Aleksandra Sowa, wielokrotna mistrzyni konkursów cukierniczych i autorka wielu receptur słodkości oferowanych w cukierniach "Sowa", właśnie w dawnych zakładach Monopolu Wódczanego postanowiła współtworzyć przestrzeń dla swojej nowej pasji.
Wraz z oddaniem pierwszego etapu kompleksu biurowego Monopolis w 2019 roku, swoich klientów przywita "Piekarnia Łódź". Będzie to pierwszy z kilkunastu, planowanych na terenie inwestycji, lokali gastronomicznych oferujących gościom bardzo zróżnicowaną ofertę kulinarną. W restauracyjnych przestrzeniach ulokowanych m.in. w pasażu wypełnionym zielenią, będzie można zjeść wszystko, od szybkiego śniadania, przez lunch, po kolację w miłej atmosferze. W dawnym budynku laboratorium wódek smakowych wypijemy z kolei pyszną kawę.
– Bardzo długo szukałam odpowiedniego miejsca na lokalizację dla mojego nowego pomysłu. Łódź jest dla mnie szczególnym miastem, o ciekawej historii i niezwykłej architekturze. Nieprzypadkowo także postawiłam na Monopolis. Już pierwsza wizyta na placu budowy przekonała mnie, że obraliśmy z inwestorem podobny kierunek działania. Oczywiście skala jest nieporównywalna, ale Virako podchodzi do historii miejsca z należytym szacunkiem i co więcej, z dbałością o detal. W mojej pracy tradycja także odgrywa istotną rolę, receptury przekazywane są z pokolenia na pokolenie. W przypadku wypieku prawdziwego chleba, bo tylko taki będzie można kupić w "Piekarni Łódź", wszystko ma znaczenie, od proporcji składników, przez temperaturę wody, aż po czas i warunki "leżakowania" zakwasu. O żadnych półśrodkach nie może być mowy, bo prawdziwy smak jest nie do podrobienia – mówi Aleksandra Sowa, pomysłodawczyni konceptu.
Wcześniej Aleksandra Sowa otworzyła piekarnię w Bydgoszczy, która szybko zyskała popularność. Oprócz rozmaitych, niektórych nawet rzadko spotykanych, gatunków chleba, bułek, drożdżówek z sezonowymi owocami, czy domowych ciast, "Piekarnia Łódź" zaoferuje swoim gościom również dania lunchowe oparte na własnych wypiekach. Wszystko to z produktów najwyższej jakości, od sprawdzonych dostawców. Wnętrze będzie przytulne i przyjemne w odbiorze, odpowiednie zarówno na śniadania z przyjaciółmi, jak i biznesowy lunch.
Deweloper Monopolis, prezentując projekt w maju ubiegłego roku, dokładnie określił profil inwestycji, która oprócz biurowej, ma stać się centrum kulturalno-rekreacyjnym z rozbudowaną i oryginalną ofertą kulinarną, skierowaną do mieszkańców i przyjezdnych, poszukujących inspirujących miejsc do spędzania wolnego czasu.
– Od momentu tworzenia koncepcji kompleksu zakładaliśmy, że będzie on proponował pełne spektrum usług, dla wszystkich mieszkańców naszego miasta. Nie zamykamy się bowiem na konkretną grupę. Chcemy stworzyć przestrzeń przyjazną, przemyślaną i dobrze zaprojektowaną. W Monopolis przewidzieliśmy rozwiązania, które czynią przestrzeń estetyczną i użyteczną dla człowieka. To człowiek jest dla nas najważniejszy – komentuje Krzysztof Witkowski, prezes zarządu Virako. Kwestie społeczne, od początku działalności Virako, były istotne dla firmy. Warto przywołać chociażby Kalendarz Virako, liczne koncerty i wystawy organizowane jeszcze przed rozpoczęciem budowy na terenie kompleksu, czy chociażby ostatni cykl plenerowych spektakli teatralnych, czyli Letnią Scenę Monopolis. Ten projekt spotkał się z ogromnym zainteresowaniem mieszkańców i wydaje się, że już na stałe wpisał się w kalendarz wydarzeń w mieście.
Pierwszy gastronomiczny najemca nie jest przypadkowy.
REKLAMA
– Cieszymy się, że "Piekarnia Łódź" powstanie właśnie w Monopolis. Takie miejsca budują swego rodzaju społeczność. Spotykamy się na śniadaniu, wychodzimy na przerwę ze świeżo wypieczonym bajglem, czy kupujemy drożdżówki dla kolegów z pracy. To ważne, aby mieć swój codzienny rytuał, a jedzenie jest jednym z jego niezbędnych elementów. Szczególnie jeśli jest zdrowe, smaczne i piękne podane. A o tę jakość jestem spokojny – dodaje Krzysztof Witkowski.
Monopolis – w duchu miastaMonopol Wódczany, trzeci co do wielkości zespół fabryczny, po zakładach Karola Scheiblera i Izraela Poznańskiego, został zbudowany w 1902 r. i przez wiele lat stanowił ważny element rozwoju Łodzi. Dzięki poczynionym inwestycjom łódzki zakład był najnowocześniejszym w polskiej branży spirytusowej. Największy rozkwit i sukcesy nastąpiły pod koniec lat 70. ubiegłego wieku. Monopol od zawsze odgrywał wielką rolę w życiu miasta. Był nie tylko miejscem pracy, ale również centrum wydarzeń społecznych i kulturalnych. W maju 2017 r. firma Virako przedstawiła plany rewitalizacji dawnych zakładów Monopolu Wódczanego i utworzenia wielofunkcyjnego kompleksu, z rozwiniętą ofertą gastronomiczna, kulturalną i usługową.
Centralną częścią Monopolis jest zespół zabytkowych gmachów dawnego Monopolu Wódczanego z początku XX. wieku, w których przez 115 lat produkowano i rozlewano wódkę. Piętra głównego budynku dawnej rozlewni zamienią się w wygodne biura, a na parterze powstaną restauracje, winiarnie, kawiarnie i rozmaite przestrzenie usługowe.
W dawnym laboratorium wódek smakowych powstanie bistro, w magazynie spirytusu – teatr, a w morsowni – basen z siłownią. Będzie też przestrzeń dla najmłodszych. W kompleksie otwarte zostaną przedszkole i świetlica środowiskowa dla dzieci. Ważną częścią Monopolis stanie się muzeum poświęcone historii dawnego Polmosu i technologii wytwarzania wódki.
Swoim najemcom Monopolis zaoferuje w sumie 23 400 mkw. nowoczesnych biur w trzech budynkach i ponad 5 000 mkw. przestrzeni usługowej.
Firma JLL pełni funkcję wyłącznego agenta ds. komercjalizacji kompleksu Monopolis.
Źródło: materiały prasowe