REKLAMA

Opinie o [Wałbrzych] Fabryki Porcelany Książ, Krzysztof, Wałbrzych (81)

Napisz komentarz
justek
Smutne to, że likwidowane są firmy, które kiedyś dawały pracę sporej grupie ludzi. Budynek porcelany „Książ” już jest rozbierany, a nowy właściciel chyba nie ma kasy na jakąś sensowną inwestycję w tym miejscu. Jest bardzo wątpliwe, żeby porcelana „Wałbrzych” uruchomiła kiedyś produkcję. Zawód /umiejętności/ przekazywany kiedyś z pokolenia na pokolenie z czasem zaniknie i tak zostanie zmarnowany pewien potencjał tkwiący w ludziach.
Pozostaje jeszcze tylko porcelana „Krzysztof”. Aby podnieść na duchu Wałbrzyszan zmartwionych rozwojem wydarzeń przedstawiam fragmenty artykułów o „Krzysztofie” /może nie wszyscy czytali/:

[size=150:3l42auen]Kristoff[/size:3l42auen]

Rozeszła się wieść, że wałbrzyska fabryka porcelany przeżywa swój renesans. To prawda, bo klasyczne wzory serwisów oddała do zdobienia najbardziej wziętym polskim projektantom, grafikom, ilustratorom.

To historia jak z amerykańskiego filmu. Kazimierz Jarząbek w 2010 roku jedzie z rodzinnej Zielonej Góry do Wałbrzycha. Chce w firmowym sklepie porcelany Krzysztof kupić prezenty na święta. Zaintrygowany wielką fabryką w środku miasta prosi o oprowadzenie po niej. - Może to już pana ostatnie zakupy tutaj - słyszy od rozgoryczonych pracowników. W regionie upadają kolejne fabryki porcelany: Wałbrzych, Książ, Porcelana Śląska, trzyma się tylko Jaworzyna. Krzysztof też właśnie zbankrutował i ma być wystawiony na sprzedaż. Kazimierz Jarząbek, prezes dobrze prosperującej firmy Nordis Chłodnie Polskie, nie zastanawia się długo: kupuję! Uratował 300-osobową załogę, utrzymał produkcję. - Jak przyjedziesz do nas, zrozumiesz dlaczego - zachęca mnie do wypadu do Wałbrzycha Margareta Jarząbek, córka Kazimierza.
Nowi właściciele nadają fabryce znak firmowy Kristoff nawiązujący do oryginalnego brzmienia nazwiska jej założyciela Karla Kristera. Ojciec prosi córki o pomoc w odświeżeniu wizerunku firmy. Margareta, z wykształcenia prawniczka, od 15 lat mieszka w Warszawie, związana jest z branżą fotograficzną. Jedzie do Wałbrzycha, żeby obejrzeć fabrykę. O produkcji porcelany nie ma pojęcia. Za dwa lata będzie w tej dziedzinie ekspertką i będzie non stop kursować na trasie Warszawa - Wałbrzych.
Zbliżają się targi Ambiente we Frankfurcie, największa w Europie impreza związana z nowymi trendami w branży porcelany, ceramiki, szkła, dekoracji wnętrz i ogrodu. (…). Margareta i jej siostra Patrycja jadą tam, (…). - We Frankfurcie zobaczyłam stoiska polskich fabryk porcelany. Wszystkie miały bardzo podobne dekoracje, głównie różyczki, różniły się tylko kształtami serwisów. Wtedy zaświtała mi w głowie myśl, ze w takim razie my musimy się czymś wyróżnić - wspomina Margareta.
Traf chce, że warszawskie studio fotograficzne, w którym pracuje, mieści się tuż obok Małego Studia. To kreatywne miejsce pracy wielu młodych, ale już uznanych ilustratorów, grafików i projektantów. Opowiada im o Kristoffie i jej plan zaczyna się krystalizować. Agata Nowicka „Endo" i Marysia Zalewska, które założyły tam agencję ilustratorów ILLO, proponują współpracę i pomoc w doborze autorów nowych dekoracji.

55704_1000x.jpg 55703_1000x.jpg



Efekt jest taki, że od dwóch miesięcy na półkach warszawskich klubokawiarni i sklepów z designem stoją już klasyczne porcelanowe herbaciane serwisy z nowoczesnymi wzorami autorstwa Marka Mielnickiego, Tymka Jezierskiego, Piotra Stolarskiego, Agnieszki Dybowskiej, Magdy Pilaczyńskiej, Tomasza Walenty i Katarzyny Goleń. Na fikuśnych barokowych imbrykach i filiżankach rozpleniły się kolorowe kropki, cyrkowe konie, surrealistyczne czarne wąsy. Pocztą pantoflową i facebookową po stolicy rozeszła się już wieść, że wałbrzyska fabryka porcelany przeżywa swój renesans.
Piotr Stolarski wybiera najbardziej klasyczny z produkowanych w Kristoffie fasonów, czyli Alaskę inspirowaną jeszcze starszą Fryderyka z 1936 roku i zapełnia ją kolorowymi kropkami. Inspiracją są dla niego tzw. tablice Ishihary służące do wykrywania daltonizmu. - Gdy myślę o zaprojektowaniu jakiegoś przedmiotu, to chciałbym, żeby on był produkowany w Polsce - mówi Piotr Stolarski. - Dlatego trzymam kciuki za Kristoffa, żeby nasi projektanci mieli szansę poeksperymentować z tym materiałem.

55705_1000x.jpg



Wałbrzyska fabryka już otwiera dla nich szerzej drzwi. Na praktyki przyjeżdżają tu studenci wzornictwa z Wrocławia i Krakowa. Na wałbrzyskie sympozjum pod hasłem „Porcelana inaczej" zapraszani są designerzy i artyści z całego świata. Znany na świecie i w Polsce projektant porcelany Marek Cecuła przywozi tu swoich studentów. To wszystko może zaowocować w przyszłości nowymi wzorami produkowanymi w Kristoffie.(…)
Margareta wciąż poszerza listę sklepów i kawiarni, które chcą je sprzedawać. Do Warszawy zawsze przyjeżdża z bagażnikiem wypełnionym towarem. Można już go znaleźć m.in. w sklepach: Reset, Secret Life of Things, Le Pukka, i w kawiarniach: Szara Cegła, Fawory, Leniviec. Odzywają się kuratorzy wystaw, galerie sztuki.(…)

tekst Agnieszka Kowalska
Wysokie Obcasy 8 września 2012

[size=150:3l42auen]Żmije dla „Królikarni”[/size:3l42auen]

O Fabryce Porcelany Krzysztof w Wałbrzychu, jest głośno w środowisku nie tylko polskich artystów plastyków. Tu powstają dzieła sztuki.

W czwartek (6 grudnia) o godz. 19. w warszawskim Muzeum Rzeźby im. Xawerego Dunikowskiego w Królikami, odbędzie się wernisaż wystawy prac Maurycego Gomulickiego. To znany polski artysta grafik, fotograf, autor instalacji plastycznych i krótkich form filmowych.
W Królikami zaprezentuje limitowaną kolekcję 150 porcelanowych żmijek, które osobiście zaprojektował. (…).
Młodzieńcza fascynacja sprawiła, że Maurycy Gomulicki z myślą o wystawie, zaprojektował trzy rodzaje żmijek.(…).
Okazało się, że większość fabryk porcelany nakłada obecnie kalki na swoje wyroby, a ich pracownicy nie potrafią wykonać ręcznie malowania żmijek, według koncepcji Maurycego Gomulickiego.
Dopiero w Fabryce Porcelany Krzysztof w Wałbrzychu, artysta znalazł pracowników, którzy potrafią sprostać temu zadaniu.
W rozmowie z nami Maurycy Gomulicki nie ukrywał, że prestiżowa wystawa jego prac w Królikami, nie doszłaby do skutku, gdyby nie utalentowani pracownicy wałbrzyskiego Krzysztofa, którzy jako jedni z nielicznych w kraju nadal potrafią zdobić porcelanę ręcznie na wysokim poziomie.
- Dopóki trafiłem do wałbrzyskiego Krzysztofa, myślałem nawet o odszukaniu jakichś emerytowanych dekoratorów porcelany, którzy pomogliby mi w realizacji projektu - tłumaczy Maurycy Gomulicki.

Artur Szałkowski
Panorama Wałbrzyska 4 grudnia 2012.
Tsamb
Fabryka na dobre znika...

55027_1000x.jpg
please delete this account
środek fabryki http://patu.fotolog.pl/
please delete this account
Tak Tsamb nie pomyliłeś się były to silosy na mączkę kostną i kaolin - teraz kaolin do płytek na przeciwko przywozi się w worach TIRami z Czech...
Tsamb
Za chwilę z krajobrazu Uczniowskiej znikną hmmm nazwę to silosami...

53294_1000x.jpg
Tsamb
A tymczasem po cichu, z tyłu, gdzie prawie nikt tego nie widzi powoli znika nam Fabryka Porcelany Książ... Nawet lokomotywa, która stała w jednym z garażów została "potraktowana" palnikiem i podzielona na kilkanaście części złomu...


52219_1000x.jpg



52220_1000x.jpg
please delete this account
WTF ?!?


[code:121xe40c] KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO
Raport bieżący nr 33 / 2012
Data sporządzenia: 2012-07-10
Skrócona nazwa emitenta
CASH FLOW S.A.
Temat
Emisja Obligacji Serii G
Podstawa prawna
Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe
Treść raportu:
Zarząd Cash Flow S. A. z siedzibą w Dąbrowie Górniczej informuje, że w dniu 9 lipca 2012 roku powziął uchwałę nr 1/9/07/2012 dotyczącą emisji obligacji na okaziciela serii G. Emisja Obligacji nie ma charakteru emisji publicznej. Przedmiotowa emisja obligacji została dokonana w ramach zawartych w Uchwale Nr 1/17/04/2012 Zarządu Cash Flow S. A. z dnia 17 kwietnia 2012 r., która to dotyczyła rozpoczęcia programu emisji zabezpieczonych obligacji na okaziciela. Emitent informował o rozpoczęciu programu emisji obligacji raportem bieżącym numer 16/2012 z dnia 17 kwietnia 2012 roku.

1. Cel emisji obligacji serii G nie został ściśle określony. Cash Flow S. A. planuje wykorzystać środki pozyskane z emisji obligacji na finansowanie działalności podstawowej.

2. Zgodnie z treścią uchwały przedmiotem emisji są zabezpieczone obligacje zwykłe na okaziciela (w formie dokumentu) serii G.

3. Wielkość emisji została ustalona do 4.000 (cztery tysiące) zwykłych obligacji na okaziciela serii G o wartości nominalnej i cenie emisyjnej 1.000 zł (jeden tysiąc złotych) każda. Emisja dochodzi do skutku w przypadku objęcia co najmniej 500 (słownie: pięciuset) obligacji.

4. Wartość nominalna i cena emisyjna jednej obligacji wynosi 1.000 zł (jeden tysiąc złotych) każda.

5. Warunki wykupu i warunki wypłaty oprocentowania obligacji.

a. Oprocentowanie Obligacji będzie liczone w oparciu o zmienną stopę procentową od dnia przydziału włącznie. Na wysokość oprocentowania w kolejnych kwartałach będzie składała się: stopa WIBOR3M przypadająca na dwa dni robocze przed rozpoczęciem kolejnego okresu odsetkowego; w przypadku gdy w dniu, o którym mowa w zdaniu poprzedzającym, stopa WIBOR nie zostanie ogłoszona, przyjmuje się ostatnią ogłoszoną stopę WIBOR przed tym dniem oraz marża w wysokości 8 %. Oprocentowanie jest liczone od wartości nominalnej Obligacji, począwszy od daty przydziału. Dla potrzeb obliczeń przyjmuje się, iż rok ma 365 dni. Odsetki będą wypłacane kwartalnie w dniach: 26 października 2012 roku, 28 stycznia 2013 roku, 26 kwietnia 2013 roku oraz w dniu wykupu albo wcześniejszego wykupu. Dniem ustalenia prawa do odsetek jest 6 dzień roboczy przed dniem płatności odsetek (z wyjątkiem płatności odsetek w dniu wcześniejszego wykupu), co oznacza, że kwota z tytułu odsetek od Obligacji zostanie wypłacona Obligatariuszom, którzy posiadali Obligacje w dniu ustalenia prawa do odsetek.

b. Dzień Wykupu ustala się na dzień 26 lipca 2013 roku. Wcześniejszy wykup obligacji jest dopuszczalny na mocy porozumienia stron.

6. Zabezpieczenie obligacji zostanie dokonane przez osobę trzecią. Poniżej Cash Flow S. A. przedstawia sposób zabezpieczenia obligacji serii G oraz podmiot udzielający zabezpieczenia.

Obligacje serii G są emitowane jako obligacje zabezpieczone. Program emisji obligacji uchwalony w dniu 17 kwietnia 2012 r. zabezpieczony jest poprzez ustanowienie hipoteki na prawach: użytkowania wieczystego nieruchomości oraz na odrębnym prawie własności budynków umiejscowionych na nieruchomości objętej ww. prawem użytkowania wieczystego, ustanowionych na nieruchomości, położonej w Wałbrzychu, której właścicielem jest Skarb Państwa, a użytkownikiem wieczystym do 5 grudnia 2089 roku jest Finader S. A. z siedzibą w Wałbrzychu. Dla nieruchomości o której mowa powyżej, Sąd Rejonowy w Wałbrzychu prowadzi księgę wieczystą o numerze SW1W/0006471/3, nieruchomość ta składa się z 43 działek o łącznej powierzchni 121.433 m2. Zabezpieczenie zostało ustanowione na 16 działkach o łącznej powierzchni 46.969 m2 zabudowanych budynkami. Wartość Użytkowania wieczystego Nieruchomości wraz z zabudową oszacowana na podstawie wyceny rzeczoznawcy majątkowego wynosi 40.915.000,00 (czterdzieści milionów dziewięćset piętnaście tysięcy) złotych.

Powyższe zabezpieczenie zostało ustanowione przez Finader S. A. niezwłocznie po powzięciu Uchwały Nr 1/17/04/2012 Zarządu Cash Flow S . A. z dnia 17 kwietnia 2012 r., która dotyczyła rozpoczęcia programu emisji zabezpieczonych obligacji na okaziciela. Emitent informował o ustanowieniu zabezpieczenia programu emisji obligacji raportem bieżącym numer 22/2012 z dnia 5 czerwca 2012 roku, aktualizując informacje na temat emisji obligacji serii E. Hipoteka wskazana w przedmiotowy raporcie zabezpiecza wszystkie obligacje, które dotychczas zostały wyemitowane w ramach programu( tj. obligacje serii E, obligacje serii F oraz obligacje serii G) jak również inne obligacje (przyszłe), jeżeli zostaną wyemitowane w ramach programu.

7. Wartość zaciągniętych zobowiązań przez Emitenta na dzień 30 czerwca 2012 roku wynosi odpowiednio: zobowiązania długoterminowe 8.190 tyś. złotych oraz zobowiązania krótkoterminowe 35.463 tyś. złotych

Perspektywy kształtowania się zobowiązań do lipca 2013 roku.

Ze względu na profil działalności Cash Flow S. A. w okresie od lipca 2012 roku do lipca 2013 roku nie przewiduje zaciągania zobowiązań, za wyjątkiem zobowiązań wynikających z obligacji, zakupu wierzytelności lub innych działań kredytowych wspierających podstawową działalność w zakresie obrotu wierzytelnościami. Bieżąca działalność Spółki skupia się na pośrednictwie finansowym, a większość usług świadczonych przez Spółkę nie wymaga zaangażowania kapitałowego. Cash Flow S. A. angażuje kapitał własny w celu nabywania wierzytelności bądź świadczenia usług faktoringowych. Wszystkie transakcje dokonywane przy pomocy środków własnych są zabezpieczane rzeczowo lub przy pomocy innych środków w zależności od rodzaju transakcji.

8. Zarząd nie określił celu ani przedsięwzięcia, na które mają być przeznaczone środki pozyskane z emisji Obligacji serii G.

9. Obligacje nie są Obligacjami zamiennymi na akcje. Emisja Obligacji G nie przewiduje możliwości przeliczania świadczenia niepieniężnego na świadczenie pieniężne.

10. Wycena przedmiotu zabezpieczenia obligacji, obciążonego hipoteką, została sporządzona przez biegłego rewidenta i przedstawiona w pierwszym akapicie punktu 6 niniejszego raportu, w ostatnim zdaniu dotyczącym przedmiotu zabezpieczenia.

Wartość emitowanych Obligacji przekracza 10 % kapitałów własnych emitenta, które na dzień 22 maja 2012 roku wynosiły 15.876 tyś złotych.

Raport sporządzono na podstawie § 5 ust. 1 pkt. 11 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa nie będącego państwem członkowskim (Dz. U. Nr 33 z dnia 28 lutego 2009 r., poz. 259 z późniejszymi zmianami).
MESSAGE (ENGLISH VERSION)
CASH FLOW SPÓŁKA AKCYJNA
(pełna nazwa emitenta)
CASH FLOW S.A. Finanse inne (fin)
(skrócona nazwa emitenta) (sektor wg. klasyfikacji GPW w W-wie)
41-300 Dąbrowa Górnicza
(kod pocztowy) (miejscowość)
Perla 14 14
(ulica) (numer)
(telefon) (fax)
(e-mail) (www)
629 - 21-87-266 277463484
(NIP) (REGON)
PODPISY OSÓB REPREZENTUJĄCYCH SPÓŁKĘ
Data Imię i Nazwisko Stanowisko/Funkcja Podpis
2012-07-10 Grzegorz Gniady Prezes Zarządu[/code:121xe40c]
please delete this account
Turcy już produkują porcelanę z Wałbrzycha, ale w Turcji... Bowiem cała maszynownia została sprzedana przez BPI Turkom, którzy chcieli kupic park maszynowy o syndyka masy upadłościowej FPS "Książ", ale ten się nie zgodził, ale zrobiło to BPI kupując FPS "Książ".
please delete this account
Zagraniczny inwestor chce produkować w Wałbrzychu porcelanę. Jest szansa, że zwolnieni z fabryki będą mieć znów zajęcie!

Jeśli nie pojawią się jakieś nieprzewidziane przeszkody, to w ciągu najbliższych dwóch miesięcy zostanie wznowiona produkcja w Fabryce Porcelany Stołowej Wałbrzych. Taką deklarację składają przedstawiciele firmy Finader SA., która jest właścicielem zakładu. Finalizują właśnie rozmowy z branżowym inwestorem z Turcji, który jest zainteresowany reaktywacją Fabryki Porcelany Wałbrzych.

pokaz-artykul.png
Orzech
Odzyskają pracę w fabryce porcelany

Nowy właściciel Fabryki Porcelany Wałbrzych, zamierza do końca czerwca wznowić w niej zawieszoną produkcję.

http://walbrzych.naszemiasto.pl/artykul ... ,id,t.html
justek
[size=150:g2dxznfp]Odzyskają pracę![/size:g2dxznfp]

Nowy właściciel Fabryki Porcelany Wałbrzych, zamierza do końca czerwca wznowić w niej zawieszoną produkcję

Wszystko wskazuje na to, że Fabryka Porcelany Wałbrzych, nie podzieli losu Fabryki Porcelany Książ i nie zostanie zlikwidowana. Firma Finader SA z Warszawy, która w październiku 2011 roku kupiła postawiony w stan upadłości zakład, planuje do końca czerwca wznowić produkcję. Została ona wstrzymana na początku listopada ubiegłego roku. Na razie właścicielowi fabryki udało się zawrzeć pisemną ugodę z syndykiem, która została zatwierdzona przez sędziego komisarza.
- Do końca kwietnia syndyk powinien uregulować zobowiązania finansowe, związane z nierozliczeniem produkcji wobec Finader S. A. - mówi Dariusz Czech, wiceprzewodniczący rady nadzorczej Finader SA. - Obecnie prowadzimy również negocjacje z potencjalnymi inwestorami, którzy są zainteresowani ponownym uruchomieniem produkcji porcelany wraz z nami.
Prawdopodobnie na przełomie kwietnia i maja powinien ruszyć nabór pracowników. W pierwszej kolejności mają być przyjmowane osoby, które wcześniej pracowały w zakładzie. W październiku fabryka zatrudniała ponad 200 pracowników. Właściciel zakładu planuje, że po wznowieniu produkcji, zatrudnienie będzie na podobnym poziomie.
- Na miejscu w Wałbrzychu mamy swojego człowieka, który jest w stałym kontakcie z dotychczasowymi odbiorcami naszych wyrobów - wyjaśnia Dariusz Czech. - Dlatego nie powinniśmy mieć problemów z rynkami zbytu naszych wyrobów.
Fabryka Porcelany Wałbrzych składa się z wielu budynków i zajmuje znaczną powierzchnię, to zwiększa koszty funkcjonowania zakładu. Dlatego jego właściciel zamierza zachować tylko obiekty niezbędne do produkcji porcelany. Pozostałe mają być wydzierżawione lub sprzedane.
Problemy Fabryki Porcelany Wałbrzych, które doprowadziły zakład do upadłości, rozpoczęły się na początku 2011 roku. Powodem była... rewolucja, która ogarnęła kraje pomocnej Afryki i Bli skiego Wschodu. To właśnie tam trafiała większość produkowanej w Wałbrzychu porcelany. Działania wojenne spowodowały problemy z płatnościami za dostarczoną porcelanę. Najgorzej sytuacja wyglądała ze ściągnięciem należności z Egiptu. Przestój w ściąganiu należności i konieczność regulowania na bieżąco rachunków, za dostarczony gaz i surowce, sprawiły, że zadłużenie zakładu osiągnęło około 28 min zł. Wśród największych wierzycieli fabryki byli: zakłady gazownicze, dostawcy kalki na porcelanę, ZUS oraz gmina Wałbrzych.

Panorama Wałbrzyska
Autor: Artur Szałkowski
Orzech
Fabryka Porcelany Krzysztof w Wałbrzychu rezygnuje z części obiektów produkcyjnych. Być może w ich miejscu będą mieszkania i punkty handlowe

Fabryka Porcelany Krzysztof w Wałbrzychu rozpoczęła restrukturyzację swojego potężnego majątku. Przedsięwzięcie ma na celu obniżenie kosztów funkcjonowania przedsiębiorstwa i przyczynienie się do podniesienia jego efektywności.


pokaz-artykul.png
Orzech
Dotychczasowa współpraca pomiędzy Akademią Sztuk Pięknych we Wrocławiu i Fabryką Porcelany Krzysztof w Wałbrzychu, przynosiła korzyści tylko studentom. Przyjeżdżali oni do wałbrzyskiego zakładu na praktyki oraz przygotowywać swoje prace dyplomowe.


pokaz-artykul.png
kn11
http://walbrzyski.pl/plotki/739-teraz-„kristoff”-zamiast-„krzysztofa”
Orzech
Właściciel zakładu planuje wznowić produkcję z końcem marca. Na razie stara się o kredyt bankowy.

Sad Okręgowy w Warszawie wydał decyzje o zdjęciu zabezpieczenia z majątku Fabryki Porcelany Wałbrzych. To umożliwia firmie Finader SA z Warszawy, która w październiku 2011 roku kupiła postawiony w stan upadłości zakład, przywrócenie produkcji porcelany.


pokaz-artykul.png
Tsamb
180 lat temu powstała wałbrzyska fabryka porcelany Krzysztof, która dziś należy do najstarszych wałbrzyskich zakładów.

Założona została w 1831 roku przez Carla Kristera. Od 1850 roku stała się wiodącym dostawcą porcelany na rynkach europejskich i Ameryki Północnej. Fabryka zaczęła być nagradzana. Pierwszą nagrodę otrzymała w 1852 roku na targach we Wrocławiu, a kolejną w 1856 roku na targach w Paryżu. W 1920 roku firma została przekształcona w spółkę akcyjną. Po wojnie w 1945 roku firma została

pokaz-artykul.png
Tsamb
Chodzi nawet o dwieście miejsc pracy. Niektórzy pracownicy by nie stracić na trwającym przestoju już zgłosili się po zasiłki w Powiatowym Urzędzie Pracy, tymczasem negocjacje przebiegają w mozolny sposób. W tym tygodniu mają się odbyć rozmowy ostatniej szansy w sprawie zajętych przez syndyka materiałów do produkcji i wyprodukowanych już wyrobów. Trudnością we wznowieniu pracy zakładu jest również fakt że sąd zajął majątek fabryki w związku z protestem jednego z oferentów.

pokaz-artykul.png
Tsamb
Od początku listopada w Powiatowym Urzędzie Pracy w Wałbrzychu zarejestrowało się już 132 byłych pracowników Fabryki Porcelany "Wałbrzych". To ponad połowa ponad 200-osobowej załogi, która pracowała w zakładzie we wrześniu.

- Na razie dla osób z tej branży mamy tylko pięć ofert pracy - mówi Jolanta Glapiak, dyrektorka PUP w Wałbrzychu. - Fabryka Porcelany "Karolina" w Jaworzynie Śląskiej potrzebuje zdobników ceramiki oraz kalkomanii.

pokaz-artykul.png
please delete this account
W ubiegłym tygodniu sfinalizowano sprawę zakupu Fabryki Porcelany Wałbrzych. Syndykowi masy upadłościowej, przy trzeciej próbie sprzedaży zakładu, udało się w końcu znaleźć nowego właściciela.

Została nim firma Finader S.A. z siedzibą w Warszawie. Zajmuje się ona między innymi świadczeniem usług z obszaru bankowości inwestycyjnej, związanej z pozyskiwaniem kapitału dla firm, oraz wprowadzaniem firm na giełdę.
– Cieszy mnie to, że zakład został sprzedany w całości, bez konieczności jego dzielenia, a jego nabywca zamierza kontynuować produkcję porcelany – mówi Kazimierz Młot, syndyk masy upadłościowej Fabryki Porcelany Wałbrzych.

pokaz-artykul.png
Orzech
Fabryka Porcelany Wałbrzych ma nowego właściciela. Syndykowi masy upadłościowej udało się w końcu wyłonić jego nabywcę przy trzeciej próbie sprzedaży zakładu. Jest nim firma Finader SA z siedzibą w Warszawie.

Zajmuje się między innymi świadczeniem usług z obszaru bankowości inwestycyjnej, związanej z pozyskiwaniem kapitału dla firm oraz wprowadzaniem firm na giełdę.



pokaz-artykul.png
REKLAMA