[dolnośląskie] Fresh Start Bakeries po raz kolejny inwestuje w Polsce!

Kajtman

19 kwietnia 2012 r. w Strzegomiu wmurowano kamień węgielny pod budowę zakładu produkcyjnego międzynarodowego holdingu Fresh Start Bakeries - lidera w produkcji pieczywa hamburgerowego, należącego do grupy Aryzta. Jest to druga inwestycja tej firmy w Polsce, a siódma w Europie. Strzegomska piekarnia o wartości ponad 110 mln zł będzie gotowa na początku 2013 roku.

 

Przedstawiciele firmy Fresh Start Bakeries - Werner Herterich, Dyrektor Zarządzający Fresh Start Bakeries Europe oraz Waldemar Topolski, Dyrektor Zarządzający FSB Piekarnie Sp. z o.o., polskiego przedstawicielstwa Fresh Start Bakeries – w obecności znamienitych gości dokonali w czwartek, 19 kwietnia 2012 r., uroczystego podpisania aktu erekcyjnego oraz wmurowania kamienia węgielnego pod budowę nowego zakładu produkcyjnego w Strzegomiu. Podczas wydarzenia nie zabrakło przedstawicieli władz miasta oraz regionu, w imieniu których głos zabrali: Zbigniew Suchyta, Burmistrz Strzegomia, oraz Urszula Solińska-Marek, Prezes Zarządu Wałbrzyskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej „Invest-Park”. W ceremonii uczestniczyli również: Anne Braghetta - Konsul Stanów Zjednoczonych Ameryki, Urs Jordi - Prezes Aryzta Food Europe, Helga Prugger - Dyrektor McDonald’s Europa, Piotr Jucha - Dyrektor Generalny McDonald’s Polska oraz Con Murphy - Dyrektor Zarządzający PM Group Polska. Gościem specjalnym wydarzenia była Wiceminister Gospodarki RP - Ilona Antoniszyn-Klik. Podczas ceremonii firma Fresh Start Bakeries przekazała w ramach akcji filantropijnej czek o wartości 10.000 zł na rzecz Stowarzyszenia Wspierania Kultury w Gminie Strzegom „Akcja”, prowadzącego działalność kulturalną, edukacyjną i prospołeczną.

 

Strzegom miejscem inwestycji międzynarodowego holdingu

Fresh Start Bakeries jest liderem w produkcji pieczywa hamburgerowego dla największych sieci restauracji szybkiej obsługi i sieci detalicznych na całym świecie. Europejskie piekarnie tego międzynarodowego holdingu, należącego do koncernu Aryzta AG, zlokalizowane są w Barcelonie, Madrycie, Sztokholmie, Malmo, Duisburgu oraz w miejscowości Michałów-Reginów pod Warszawą. Budowa nowego zakładu produkcyjnego, mającego umożliwić lepszą obsługę istniejących klientów oraz wejście na nowe rynki, rozpocznie się jeszcze w kwietniu br. w Strzegomiu. Kolejna inwestycja Fresh Start Bakeries w Polsce jest kontynuacją założeń zmierzających do dalszego rozwoju firmy i zwiększenia udziału w rynku. Atrakcyjność inwestycji w Polsce postrzegana jest zarówno z punktu widzenia korzystnego położenia geograficznego, dobrej infrastruktury, jak również dostępności wykwalifikowanej kadry pracowniczej. Strzegom został wybrany po starannej analizie kilkunastu innych lokalizacji w Polsce południowej. O jego wyborze zdecydował również przyjazny klimat negocjacji prowadzonych z władzami miasta. – podkreśla Waldemar Topolski, dyrektor zarządzający FSB Piekarnie Sp. z o.o.

 

Pierwsza inwestycja w strzegomskiej podstrefie ekonomicznej

Międzynarodowy holding Fresh Start Bakeries (część grupy Aryzta AG), działający w Polsce m.in. przez firmę FSB Piekarnie Sp. z o.o., to pierwszy inwestor w istniejącej od sześciu lat strzegomskiej podstrefie Wałbrzyskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej „Invest-Park”. Uroczysta inauguracja pierwszej inwestycji to wydarzenie zamykające okres wieloletniego oczekiwania na inwestora. Dzięki pozyskaniu FSB Piekarnie podstrefa zacznie funkcjonować zgodnie ze swoim przeznaczeniem. Cieszymy się, że oprócz przemysłu kamieniarskiego, który tworzy miejsca pracy dla mężczyzn, zaistnieje na naszym terenie również przemysł spożywczy, zabezpieczający miejsca pracy dla kobiet. Pierwszy inwestor to nadzieja, zaś drugi to już wiara, że przyjdzie trzeci… – zaznacza Zbigniew Suchyta, Burmistrz Strzegomia. Nowa inwestycja firmy Fresh Start Bakeries zakłada budowę piekarni pieczywa hamburgerowego oraz innych rodzajów pieczywa i wyrobów piekarniczych, a także budowę mroźni wraz z niezbędną infrastrukturą towarzyszącą. Podstawową działalnością strzegomskiego zakładu będzie produkcja pieczywa, która rozpocznie się w lutym 2013 roku, ale korzystając z nowoczesnego zaplecza produkcyjno-magazynowego firma zamierza podjąć również działalność w takich obszarach jak rozwój produktów, produkcja maszyn piekarskich czy usługi magazynowania. Piekarnia będzie dysponowała najnowszą technologią w dziedzinie wypieku pieczywa hamburgerowego z rozwiązaniami technologicznymi przyjętymi od wiodących dostawców z Europy i Ameryki. Dzięki trzem liniom produkcyjnym, w tym jednej z najnowocześniejszych w Europie linii do wypieku bułek, zakład w Strzegomiu będzie produkować pieczywo na rynki krajów Europy Centralnej, usprawniając przy tym dystrybucję na terenie Polski, Czech i Niemiec. Do tych państw w chwili obecnej - obok Skandynawii i krajów nadbałtyckich - trafiają wyroby z piekarni w Michałowie-Reginowie, który zaopatruje w przeważającej mierze restauracje szybkiej obsługi. Docelowo 50% strzegomskich wyrobów ma być eksportowane. Wytwarzane wyroby będą sprzedawane jako gotowe do spożycia produkty świeże i produkty mrożone oraz częściowo wypieczone produkty mrożone.


Łączna powierzchnia zabudowy budynku produkcyjno-magazynowego wraz z częścią socjalno-biurową wyniesie ponad 13 tys. mkw. Za przygotowanie projektu zakładu produkcyjnego w Strzegomiu oraz zarządzanie realizacją inwestycji w trakcie budowy odpowiedzialny jest PM Group, międzynarodowa firma inżynierska specjalizująca się w obsłudze inwestycji w sektorze spożywczym. Inwestycja opiewa na ponad 110 mln złotych. Przedsięwzięcie pozwoli na utworzenie w pierwszym okresie ponad 50 miejsc pracy. Rekrutacja na stanowiska kierowników zmian oraz pracowników operacyjnych została już rozpoczęta za pośrednictwem Powiatowego Urzędu Pracy w Strzegomiu. Nabór na pozostałe stanowiska nastąpi pod koniec bieżącego roku. W zależności od sytuacji rynkowej i rozwoju sprzedaży firma przewiduje zwiększenie zatrudnienia.

 

Firma Fresh Start Bakeries, obecnie część Aryzta AG, powstała ponad 40 lat temu i aktualnie posiada swoje oddziały w 11 krajach na 5 kontynentach, zarządzając siecią 25 wysokowydajnych piekarni. Sześć europejskich zakładów produkcyjnych zaopatruje największe sieci restauracji QSR, branżę HoReCa oraz sieci marketów, dostarczając bułki typu: hamburger, hot-dog, English muffin, Ciabatta oraz pozostałe typy pieczywa. Przy produkcji ponad 1.200 mln bułek sprzedaż FSB Europe w 2011 roku wyniosła ok. 85 milionów Euro. Wytwarzane produkty odpowiadają najbardziej wygórowanym standardom jakościowym, co potwierdzają przyznane certyfikaty: AIB (American Institute of Baking), SQMS (Supplier Quality Measurement System), BRC (British Retail Consortium) i IFS (International Food Standard).

 

Aryzta AG to światowy lider specjalizujący się w produkcji pieczywa, którego siedziba znajduje się w Szwajcarii. Zakłady operacyjne tego koncernu zlokalizowane są na całym świecie, m.in. w Ameryce Północnej i Południowej, Europie, południowo-wschodniej Azji, Australii i Nowej Zelandii. Aryzta AG jest notowana na giełdach w Zurychu i w Dublinie.