W minionym tygodniu do grona najemców Manufaktury dołączyły dwie nowe restauracje. French Potato, to pierwszy w Polsce lokal sieci La Pataterie, która stawia na tradycyjną kuchnię Francji, z ziemniakami w wielu odsłonach w roli głównej. Polskie smaki oferuje Coś Dobrego proponując swoim gościom swojskie dania, w tym pierogi z wody i pieca, naleśniki, krokiety oraz zupy, kremy i chłodniki.
Tradycyjna francuska kuchnia we French Potato
Restauracja French Potato zajęła dwa piętra budynku dawnej straży ogniowej oraz taras z widokiem na rynek Manufaktury o łącznej powierzchni niemal 370 m2. Koncepcja lokalu zakłada podzielenie go na dwie części. Przestrzeń na parterze została zaaranżowana tak, by sprzyjała szybkim lunchom. Serwowane są tam przekąski oraz tradycyjne śniadania: bagietki z dżemem, francuskimi serami, szynką lub łososiem, w towarzystwie kawy bądź herbaty. Z kolei pierwsze piętro zaprasza do dłuższych spotkań i delektowania się nie tylko regionalnymi potrawami, ale także cieszącym oczy wystrojem. A ten we French Potato jest wyjątkowy – ściany zdobią grafiki nawiązujące do produkcji serów czy win, z których słynie Francja. Klimat wiejskiej posiadłości dopełniają rustykalne dekoracje, drewniane i miedziane narzędzia wykorzystywane niegdyś w kuchni, zamiast lamp pod sufitem zawisły metalowe wiadra z soczyście pomarańczowym wnętrzem oraz przerobione drewniane skrzyneczki. Na ścianach pojawiły się tapety z wycinkami prasowymi, stare map, portrety oraz grafiki, obok których znajdują się półki z butelkami win i drewniane beczki, a do biesiady zapraszają swojskie drewniane stoły. Nie zabrakło również kolorowego kącika dla najmłodszych, w którym dzieci będą mogły spędzić czas na zabawie. French Potato dysponuje również tarasem o powierzchni ponad 160 m2, na którym można skosztować dań z menu w słoneczny dzień. Z wysokości drugiego piętra widoczne są niemal wszystkie budynku dawnej fabryki Izraela Poznańskiego oraz rynek Manufaktury.
French Potato to kuchnia francuska w codziennym wydaniu. Specjalnością jest pieczony ziemniak podawany z różnymi sosami opracowanymi według tradycyjnej receptury. W karcie dominują dania z tym warzywem w roli głównej, hodowanym w Polsce na potrzeby restauracji. Smaki z prowincji przybliży pieczony ziemniak podawany z łososiem wędzonym i ziołowym serkiem, bądź w towarzystwie golonki i zasmażanej kapusty. Nie zabrakło również ziemniaczanych burgerów, które powstały z dwóch placków ziemniaczanych, ani propozycji dla wegetarian, m.in. potrawy z duszonymi porami i pieczarkami.
Coś Dobrego, czyli swojskie przysmaki