Kolejna inwestycja firmy Mlekovita w Białej Podlaskiej. Spółka zainwestowała tym razem 45 milionów. Powstały też nowe miejsca pracy. Mlekovita wybudowała nową halę produkcyjną, w której uruchomiła produkcję serów twardych dojrzewających (typu szwajcarskiego, holenderskiego oraz szwajcarsko-holenderskiego).
19 listopada nastąpiło oficjalne otwarcie obiektu. Budowa nowej hali trwała ponad dwa lata, a jej koszt to 45 mln złotych. Inwestycja pozwala na produkcję nowego sera, a przy tym zapewnia przestrzeganie wszelkiego rodzaju obostrzeń reżimowych, sanitarnych oraz weterynaryjnych. Pozwoli to na zwiększenie się jakości samego produktu finalnego, która jest priorytetem w działalności przedsiębiorstwa.
– Na rynek wchodzi nowy ser twardy dojrzewający typu gouda – "Ser bialski" z dziurami znad Doliny Krzny. To ser najwyższej jakości, a jego nazwa zwyczajowa będzie podkreślała regionalność, miejsce produkcji i pochodzenie surowca – mówił podczas otwarcia hali prezes zarządu grupy Mlekovita Dariusz Sapiński. – To również dobra wiadomość dla hodowców i producentów mleka. Mogą zwiększać hodowlę i produkcję, ponieważ powstały nowe zdolności przerobowe w Białej Podlaskiej. Możemy dodatkowo przerobić 200 tys. litrów mleka. To jest duży potencjał – dodał.
Planuje się, że nad przebiegiem całego procesu produkcyjnego czuwać będzie około 50 wykwalifikowanych pracowników.
– Myślę, że miejsca pracy powstaną w gospodarstwach u naszych farmerów. W Polsce mamy nadwyżkę produktów mlecznych. 35% jest eksportowanych, Mlekovita jest tu liderem. Eksportujemy do 167 krajów świata. Jestem pewien, że również z tego zakładu produkt będzie sprzedawany za granicę – mówił prezes Sapiński.
Sam ser, który trafił do oferty handlowej Mlekovity, będzie systematycznie wchodził na kolejne obszary rynku. Rozwój firmy to również możliwość poszerzenia współpracy z lokalnymi producentami mleka.
– Cieszymy się, że w Białej Podlaskiej powstała ta inwestycja. To szansa rozwoju dla naszych rolników, nie tylko dla nas, ale i dla przyszłych pokoleń – zauważa członek rady nadzorczej grupy Mlekovita Janusz Kisielewski. Obecnie z bialskim oddziałem współpracuje około 150 rolników z regionu, dostarczając od kilku do kilkunastu tysięcy litrów mleka.
Nowa linia serowarska, która powstała w Białej Podlaskiej pozwoli spółce produkować minimum 600 ton sera miesięcznie. Aby uzyskać taką wielkość produkcji, niezbędne będzie dostarczanie do zakładu 200 tys. litrów mleka dziennie.
Generalnym wykonawcą inwestycji polegającej na rozbudowie i przebudowie fabryki Mlekovity w Białej Podlaskiej była firma Strabag Sp. z o.o. Zakład produkcyjny w Białej Podlaskiej jest jednym z 22 tego typu obiektów, należących do firmy Mlekovity. Każdego dnia w całej grupie łącznie przetwarzanych jest 8 milionów litrów mleka dostarczanego przez 15 000 polskich rolników, a 5 000 wykwalifikowanych pracowników pracuje przy 185 liniach produkcyjnych.