Belgijsko-szwajcarska firma Barry Callebaut Manufacturing rozbuduje fabrykę czekolady w Łodzi

Orzech

Szykuje się kolejna inwestycja belgijsko-szwajcarskiej firmy z branży spożywczej w Łodzi. Inwestor zamierza rozbudować moce produkcyjne swojej fabryki czelokady, zlokalizowanej w Łodzi, na Nowym Józefowie w dzielnicy Polesie.

28 lipca polski oddział firmy - Barry Callebaut Manufacturing Polska złożył w Urzędzie Miasta w Łodzi wniosek o pozwolenie na rozbudowę fabryki czekolady przez wprowadzenie dwóch linii produkcyjnych L9 i L10. Inwestycja zostanie zrealizowana na terenie zakładu produkcyjnego firmy, który zlokalizowany jest przy ul. Nowy Józefów 36 w Łodzi, w ramach Łodzkiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej.

Inwestor nie podał wartości całej informacji oraz informacji o ilości nowych miejsc pracy, jakie miałyby powstać w związku z realizacją tego przedsięwzięcia.

O inwestorze:

Barry Callebaut jest belgijsko-szwajcarskim przetwórcą kakao i producentem czekolady, którego średnia roczna produkcja wynosi 2,2 mln ton kakao i czekolady (rok obrotowy 2020/2021). Firma powstała w 1996 roku z połączenia belgijskiego producenta czekolady Callebaut i francuskiej firmy Cacao Barry. Obecnie ma siedzibę w Zurychu w Szwajcarii i działa w ponad 30 krajach na całym świecie.

Łódzka fabryka czekolady zaczęła działać w 1995 r.