Wrocław to duże miasto, gdzie na rogu każdej ulicy znajdziemy restaurację lub kawiarnię. Mimo że lokali gastronomicznych jest w stolicy Dolnego Śląska naprawdę dużo, co roku powstają nowe. Jednym udaje się przetrwać i przynoszą swoim właścicielom dochody, inne po prostu plajtują. Ile kosztuje wynajem lub kupno lokalu we Wrocławiu pod wymarzoną knajpę? Jak otworzyć lokal krok po kroku? Sprawdź.
Pieniądze i pomysł
Cóż, aby otworzyć lokal gastronomiczny, choćby najmniejszy, potrzebujesz pieniędzy. Jedni mają to szczęście, że uskładane środki czekają na nich na lokacie, jednak zdecydowana większość młodych przedsiębiorców szuka pieniędzy na biznes w banku, wśród znajomych czy też wśród wciąż popularnych dotacji z Unii Europejskiej.
Od Unii Europejskiej, gdy się postarasz, jesteś w stanie otrzymać do 40 000 zł, od Urzędu Pracy możesz otrzymać do 25 000 zł. Najwięcej środków możesz zdobyć dzięki kredytowi na otwarcie firmy – do 350 000 zł.
Kiedy masz już pieniądze, nie marnuj ich na tworzenie restauracji, do której nikt nie przyjdzie, bo jest zbyt niszowa lub podoba się tylko Tobie, czyli właścicielowi. Pamiętaj, żeby osiągnąć sukces w branży gastronomicznej, powinieneś założyć knajpę pod oczekiwania przyszłych klientów.
Aby przetrwać, potrzebujesz wiedzy i doświadczenia
Zanim weźmiesz się za otwarcie własnej restauracji, zapoznaj się ze środowiskiem gastronomicznym. Jako przyszły właściciel lokalu, powinieneś wiedzieć z czym, co się je. Zatrudnij się najpierw w czyimś lokalu, poznaj jego funkcjonowanie od środka. Na dłuższą metę to ci się opłaci. Wybierz się na szkolenie, kupuj książki źródłowe. Krótko mówiąc, poznaj ten świat, zanim do niego wejdziesz na dobre.
Dostawca – nie zapomnij Załóżmy, że już masz świetny pomysł na swoją knajpę, pieniądze czekają na ich wykorzystanie. Teraz czas na znalezienie dostawców towarów. Aby nie stracić wszystkich pieniędzy nie wiąż się od razu z pierwszą firmą, którą znalazłeś. Prześledź rynek, sprawdź ceny konkurencji i wybierz najbardziej korzystną ofertę.
Czas na biznesplan
Cały swój pomysł na lokal czas przelać na papier. Nazwa, logo, menu, wystrój wnętrz -wszystko to zapisz i stwórz swój biznesplan. Odpowiedz sobie na pytanie, co będzie ile kosztować. W biznesplanie musisz też przedstawić przewidywane przychody swojej knajpy.
Kiedy już pomysły przelejesz na papier, zapoznasz się z kosztami, stwórz swój harmonogram pracy. Wszystko, punkt po punkcie, zapisz w notatniku – począwszy od znalezienia lokalu, po szczęśliwą datę jego otwarcia.
Najważniejsza rzecz, czyli lokal na restaurację
Restauracja to przede wszystkim miejsce. Dlatego też warto więcej czasu poświęcić na znalezienie idealnego miejsca, które pokochają nasi klienci. Pamiętaj, że najlepszy lokal „pod restaurację/kawiarnię” zawsze powinien mieścić się na parterze, przy głównych traktach oraz mieć fajną, dużą witrynę. Cenę wynajmu czy też kupna zawsze negocjuj. Jeżeli zanim się wprowadzisz do lokalu, musisz go wyremontować, negocjuj cenę obniżenia czynszu na ten czas. We Wrocławiu w dobrej lokalizacji, czynsze za wynajem lokalu przystosowanego do prowadzenia biznesu gastronomicznego wahają się między 6 000 zł a nawet 22 000 zł. Cena zależy od usytuowania lokalu, jego powierzchni i stanu technicznego.
Teraz firma
Gdy znajdziesz już wymarzony lokal, musisz założyć firmę. Potem wybierasz formę opodatkowania i starasz się o REGON. Firma to też księgowość, więc warto znaleźć dobrego specjalistę, który pomoże Ci w „papierkowej” robocie. Pamiętaj o wizycie w ZUSie, o banku, gdzie otworzysz swoje firmowe konto. Twoja knajpa musi mieć też numer telefoniczny.
Reklama
Wypromuj swój lokal. Jeżeli posiadasz dodatkowe środki, zatrudnij firmę PR, która zajmie się profesjonalnie reklamą twojego lokalu gastronomicznego. Sam również możesz wypromować swój lokal. Zamów ulotki, załóż stronę internetową lokalu, zanim otworzysz lokal zawieś szyld i informację dla potencjalnych klientów, że niedługo w tym miejscu powstanie restauracja/kawiarnia.
Sanepid i wyposażenie lokalu
Jeżeli w twoim wymarzonym miejscu na lokal jeszcze nigdy nikt nie robił restauracji, musisz koniecznie znaleźć projektanta, który wykona dla twojego lokalu plan technologiczny. Potrzebna ci jest również lista dokumentów, które będą ci potrzebne podczas kontroli sanepidu. Warto wynająć w tym celu firmę, która zajmuje się takimi sprawami – będzie wtedy mniejsze prawdopodobieństwo, że popełnisz jakiś błąd i sanepid nie dopuści twojego lokalu do użytkowania. Zawsze możesz również wybrać się do sanepidu, znaleźć inspektora ze swojego rejonu i podpytać go o wymagania dotyczące lokalu gastronomicznego, które powinieneś spełnić.
Zakup potrzebny sprzęt do kuchni oraz wszystkie elementy wyposażenia wnętrza, które będą ci potrzebne do lokalu. Sprzęt można kupić nowy – wtedy potrzebujesz sporo pieniędzy lub kupić używany, za mniejsze pieniądze. Można go też wziąć w leasing.
Gdy wyremontujesz już lokal
Musisz koniecznie zlecić badanie pracowników oraz wody w lokalu, a potem zgłoś swój interes gastronomiczny do odbioru przez sanepid. Zamów towar z hurtowni gastronomicznej, którą już wcześniej zdążyłeś znaleźć. Gdy sanepid wyda pozytywną decyzję o odbiorze twojego lokalu, zdobądź koncesję na alkohol oraz zapłać ZAIKS'owi za możliwość słuchania muzyki w twoim lokalu. Zatrudnij potrzebnych pracowników oraz ubezpiecz lokal.
POWODZENIA W PROWADZENIU WYMARZONEGO LOKALU GASTRONOMICZNEGO!
Kiedy masz już pieniądze, nie marnuj ich na tworzenie restauracji, do której nikt nie przyjdzie, bo jest zbyt niszowa lub podoba się tylko Tobie, czyli właścicielowi. Pamiętaj, żeby osiągnąć sukces w branży gastronomicznej, powinieneś założyć knajpę pod oczekiwania przyszłych klientów.
Aby przetrwać, potrzebujesz wiedzy i doświadczenia
Zanim weźmiesz się za otwarcie własnej restauracji, zapoznaj się ze środowiskiem gastronomicznym. Jako przyszły właściciel lokalu, powinieneś wiedzieć z czym, co się je. Zatrudnij się najpierw w czyimś lokalu, poznaj jego funkcjonowanie od środka. Na dłuższą metę to ci się opłaci. Wybierz się na szkolenie, kupuj książki źródłowe. Krótko mówiąc, poznaj ten świat, zanim do niego wejdziesz na dobre.
Dostawca – nie zapomnij Załóżmy, że już masz świetny pomysł na swoją knajpę, pieniądze czekają na ich wykorzystanie. Teraz czas na znalezienie dostawców towarów. Aby nie stracić wszystkich pieniędzy nie wiąż się od razu z pierwszą firmą, którą znalazłeś. Prześledź rynek, sprawdź ceny konkurencji i wybierz najbardziej korzystną ofertę.
Czas na biznesplan
Cały swój pomysł na lokal czas przelać na papier. Nazwa, logo, menu, wystrój wnętrz -wszystko to zapisz i stwórz swój biznesplan. Odpowiedz sobie na pytanie, co będzie ile kosztować. W biznesplanie musisz też przedstawić przewidywane przychody swojej knajpy.
Kiedy już pomysły przelejesz na papier, zapoznasz się z kosztami, stwórz swój harmonogram pracy. Wszystko, punkt po punkcie, zapisz w notatniku – począwszy od znalezienia lokalu, po szczęśliwą datę jego otwarcia.
Najważniejsza rzecz, czyli lokal na restaurację
Restauracja to przede wszystkim miejsce. Dlatego też warto więcej czasu poświęcić na znalezienie idealnego miejsca, które pokochają nasi klienci. Pamiętaj, że najlepszy lokal „pod restaurację/kawiarnię” zawsze powinien mieścić się na parterze, przy głównych traktach oraz mieć fajną, dużą witrynę. Cenę wynajmu czy też kupna zawsze negocjuj. Jeżeli zanim się wprowadzisz do lokalu, musisz go wyremontować, negocjuj cenę obniżenia czynszu na ten czas. We Wrocławiu w dobrej lokalizacji, czynsze za wynajem lokalu przystosowanego do prowadzenia biznesu gastronomicznego wahają się między 6 000 zł a nawet 22 000 zł. Cena zależy od usytuowania lokalu, jego powierzchni i stanu technicznego.
Teraz firma
Gdy znajdziesz już wymarzony lokal, musisz założyć firmę. Potem wybierasz formę opodatkowania i starasz się o REGON. Firma to też księgowość, więc warto znaleźć dobrego specjalistę, który pomoże Ci w „papierkowej” robocie. Pamiętaj o wizycie w ZUSie, o banku, gdzie otworzysz swoje firmowe konto. Twoja knajpa musi mieć też numer telefoniczny.
Reklama
Wypromuj swój lokal. Jeżeli posiadasz dodatkowe środki, zatrudnij firmę PR, która zajmie się profesjonalnie reklamą twojego lokalu gastronomicznego. Sam również możesz wypromować swój lokal. Zamów ulotki, załóż stronę internetową lokalu, zanim otworzysz lokal zawieś szyld i informację dla potencjalnych klientów, że niedługo w tym miejscu powstanie restauracja/kawiarnia.
Sanepid i wyposażenie lokalu
Jeżeli w twoim wymarzonym miejscu na lokal jeszcze nigdy nikt nie robił restauracji, musisz koniecznie znaleźć projektanta, który wykona dla twojego lokalu plan technologiczny. Potrzebna ci jest również lista dokumentów, które będą ci potrzebne podczas kontroli sanepidu. Warto wynająć w tym celu firmę, która zajmuje się takimi sprawami – będzie wtedy mniejsze prawdopodobieństwo, że popełnisz jakiś błąd i sanepid nie dopuści twojego lokalu do użytkowania. Zawsze możesz również wybrać się do sanepidu, znaleźć inspektora ze swojego rejonu i podpytać go o wymagania dotyczące lokalu gastronomicznego, które powinieneś spełnić.
Zakup potrzebny sprzęt do kuchni oraz wszystkie elementy wyposażenia wnętrza, które będą ci potrzebne do lokalu. Sprzęt można kupić nowy – wtedy potrzebujesz sporo pieniędzy lub kupić używany, za mniejsze pieniądze. Można go też wziąć w leasing.
Gdy wyremontujesz już lokal
Musisz koniecznie zlecić badanie pracowników oraz wody w lokalu, a potem zgłoś swój interes gastronomiczny do odbioru przez sanepid. Zamów towar z hurtowni gastronomicznej, którą już wcześniej zdążyłeś znaleźć. Gdy sanepid wyda pozytywną decyzję o odbiorze twojego lokalu, zdobądź koncesję na alkohol oraz zapłać ZAIKS'owi za możliwość słuchania muzyki w twoim lokalu. Zatrudnij potrzebnych pracowników oraz ubezpiecz lokal.
POWODZENIA W PROWADZENIU WYMARZONEGO LOKALU GASTRONOMICZNEGO!