Stara siedziba V Liceum Ogólnokształcącego we Wrocławiu nie zostanie wyburzonaFoto: Togamek - licencja CC BY-SA 3.0-pl / Wikimedia Commons

Stara siedziba V Liceum Ogólnokształcącego we Wrocławiu nie zostanie wyburzona

Orzech
Orzech
REKLAMA

Dawna siedziba V Liceum Ogólnokształcącego we Wrocławiu, znajdująca się przy ulicy Grochowej na razie nie zostanie wyburzona. Budynek na nieokreślony czas dostał nowe przeznaczenie. Będzie to tymczasowa placówka, w której na czas znalezienia docelowego miejsca zamieszkania będą mogli znaleźć schronienie uchodźcy, którzy przyjeżdżają do stolicy Dolnego Śląska z ogarniętej wojną Ukrainy.

Kilka dni temu uruchomiono w dawnej siedzibie V LO - "UA Przystanek Grochowa”. Placówkę dla uchodźców z Ukrainy prowadzi fundacja Homo Sacer i Towarzystwo Pomocy św. Brata Alberta. Na 2 tys. mkw. tymczasowe schronienie będzie mogło znaleźć nawet 500 osób. Przy budynku zorganizowano również m.in. specjalny przystanek, na którym będą zatrzymywać się autobusy z Dworca Głównego PKP, dowożące kolejne osoby.

Jeszcze niedawno wrocławski magistrat planował wyburzyć budynek V Liceum Ogólnokształcącego przy ul. Grochowej 13. Obiekt został zamknięty przez miasto z powodu znacznego wyeksploatowania. Samo liceum zyskało nową siedzibę, wybudowaną od podstaw, przy ul. Kuronia 14. Od czasu wyprowadzi do tego nowoczesnego budynku, stara siedziba przy ul. Grochowej była opuszczona.

REKLAMA
Foto: Togamek - licencja CC BY-SA 3.0-pl / Wikimedia Commons

Miasto zamierzało ze względu na zły stan techniczny wyburzyć budynek. W tym miejscu według nowego planu zagospodarowania przestrzennego planowana była budowa dwóch budynków o funkcji mieszkaniowej i mieszkaniowo-usługowej wraz ze strefami zieleni oraz ciągami pieszymi (1MW-U).

Na parterze projektowanego budynku, który ma w przyszłości powstać w miejscu V Liceum Ogólnokształcącego, przewidziano funkcje takie jak pracownie artystyczne, obiekty upowszechniania kultury, obiekty kształcenia dodatkowego, obiekty pomocy społecznej, obiekty opieki nad dzieckiem oraz wystawy i ekspozycje. Nowy plan zagospodarowania tego terenu umożliwi stworzenie przestrzeni dla społecznej aktywności i integracji – czyli zgłaszane przez mieszkańców potrzeby społeczne. W projektowanym pięciokondygnacyjnym budynku o funkcji mieszkaniowo-usługowej dla funkcji społecznych przewidziano maksymalnie 670 mkw. powierzchni całego parteru.

Komentarze (0)

Napisz komentarz
REKLAMA