Coraz bliżej do rozpoczęcia budowy nowego budynku w miejscu wyburzonego Solpolu Roark Studio

Coraz bliżej do rozpoczęcia budowy nowego budynku w miejscu wyburzonego Solpolu

WIZUALIZACJE
Orzech
Orzech
REKLAMA

Zrobiono kolejny krok ku rozpoczęciu realizacji nowej, dużej inwestycji w samym centrum Wrocławia. Chodzi o budowę nowego budynku w miejscu wyburzonego kontrowersyjnego budynku Solpolu, przy ul. Świdnickiej.

W dniu 28 czerwca inwestor, Noho Wroclavia Centrum Sp. z o.o., złożył w Urzędzie Miasta we Wrocławiu wniosek o pozwolenie na budowę budynku mieszkalno-usługowego z niezbędną infrastrukturą techniczną i drogową, garażem podziemnym oraz zagospodarowaniem terenu.

W czerwcu sopockie Roark Studio pokazało, jak będzie wyglądać budynek przy zbiegu ulicy Świdnickiej i Franciszkańskiej we Wrocławiu, projektowany dla NOHO Investment. Obiekt stanie w miejscu wyburzonego w ostatnim czasie domu towarowego Solpol.

Główną ideą projektu jest wytworzenie silnie zintegrowanego ze śródmiejskim otoczeniem założenia, które poprzez swój charakter i funkcję rozszerza przestrzeń publiczną miasta o wewnętrzne patio. Budynek zaprasza pieszych do swojego wnętrza wysokimi i rozłożystymi formami łukowymi. Elewację zaprojektowano z myślą o randze miejsca i nadaniu jej ponadczasowego charakteru i podzielono na trzy główne strefy: reprezentacyjną podstawę z charakterystycznymi łukami, zasadniczą bryłę z tektonicznymi modułami oraz ozdobne obłe zwieńczenie na dwóch ostatnich kondygnacjach – tłumaczą architekci.

Jak dodają projektanci, niezwykle istotna jest relacja projektowanej zabudowy z sąsiadującym obiektem sakralnym, dlatego zdecydowano się na współczesną interpretację tradycyjnej cegły – w jasnej piaskowej kolorystyce i podłużnych proporcjach.

Roark Studio

W nawiązaniu do zaprezentowanej koncepcji architektonicznej, oficjalny komentarz wydał Dawid Sporysz – dyrektor zarządzający NOHO Investment.

REKLAMA

Tak, potwierdzamy, że opublikowany projekt studia architektonicznego ROARK jest wygraną koncepcją konkursową, którą chcemy zrealizować. Zależało nam na takiej koncepcji, która spełni oczekiwania nie tylko nasze, ale także Wrocławia i wrocławian, w zakresie jakości architektury, jej ponadczasowości, jakości urbanistyki i dialogu nowej tkanki z historyczną zabudową miasta. Ponadto, jak w każdym projekcie, szczególną wagę przykładamy do relacji społecznych i w tym przypadku integrujemy aktywną przestrzeń ulicy Świdnickiej, zapraszając wszystkich do parterowej części kompleksu. Zaznaczam jednak, że jesteśmy w trakcie uzyskiwania niezbędnych pozwoleń i mamy nadzieję, że w swej zasadniczej części projekt nie ulegnie już żadnym modyfikacjom – wyjaśnia Dawid Sporysz.

Roark Studio
Roark Studio
Roark Studio
Roark Studio

Inwestor na razie nie informuje, kiedy zamierza rozpocząć realizację swojej inwestycji. Na razie oczekuje na wydanie pozwolenia na budowę. Może to potrwać od kilku tygodni do kilkunastu miesięcy.

Współpraca: Tomasz Matejuk

Komentarze (2)

Napisz komentarz
Raff(gość)
Jest super nie ma na co czekać czas budować trzymam kciuki może kupię sobie to mieszkanie
W-w(gość)
bardzo ładny
REKLAMA