DODAJ

Wrocław: Dwie koncepcje zagospodarowania skweru w centrum – która lepsza? [WIZUALIZACJE]

Sport i rekreacja / Wrocław
Wrocław: Dwie koncepcje zagospodarowania
Mariusz Bartodziej
2019-03-12 13:01:22
Miasto przeprowadziło konsultacje i zaprezentowało dwa pomysły, jak ma się zmienić teren w sąsiedztwie Panoramy Racławickiej. Na razie to parking dla urzędników. Uwagi można składać do jutra. Koszt przebudowy ma wynieść około miliona złotych.

Miasto zamówiło poprzez Zarząd Zieleni Miejskiej wykonanie dwóch koncepcji zagospodarowania skweru w kwartale ulic Bernardyńskiej, Purkyniego, Styki i Kossaka oraz św. Jana Kapistrana. Zajęła się tym pracownia Creoprojekt Bartosz Żmuda we współpracy z biurem Isba Grupa Projektowa Sp. z o.o. oraz Muzeum Architektury we Wrocławiu.

UM Wrocławia


Zachowanie zieleni, mała gastronomia i publiczna toaleta

Skwer po przebudowie ma pełnić funkcję przede wszystkim miejsca spotkań z ogrodem tematycznym. Dodatkowo ma umożliwiać eksponowanie detali architektonicznych oraz organizowanie wystaw czasowych i takich w technice wirtualnej. Pozostać ma aktualny układ ruchu dla pieszych i zieleń – w szczególności cztery katalpy. Pojawi się za to ogólnodostępna toaleta. Do założeń projektu należy jeszcze rekompozycja historycznego traktu ul. św. Jana Kapistrana oraz stworzenie zielonego wnętrza z ekspozycją zabytkowej elewacji kościoła (dziś muzeum).

Obie koncepcje zawierają takie elementy jak: toalety, siedziska, lapidarium, ekspozycja historyczna, niskie nasadzenia, mała gastronomia, łąka kwietna, ciąg pieszo-jezdny, strefa wolnej rekreacji, stojaki na rowery i ścieżki z płyt betonowych. Wariant numer 1 przewiduje dodatkowo rampę, schody terenowe oraz siedziska z kodami QR. W obu przypadkach koszt inwestycji to ok. milion złotych.

Uwagi można zgłaszać do 13 marca poprzez internetowy formularz. Konsultacje w terenie odbyły się w lutym.

Więcej wizualizacji w galerii.

UM Wrocławia


UM Wrocławia


Miało powstać muzeum

Na działce pod skwer miała powstać siedziba Muzeum Współczesnego Wrocław (obecnego od 2011 roku w schronie przy placu Strzegomskim). Projekt powstał 11 lat temu. Powierzchnia użytkowa budynku miała wynieść 15,7 tys. mkw., a kubatura 70 tys. metrów sześciennych. Koszt inwestycji szacowano na 160 mln zł – zbyt dużo, by miasto zdołało ją zrealizować. Budowa zniknęła więc z Wieloletniego Planu Inwestycyjnego, w oczekiwaniu na dotację.

Więcej wizualizacji w galerii.

fot. Jan Augustynowski