DODAJ

Perydot na ostatniej prostej. Trwa montaż aluminiowej elewacji.

Biura / Wrocław
Perydot na ostatniej prostej.
2015-12-18 10:31:34
Budowa biurowca Perydot wkracza w ostatnią fazę, a budynek nabiera ostatecznego wyglądu. Właśnie trwa montaż elewacji, która będzie jednym z najbardziej charakterystycznych elementów biurowca. Realizacja inwestycji, powstającej przy ulicy Wyścigowej we Wrocławiu, w pobliżu zjazdu na autostradę A4, ma się zakończyć w lipcu 2016 roku.

Elewacja budynku została wykonana w całości z aluminium (panele extrabond), a fasada dopełniona będzie pionowymi przeszkleniami, dzięki czemu przypominać będzie kamień szlachetny (Perydot), od którego swoją nazwę wziął kompleks. Deweloper zakończył już montaż elewacji od strony północnej (głównego wejścia), wschodniej, oraz zachodniej a całość ma być gotowa w połowie stycznia.

Prace budowalne przebiegają zgodnie z planem. Trwa budowa dróg dojazdowych, do końca zbliżają się również prace tynkarskie wewnątrz budynku. Jeszcze w tym miesiącu ekipy przystąpią do prac wykończeniowych w częściach wspólnych i na tarasach. Generalnym wykonawcą inwestycji jest Skanska.
 
Perydot swoim kształtem przypomina literę H, co ma walory nie tylko estetyczne, ale także funkcjonalne. Takie rozwiązanie architektoniczne pozwala na optymalne doświetlenie wszystkich biur i ułatwia podział przestrzeni na niezależne moduły, także w układzie korytarzowym.

Powierzchnia biurowa kompleksu to ponad 4000 m kw. Za jej komercjalizację odpowiada m.in. Knight Frank, ale Budotex jest także otwarty na współpracę z innymi firmami, które chciałby w niej uczestniczyć. Poza biurami, na trenie kompleksu znajdzie się także część usługowo-restauracyjna, 135 miejsc postojowych dla samochodów, w tym 98 w części garażowej, a także 18 stanowisk dla rowerów i 9 dla motocykli. Aby zapewnić odpowiedni komfort pracy, do dyspozycji rowerzystów i motocyklistów oddane zostaną dodatkowe szatnie i łazienki. Z własnej strefy wypoczynku będą mogły korzystać także kobiety w ciąży. Teren kompleksu zostanie ogrodzony i będzie przez całą dobę monitorowany. Aby poruszać się po poszczególnych strefach budynku, trzeba będzie posiadać kartę dostępową. Budynek będzie też w pełni przystosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych.