We wtorek, 16 kwietnia, we wschodniej oficynie warszawskiej Hali Koszyki rusza bazar z wysokiej jakości żywnością oraz barem bistro. Inicjatorami tego przedsięwzięcia są współwłaściciele piekarni-kawiarni Charlotte, uważanej w wielu środowiskach za markę kultową. Bazar będzie w tym miejscu przez około rok, czyli do czasu rozpoczęcia w tej części obiektu prac budowlanych budowy nad nową Halą Koszyki. Od ubiegłego roku nowym inwestorem Hali jest fundusz zarządzany przez Griffin Group, który planuje otworzyć nowy obiekt w 2015 roku.
Koncepcja bazaru Koszyki polega na połączeniu trzech funkcji: bazaru, baru bistro i baru z drinkami. Na bazarze będzie można kupić produkty od sprawdzonych dostawców: dobre mięso, świeże ryby, sezonowe warzywa, owoce i zioła, sery, ciasta i wiele innych produktów – od rana do późnego wieczora. Będzie tu można również szybko i dobrze zjeść proste dania przygotowane na miejscu z produktów dostępnych na bazarze, a także, przy okazji zakupów, napić się kawy, świeżo wyciskanych soków z zielonych warzyw i owoców, prosecco i drinków często inspirowanych produktami z bazaru. Wieczorem, po zamknięciu bazaru, bar z drinkami będzie czynny do późnych godzin nocnych.
– Pomysł na bar i bazar Koszyki zrodził się z przekonania, że w Warszawie brakuje takiego miejsca – mówi Justyna Kosmala, współwłaścicielka Charlotte. – Sami mieliśmy ochotę na zakupy w przestrzeni nie za wielkiej, częściowo pod dachem, a częściowo na wolnym powietrzu, urządzonej ze smakiem w historycznym, pięknym budynku, gdzie możemy mieć w zasięgu ręki wszystko, co jest nam potrzebne, a jednocześnie spotkać się ze znajomymi, zjeść coś i wypić. Pragnęliśmy stworzyć takie miejsce, w którym zakupy będą przyjemnością i rozrywką, a nie uciążliwą koniecznością. Inspiracje przywieźliśmy z naszych podróży, podczas których pilnie przypatrywaliśmy się podobnym koncepcjom, takim jak Maltby Street Market w Londynie, Farmer’s Market w San Francisco czy sobotnie targi spożywcze we Francji i Hiszpanii. Zagospodarowanie przez nas wschodniej oficyny dobrze wpisuje się w założenia rewitalizacji Hali Koszyki planowanej przez Griffin Group. Hala Koszyki była dawniej halą targową i taką samą funkcję będzie pełniła w przyszłości.
Bazar Koszyki będzie otwarty 6 dni w tygodniu (oprócz poniedziałków).
***
Informacja o projekcie Hala Koszyki
Od chwili zakupienia nieruchomości przez fundusz zarządzany przez Griffin Group w połowie zeszłego roku renomowana pracownia JEMS Architekci opracowuje projekt budowlany nowej Hali Koszyki w uzgodnieniu ze Stołecznym Konserwatorem Zabytków. Komercjalizacją części handlowej zajmuje się firma DTZ Polska, a biurowej Colliers International. Dokładny harmonogram inwestycji będzie znany po ukończeniu i uzgodnieniu projektu, co powinno mieć miejsce już w maju tego roku. Zakończenie inwestycji planowane jest na 2015 rok. Obecnie trwa już konserwacja techniczna oficyn bramnych hali.
Wielofunkcyjny obiekt zaoferuje 8 000 mkw. powierzchni handlowej oraz 11 000 mkw. biurowej. Inwestor zakłada, że nowa Hala Koszyki zaoferuje przestrzeń dla nowoczesnego mieszkańca Warszawy, będzie miejscem spotkań i zakupów, ale równocześnie kontaktu z wyjątkową architekturą i sztuką. Znajdą się tu delikatesy, sklepy, restauracje, kawiarnie, winiarnie, herbaciarnie oraz szeroko pojęta oferta związana ze sztuką kulinarną. Elementem wyróżniającym tego miejsca będzie wysmakowana oferta wyposażenia wnętrz, nowoczesny design, galerie sztuki, sklepy dla hobbystów, miłośników podróży i dobrych książek.
Hala Koszyki jest znakomicie zlokalizowana: w śródmieściu Warszawy, w pobliżu stacji metra Politechnika, przystanków tramwajowych i autobusowych. Dla klientów przyjeżdżających samochodem zaprojektowano dwukondygnacyjny podziemny parking.