Polska firma Polmlek będzie produkować tzw. "różowe złoto"Fot. NCBiR

Polska firma Polmlek będzie produkować tzw. "różowe złoto"

Orzech
Orzech
REKLAMA

W Polsce, w województwie warmińsko-mazurskim, produkowane będzie tzw. "różowe złoto". W Lidzbarku Warmińskim, gdzie znajduje się nowoczesna fabryka i Centrum Badawcze polskiej Grupy Polmlek, ma być produkowana laktoferyna, białko, które wspiera odporność, pomaga w walce ze stanami zapalnymi, działa przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Nazywane jest właśnie potocznie "różowym złotem". Polmlek jest pionierem sekwencjonowania i frakcjonowania białek.

• Centrum Badawcze powstało w Lidzbarku Warmińskim – największym zakładzie Grupy Polmlek, tu też prowadzone są badania zmierzające do wdrożenia produkcji na skalę przemysłową

• Wyzwania opracowania najczystszej w Europie laktoferyny podjął się Polmlek, europejski lider produkcji i eksportu wysokospecjalistycznych proszków, głównie WPC i laktozy

• Projekt badawczo-rozwojowy, wyłoniony w konkursie Narodowego Centrum Badań i Rozwoju i objęty dofinansowaniem Funduszy Europejskich, wkracza właśnie w kluczową fazę

• Pierwsze wyniki badań zaprezentowane przed szeroką publicznością są obiecujące

To będzie innowacyjny produkt, przełom na skalę światową

Tak o postępach w projekcie badawczym mówią jego twórcy, którzy 16 września zaprezentowali w Lidzbarku Warmińskim pierwsze wyniki swoich badań. Wśród zaproszonych gości byli m.in. ministrowie, parlamentarzyści, delegacja Królestwa Marokańskiego, lokalne władze, przedstawiciele biznesu i nauki. W tym gronie nie mogło zabraknąć prof. dr. hab. inż. Jerzego Małachowskiego, dyrektora Narodowego Centrum Badań i Rozwoju, które ma 18-letnie doświadczenie we współpracy z beneficjentami i nadzorowaniu przedsięwzięć przyczyniających się do cywilizacyjnego rozwoju kraju.

– Rok temu uczestniczyłem w Lidzbarku Warmińskim w oficjalnym otwarciu Ciepłowni Przyszłości – jednej z najnowocześniejszych w świecie instalacji grzewczych napędzanych odnawialnymi źródłami energii. Powstała ona w ramach przedsięwzięcia „Ciepłownia Przyszłości, czyli system ciepłowniczy z OZE”, ogłoszonego w 2021 r. przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju, a finansowanego z Funduszy Europejskich w ramach Programu Inteligentny Rozwój. Dziś znowu wracam do Lidzbarka i przyznaję, że rozbudza się we mnie nadzieja na spektakularny sukces kolejnego projektu – powiedział dyrektor Jerzy Małachowski.

Projekt badawczo-rozwojowy pozyskiwania ultracennych dla sektorów farmacji i superfood białek – laktoferyny i laktoperoksydazy – wkroczył w kluczową fazę badań. Grupa Polmlek wraz z Uniwersytetem Przyrodniczym z Poznania opracowała założenia do unikatowej technologii produkcji laktoferyny z mleka. Będzie to pierwsza linia w Europie, która ma doprowadzić do uzyskania najczystszej na rynku laktoferyny. Spodziewana czystość to aż 98 proc. laktoferyny w białku.

Laktoferyna to produkt przyszłości, który może pomóc w leczeniu i zapobieganiu ciężkim chorobom, w tym cywilizacyjnym. Jej produkcja w Polsce będzie też szansą na ekspansję dla rodzimej branży rolno-spożywczej.

Przedsiębiorcom i naukowcom wspólnie pracującym nad nowatorskim rozwiązaniem gratulował dr inż. Marcin Kulasek, minister nauki i szkolnictwa wyższego.

– Innowacyjna koncepcja i technologia, która powstała we współpracy naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz specjalistów z lidzbarskiego Polmleku, jest doskonałym przykładem efektywnej współpracy nauki i biznesu. Współpracy, która, jak widzimy, przynosi realne korzyści dla społeczeństwa – podkreślał minister Marcin Kulasek.

Polska myśl wdrożeniowa od A do Z

Był to najwyżej oceniony projekt w tym konkursie. Jego całkowita wartość to blisko 80 mln zł (79 479 632,28 zł), a dofinansowanie z programu Fundusze Europejskie dla Nowoczesnej Gospodarki wyniosło 30,5 mln zł (30 551 973,92 zł). Całkowita realizacja projektu potrwa do maja 2027 r. Przede wszystkim jednak jest to doskonały przykład efektywności współpracy przedsiębiorców i naukowców. Do tej pory laktoferyna była produkowana tylko w 4 krajach w Europie, a dzięki kooperacji inżynierów i technologów z Polmleku z naukowcami z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu – Polska dołącza do tego elitarnego grona. Będzie to pierwsza linia produkcyjna w Europie, która ma doprowadzić do uzyskania najczystszej na rynku laktoferyny. Spodziewana czystość to aż 98% laktoferyny w białku.

Siły połączyli: uczelnia – Uniwersytet Przyrodniczy z Poznania oraz inżynierowie i technolodzy z Grupy Polmlek. Prof. dr hab. Wojciech Białas, współtwórca projektu, pozytywnie ocenia współpracę z Polmlekiem.

– W Grupie Polmlek wszystko było od początku nastawione na konkretny cel, mamy wszystkie zasoby. Działamy wspólnie i spójnie, mój zespół naukowców z technologami oraz inżynierami Polmleku, przy wsparciu właścicieli firmy i zarządu. Udało nam się opracować projekt B+R, który pokazuje, jak silny może być polski przemysł, dzięki synergii. Projekt uzyskał najlepszą ocenę w konkursie NCBR, dzięki czemu dziś jesteśmy już na etapie dopracowywania, szlifowania parametrów poszczególnych podsystemów. Niebawem będziemy mieli pełnowartościowy produkt o jakości światowej, wyprzedzającej innych producentów na rynku europejskim. Zaczynamy badać proszek pod kątem jakości końcowego produktu – podkreśla prof. dr hab. Wojciech Białas, kierownik Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu.

Polska nauka i polski przemysł muszą ściślej współpracować

Dlaczego NCBR postawiło na badania nad pozyskiwaniem cennych białek?

REKLAMA

– Narodowe Centrum Badań i Rozwoju, jako jedna z największych agencji tego typu w Europie, zostało powołane, aby realizować projekty na najwyższym poziomie innowacyjności, angażujące do wspólnego działania biznes i naukę. Mam na myśli projekty, na których efekty czekają odbiorcy nie tylko w naszym kraju, ale – patrząc chociażby na ekspansję firmy Polmlek m.in. w Afryce – można się po nich spodziewać również premiery światowej. Głęboko wierzę, że dzięki połączeniu trzech kluczowych czynników, jakimi są: wysiłki innowatorów, ponad 30,5 mln zł dofinasowania z programu Fundusze Europejskie dla Nowoczesnej Gospodarki oraz wzorcowa współpraca z NCBR – uda się zrodzony w Lidzbarku Warmińskim projekt zakończyć z wielkim sukcesem – powiedział podczas spotkania prof. dr hab. Jerzy Małachowski, dyrektor Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.

– Korzyści ze sprzedaży produktów opracowanych dzięki technologii pozyskiwania laktoferyny i laktoperoksydazy, a mówimy tu o innowacji produktowej w skali globalnej, będzie czerpała oczywiście sama firma, ale także polska i europejska gospodarka, które muszą dziś skutecznie konkurować z potężnymi rywalami na rynkach światowych. Największe korzyści, bo ważne dla zdrowia, będą jednak czerpać bezpośredni odbiorcy, my wszyscy: niemowlęta, dzieci, dorośli i osoby starsze. Czysta laktoferyna, pozyskana dzięki badaniom naukowym wspieranym przez fundusze europejskie, wzmocni nasz układ odpornościowy i pomoże utrzymać dobre zdrowie – dodał.

Polmlek pionierem sekwencjonowania i frakcjonowania białek

Centrum Badawcze powstało w Lidzbarku Warmińskim – największym zakładzie Grupy Polmlek, tu też prowadzone są badania zmierzające do wdrożenia produkcji na skalę przemysłową. To nie przypadek, że wyzwania opracowania najczystszej w Europie laktoferyny podjął się właśnie Polmlek, europejski lider produkcji i eksportu wysokospecjalistycznych proszków, głównie WPC i laktozy.

– Jako jedyni w Polsce produkujemy na skalę przemysłową laktozę farmaceutyczną. Utrzymujemy ciągły wzrost sprzedaży proszków specjalistycznych na światowych rynkach. Pozyskiwanie laktoferyny to strategiczny krok na drodze badań nad frakcjonowaniem mleka i serwatki. Laktoferyna z Lidzbarka będzie podstawą szerokiej gamy produktów branży farmaceutycznej, ale także suplementów diety – chcemy być obecni szerzej na rynku żywności funkcjonalnej, a nawet beauty, a przede wszystkim wejść na cenny rynek pharmacy – mówi Marcin Witulski, prezes Polmleku. – Prowadzimy rozmowy ze światowymi graczami branży farmaceutycznej o możliwościach kooperacji. Liczymy na to, że prezentacja projektu badawczego na tym etapie pozwoli wzbudzić już dziś zainteresowanie kontrahentów – dodaje.

Nowe otwarcie i strategia rozwoju superfood

Produkcja laktoferyny w Polsce to nie tylko szansa na podbicie nowych rynków (Polmlek eksportuje produkty do ponad 150 krajów), ale także nowe perspektywy i wejście do gry w branży pharmacy.

– Nowe technologia i innowacyjne rozwiązania otwierają nowe drogi, bo cenne białka to nie tylko laktoferyna, ale też inne frakcje, które będziemy niebawem w stanie pozyskać. To krok w nowym kierunku i otwarcie nowych perspektyw – zauważa prof. Wojciech Białas.

– Celem naszej strategii jest tworzenie coraz bardziej szytych na miarę produktów. Wygrywamy dzięki temu nie tylko z niskimi cenami. Zważywszy na fakt, że koszty produkcji rolno-spożywczej są w Europie jednymi z wyższych w ujęciu globalnym, musimy działać innowacyjnie, by nie zostać w tyle za graczami światowymi. Obserwujemy procesy konsolidacji i specjalizacji naszej branży w całej Europie, to także nasz core biznesowy – wysoka specjalizacja produkcji. Dlatego mocno stawiamy na badania i rozwój – puentuje prezes Marcin Witulski.

Laktoferyna – korzyści dla zdrowia

Laktoferyna to białko naturalnie występujące w mleku – zarówno kobiecym, jak i zwierzęcym. Najwięcej laktoferyny znajdziemy w siarze, czyli pierwszym mleku matki, które jest niezwykle bogate w składniki wspierające odporność noworodka. Jej główną funkcją jest wiązanie i transport żelaza, co czyni ją nieocenionym elementem obrony organizmu przed patogenami. Laktoferyna działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie. Pomaga regulować odpowiedź immunologiczną i chroni organizm przed nadmiernym stanem zapalnym.

Jest cenna dla niemowląt i dzieci: wspiera odporność, wspomaga rozwój mikrobioty jelitowej, chroni przed infekcjami. Dla dorosłych: wzmacnia układ odpornościowy, chroni przed stresem oksydacyjnym, wspiera równowagę mikroflory jelitowej. Dla seniorów: pomaga w walce z przewlekłymi stanami zapalnymi, wspiera zdrowie jelit, poprawia przyswajanie żelaza i może korzystnie wpływać na układ nerwowy.

To naturalny strażnik organizmu – działa subtelnie, ale skutecznie. Dla osób trenujących laktoferyna to ciche wsparcie w regeneracji i utrzymaniu zdrowia.

Fot. NCBiR
Fot. NCBiR
Fot. NCBiR
Fot. NCBiR
Fot. MNSiW
Fot. MNSiW

Źródło: NCBiR / MNiSW (edit: Orzech - Investmap.pl)

Komentarze (0)

Napisz komentarz
REKLAMA