[Wrocław] Pierwsza piekarnia Back-Factory w Polsce otwiera się na dworcu Głównym

Kajtman

Świeże kanapki, słodkie wypieki i nieznane na polskim rynku precle bawarskie, to tylko niektóre elementy bogatej oferty gastronomicznej nowego lokalu na dworcu Wrocław Główny. Od dziś (13.11.2013) z pierwszej filii sieci Back-Factory poza granicami Niemiec mogą skorzystać odwiedzający wrocławski dworzec.

 

Nowo otwarty lokal gastronomiczny jest zlokalizowany w zachodniej części holu kasowego, naprzeciwko poczekalni dla podróżnych. Jego powierzchnia to prawie 80 mkw. Back-Factory oferuje szeroki asortyment produktów, w tym kanapki, przekąski oraz ciepłe i zimne napoje.

 

 Sednem naszej koncepcji jest fakt, iż produkty są na bieżąco wypiekane i przygotowywane. Zgodnie z zamysłem sieci samoobsługowej klient sam wybiera sobie szczypcami produkty z witryny i płaci za nie przy kasie. Ciekawostką dla smakoszy będą nieznane na polskim rynku specjały jak precel bawarski. Back – Factory oferuje  podróżującym i odwiedzającym dworzec możliwość spożycia świeżych przekąsek za przystępna cenę w wyjątkowej atmosferze – mówi Magdalena Behringer, właścicielka lokalu Back-Factory na dworcu Wrocław Główny. W związku z otwarciem lokalu przewidziano wiele atrakcyjnych promocji dla klientów, w tym kupony promocyjne.

 

Lokal będzie otwarty od poniedziałku do piątku od godziny 5 do 21, natomiast w soboty od 6 do 21, a w niedzielę od 7 do 21. - Bardzo się cieszymy, że na wrocławskim dworcu zostaje otwarta pierwsza placówka tej znanej na terenie Niemiec sieci gastronomicznej. Jesteśmy przekonani, że spełni ona oczekiwania naszych klientów – mówi Bartłomiej Sarna, rzecznik prasowy PKP S.A. we Wrocławiu.

 

- Podobnego przedsięwzięcia jak gastronomia piekarnicza jeszcze nie ma na polskim rynku. Otwarcie pierwszej filii to początek inicjatywy – stwierdza Behringer. Wrocław z 700 000 mieszkańcami stwarza duże możliwości dalszego rozwoju dlatego planujemy otwarcie kolejnej filii. - Znaleźliśmy właściwych partnerów, aby zrobić pierwszy krok w Polsce i tym samym na nowym rynku – wyjaśnia Peter Gabler, dyrektor zarządzający Back-Factory. We Wrocławiu zostanie otwarta piąta filia usytuowana na dworcu kolejowym, w tym pierwsza w Polsce. Nasz sieć zapewnia w miejscach z wysoką frekwencją atrakcyjną, szybką i nowoczesną ofertę gastronomiczną.

 

Założona w 2002 roku Back-Factory z siedzibą w Hamburgu należy do największych piekarni samoobsługowych w Niemczech i jest wiodącym przedsiębiorstwem na tym rynku. W 2009 roku Back-Factory jako pierwsza połączyła klasyczną piekarnię samoobsługową z kawiarnią urządzoną w nowoczesnym stylu.