Na trójkątnej działce w Łodzi powstanie apartamentowiec New Iron źródło: Materiały dewelopera

Na trójkątnej działce w Łodzi powstanie apartamentowiec New Iron

WIZUALIZACJE
Orzech
Orzech
REKLAMA
Przy skrzyżowaniu ul. Struga i Wólczańskiej w Łodzi powstanie apartamentowiec New Iron. Z powodu rozwidlenia tej pierwszej ulicy działka ma kształt trójkąta, który przy samym skrzyżowaniu jest bardzo wąski. Stąd też i taki nietypowy, trójkątny, przypominający trochę żelazko, wygląd budynku, który na niej stanie.
Budowa projektu New Iron, autorstwa Marcina Tomaszewskiego z pracowni Reform Architekt, ma ruszyć na przełomie kwietnia i maja 2021 roku.
Przeznaczony pod inwestycję działka ma powierzchnię 1,1 tys. mkw. Zaprojektowany budynek będzie składał się z pięciu i sześciu kondygnacji oraz trzech różnych wysokości: 26, 22 i 18 metrów. Takie zróżnicowanie wysokości wynika z konieczności zastosowania się do zapisu planu miejscowego. 
Materiały dewelopera
Materiały dewelopera
Materiały dewelopera
 Zaokrąglony narożnik budynku przy skrzyżowaniu z ulicą Wólczańską zaprojektowałem jako szklaną bryłę biegnącą od drugiej do szóstej kondygnacji budynku. Na parterze kontynuacją szklanej tuby jest okrągły słup, podtrzymujący nadwieszenie. Ostatnia, najwyższa kondygnacja budynku jest przeszklona i tworzy ze szklanym narożnikiem jedną bryłę. Zabieg ten ma na celu podkreślenie kształtu działki i zaakcentowanie strefy zwiększonej wysokości – wyjaśnia architekt Marcin Tomaszewski.
REKLAMA
New Iron stanie w miejscu objętym strefą konserwatorską, konieczne było zatem uwzględnienie historycznego podziału działki na elewacji budynku.
Materiały dewelopera
Materiały dewelopera
Materiały dewelopera
Materiały dewelopera
W New Iron znajdzie się 37 apartamentów o łącznej prawie 3 tys. mkw. Powstaną apartamenty jednopokojowe liczące od 26 do 35 mkw., dwupokojowe od 40 do 51 mkw. i trzypokojowe od 75 mkw. Zaprojektowano również penthousy o powierzchniach 124 mkw. z prywatnym wyjściem na taras. W budynku znajdą się także: foyer, lokale usługowe, zlokalizowane na parterze, oraz parking na dwóch kondygnacjach.

Komentarze (1)

Napisz komentarz
architekt(gość)
bardzo fajny i kameralny projekt - jak z manhattanu - z chęcia bym w takim zamieszkał we wrocławiu
REKLAMA