W poziomie parteru planowane są dwa lokale usługowe: kawiarnia we frontowym budynku historycznym oraz klub fitness w nowo projektowanym skrzydle wschodnim. Łączna powierzchnia użytkowa to ponad 45 tys. mkw.
fot. Jakub Zazula
fot. Jakub Zazula
fot. Jakub Zazula
fot. Jakub Zazula
Grupa 5 Architekci
Grupa 5 Architekci
Na działce obok BC Wrocław Sienkiewicza Hotel sp. z o.o. buduje zupełnie nowy budynek. Znajdzie się w nim połączony z akademikiem hotel wraz z całą niezbędną infrastrukturą techniczną i drogową oraz garażem podziemnym na 37 miejsc. Część hotelową kompleksu wynajmie austriacka spółka Vienna House, która otworzy tam pięciogwiazdkowy hotel Vienna House Easy. Znajdzie się w nim 236 pokoi dwuosobowych oraz cztery apartamenty.
fot. Jakub Zazula
fot. Jakub Zazula
fot. Jakub Zazula
fot. Jakub Zazula
Grupa 5 Architekci
Grupa 5 Architekci
Jak zapewnia inwestor, odrestaurowane, istniejące części kompleksu i te nowo projektowane mają stanowić jedną spójną całość funkcjonalną, techniczną i przestrzenną, traktowaną jako jeden budynek. 
fot. Jakub Zazula
fot. Jakub Zazula
fot. Jakub Zazula
fot. Jakub Zazula
REKLAMA
Realizacja inwestycji rozpoczęła się od prac archeologicznych, które zostały przeprowadzone w 2019 roku. We wrześniu 2020 r. ruszyły prace budowlane. Generalnym wykonawcą całej inwestycji (akademika i hotelu) jest ERBUD S.A. z Warszawy. 
fot. Jakub Zazula
fot. Jakub Zazula
Realizacja przebudowy budynku dawnej piekarni Mamut będzie kosztowała 167 mln 717 tys. zł netto. Realizacja nowej części w której znajdzie się pięciogwiazdkowy hotel Vienna House Easy zamknie się kwotą 69 mln 915 tys. zł netto.
Przebudowa dawnej piekarni Mamut wraz z rozbudową o dwa nowe skrzydła ma potrwać 26 miesięcy od daty rozpoczęcia robót. Budowa nowej części w której powstanie hotel potrwa nieco krócej, 22 miesiące od momentu rozpoczęcia prac.
fot. Jakub Zazula
fot. Jakub Zazula
– Projekt obejmuje renowację i adaptację dwóch zachowanych budynków, obiektów objętych ochroną konserwatora: dawnego Magazynu Mąki od strony ul. Sienkiewicza oraz dawnej Piekarni w głębi działki wraz z łącznikiem między tymi budynkami. Historyczne budynki, będące częścią domu studenckiego uzupełnione są zespołem nowo projektowanych skrzydeł tworzących zabudowę całego kwartału miasta: domu studenckiego od strony południowej, wschodniej i północnej oraz hotelu od strony zachodniej – mówią architekci z pracowni Grupa 5 Architekci.
– Nowe skrzydła mają siedem kondygnacji nadziemnych, wykorzystanych na pokoje studenckie i hotelowe oraz jedną lub dwie kondygnacje podziemne mieszczące garaż oraz pomieszczenia pomocnicze i techniczne - informują projektanci.
Grupa 5 Architekci
Grupa 5 Architekci
Żródło: youtube (film z sierpnia 2020 r.)
Przypomnijmy, w 2007 roku kompleks trafił w prywatne ręce, a inwestycję na tym terenie zapowiadała firma deweloperska K&K Development, która chciała tam zrealizować m.in. hotel, biura, lokale usługowe i mieszkania. Ostatecznie jednak dawną piekarnię odkupiła jedna ze spółek powiązanych z siecią luksusowych akademików Base Camp.
Zespół budowlany Spółdzielczych Zakładów Piekarsko-Ciastkarskich Mamut przy ulicy Sienkiewicza 18-22 został wpisany do rejestru zabytków w 2008 roku. Obejmuje budynek dawnego magazynu mąki, główny gmach produkcyjny z kominem oraz łącznik zachodni pomiędzy nimi.
Grupa 5 Architekci
Grupa 5 Architekci

Komentarze (0)

Napisz komentarz
REKLAMA