Jedna z największych firm produkujących mielone mięso drobiowe w Europie inwestuje pod Łodzią

Orzech

Kolejna inwestycja z branży spożywczej w województwie łódzkim. Jedna z największych firm produkujących mielone mięso drobiowe w Europie rozbuduje swój zakład produkcyjny zlokalizowany w Koluszkach, w powiecie łódzkim wschodnim pod Łodzią.

W ramach inwestycji realizowanej przez Starmeat Daniel Katowicz, Henryk Ignatowicz Sp. z o.o. powstanie nowa hala o łącznej powierzchni 3,5 tys. mkw. w której znajdować się będzie część technologiczna, dwukondygnacyjne biuro oraz maszynownia. Za jej realizację odpowiedzialny jest generalny wykonawca, firma Commercecon.

Budowa nowego obiektu jest wynikiem dynamicznego rozwoju przedsiębiorstwa i rozpoczyna podzieloną na kilka etapów inwestycję, która łącznie będzie warta 80 milionów złotych.

Firma Starmeat rozpoczęła swoją działalność (pierwotnie jako Techno-Food) w 2010 r., specjalizując się w produkcji dodatków funkcjonalnych dla przemysłu spożywczego. Po trzech latach funkcjonowania skoncentrowała się na produkcji mechanicznie oddzielonego drobiu. Inwestycje w nowoczesną technologię w tym obszarze oraz utrzymanie wysokich standardów jakościowych przyspieszyły rozwój przedsiębiorstwa, które dziś zalicza się do największych producentów mielonego mięsa drobiowego na naszym kontynencie.

Dynamiczny rozwój firmy zawsze wiąże się z zapotrzebowaniem na nową przestrzeń produkcyjną, techniczną czy magazynową, zatem decyzja o inwestycji w nowy zakład była dla Daniela Katowicza, Prezesa Zarządu Starmeat, jedynie formalnością.

– Ostatnie lata to bardzo dynamiczny rozwój naszej działalności, a zdobywanie nowych, odległych rynków zbytu wymaga nie tylko zwiększenia mocy produkcyjnych, ale także dalszych inwestycji w specjalistyczne chłodnie oraz w przestrzeń do składowania gotowych produktów w optymalnych warunkach. Szybkiej rozbudowy wymaga również nasza dotychczasowa powierzchnia biurowa. Cieszę się, że nasz nowy zakład buduje Commercecon – to generalny wykonawca z bogatym doświadczeniem w realizacji wymagających technologicznie obiektów dla branży spożywczej – podkreśla Daniel Katowicz.

Nowa hala powstaje w Koluszkach, obok działającego tu zakładu Starmeat. Na szczególną uwagę zasługuje hala mroźni wysokiego składowania, do której technologię dostarczy wiodący światowy dostawca przemysłowych rozwiązań chłodniczych Johnson Controls.

– Budowa tego obiektu stanowi dla nas wyzwanie z technologicznego punktu widzenia. Dzieje się tak za sprawą wspomnianej hali mroźni oraz technologii, jaka będzie w niej zaimplementowana. Z uwagi na konieczność utrzymania rygoru temperaturowego musimy zastosować materiały i elementy budowlane, które cechuje nie tylko odpowiednia izolacyjność termiczna, ale także możliwość kontaktu z żywnością. Podczas takich realizacji kluczowe jest zapewnienie najwyższej jakości wykonania przegród budowlanych, pozbawionych mostków termicznych oraz zapewniających utrzymanie odpowiednich parametrów cieplno-wilgotnościowych – wyjaśnia Marcin Wojcieszek, Dyrektor ds. realizacji w firmie Commercecon.

Rozbudowa fabryki w Koluszkach już się rozpoczęła, a jej ukończenie planowane jest na III kwartał 2024 r.