Trwa rewitalizacja zabytkowej piekarni Mamut w centrum Wrocławia. Obok powstaje nowy hotel fot. Jan Augustynowski

Trwa rewitalizacja zabytkowej piekarni Mamut w centrum Wrocławia. Obok powstaje nowy hotel

ZDJĘCIA
Orzech
Orzech
REKLAMA
Trwają prace przy przekształceniu zabytkowego budynku dawnej piekarni Mamut przy ulicy Sienkiewicza 18-22 w nowoczesny, prywatny akademik dla studentów sieci BaseCamp. Na działce obok budowany jest od podstaw nowy hotel austriackiej sieci Vienna House Easy. Zapraszamy do obejrzenia nowych zdjęć tej inwestycji.
Inwestorem jest BC Wrocław Sienkiewicza sp. z o.o. Projekt powstał w pracowni Grupa 5 Architekci z Warszawy. Projektanci musieli w nim uwzględnić starą, ceglaną tkankę – pozostałości po dawnej piekarni. Przed i tuż po wojnie w olbrzymim ceglanym kompleksie mieściła się jedna z największych w Europie piekarni Breslauer Consum Verein
Dom Studencki Base Camp będzie dysponował 775 pokojami dla studentów. Do zabytkowego 8-kondygnacyjnego budynku z cegły dobudowane zostaną dwa nowe skrzydła. W poziomie parteru planowane są dwa lokale usługowe: kawiarnia we frontowym budynku historycznym oraz klub fitness w nowo projektowanym skrzydle wschodnim. Łączna powierzchnia użytkowa to ponad 45 tys. mkw
REKLAMA

Na działce obok BC Wrocław Sienkiewicza Hotel sp. z o.o. buduje zupełnie nowy budynek. Znajdzie się w nim połączony z akademikiem hotel wraz z całą niezbędną infrastrukturą techniczną i drogową oraz garażem podziemnym na 37 miejsc. Część hotelową kompleksu wynajmie austriacka spółka Vienna House, która otworzy tam pięciogwiazdkowy hotel Vienna House Easy. Znajdzie się w nim 236 pokoi dwuosobowych oraz cztery apartamenty.


Jak zapewnia inwestor, odrestaurowane, istniejące części kompleksu i te nowo projektowane mają stanowić jedną spójną całość funkcjonalną, techniczną i przestrzenną, traktowaną jako jeden budynek. 



Realizacja przebudowy budynku dawnej piekarni Mamut będzie kosztowała 167 mln 717 tys. zł netto. Realizacja nowej części w której znajdzie się pięciogwiazdkowy hotel Vienna House Easyzamknie się kwotą 69 mln 915 tys. zł netto.

Przebudowa dawnej piekarni Mamut wraz z rozbudową o dwa nowe skrzydła ma potrwać 26 miesięcy od daty rozpoczęcia robót. Budowa nowej części w której powstanie hotel potrwa nieco krócej, 22 miesiące od momentu rozpoczęcia prac.


– Projekt obejmuje renowację i adaptację dwóch zachowanych budynków, obiektów objętych ochroną konserwatora: dawnego Magazynu Mąki od strony ul. Sienkiewicza oraz dawnej Piekarni w głębi działki wraz z łącznikiem między tymi budynkami. Historyczne budynki, będące częścią domu studenckiego uzupełnione są zespołem nowo projektowanych skrzydeł tworzących zabudowę całego kwartału miasta: domu studenckiego od strony południowej, wschodniej i północnej oraz hotelu od strony zachodniej – mówią architekci z pracowni Grupa 5 Architekci.

– Nowe skrzydła mają siedem kondygnacji nadziemnych, wykorzystanych na pokoje studenckie i hotelowe oraz jedną lub dwie kondygnacje podziemne mieszczące garaż oraz pomieszczenia pomocnicze i techniczne - informują projektanci.

Przypomnijmy, w 2007 roku kompleks trafił w prywatne ręce, a inwestycję na tym terenie zapowiadała firma deweloperska K&K Development, która chciała tam zrealizować m.in. hotel, biura, lokale usługowe i mieszkania. Ostatecznie jednak dawną piekarnię odkupiła jedna ze spółek powiązanych z siecią luksusowych akademików Base Camp.


Zespół budowlany Spółdzielczych Zakładów Piekarsko-Ciastkarskich Mamut przy ulicy Sienkiewicza 18-22 został wpisany do rejestru zabytków w 2008 roku. Obejmuje budynek dawnego magazynu mąki, główny gmach produkcyjny z kominem oraz łącznik zachodni pomiędzy nimi.

Współpraca: Mariusz Bartodziej

Komentarze (0)

Napisz komentarz
REKLAMA