Politechnika Wrocławska remontuje zabytkową klinikę. Tak będzie wyglądać źródło: materiały inwestora

Politechnika Wrocławska remontuje zabytkową klinikę. Tak będzie wyglądać

WIZUALIZACJE
Mariusz Bartodziej
Mariusz Bartodziej
REKLAMA
Powstały w 2015 roku wydział matematyki doczeka się za rok swojego miejsca. Znajdzie się w nim miejsce dla prawie 700 studentów i pracowników uczelni. Trwająca przebudowa kosztuje ponad 40 milionów złotych.
Politechnika Wrocławska zamierzała wydać na przebudowę kompleksu przy ulicy J.M. Hoene-Wrońskiego 13c (w bezpośrednim sąsiedztwie kampusu uczelni) 52 mln zł. W październiku wybrała wykonawcę. Przedsiębiorstwo Budowlano-Konserwatorskie Castellum Sp. z o.o. realizuje prace za 40 mln 932 tys. zł brutto (inni zainteresowani oczekiwali nawet 53 mln 505 tys. zł). Projekt (wart 498 tys. zł) przygotowywała od 2018 roku pracownia Demiurg Sp. z o.o. Sp. k.
Całe założenie znajduje się na obszarze historycznego układu urbanistycznego Placu Grunwaldzkiego, stanowiącego część Śródmieścia we Wrocławiu, dlatego prace wykonywane są pod nadzorem konserwatora zabytków – mówi Łukasz Klekotko, prezes Demiurg Project S.A. – Pomimo tych ograniczeń zależało nam, aby zaprojektować nowoczesną i funkcjonalną przestrzeń, z poszanowaniem jej historycznej wartości.
Realizacja przebiega zgodnie z planem. Wykonawca zakończył już większość prac rozbiórkowych i konstrukcyjnych. Teraz prowadzi m.in. dalsze prace wewnętrzne. Ma oddać budynek do użytku w I kwartale 2021 roku.
Muszę przyznać, że zaprezentowane wizualizacje budynku pozytywnie nas zaskoczyły. Taka propozycja bardzo nam się podoba – mówi prof. Krzysztof Stempak, dziekan wydziału matematyki. – Myślę, że wszyscy nie możemy się już doczekać momentu, gdy przeniesiemy się do nowej siedziby. Nasi pracownicy zyskają dodatkową przestrzeń, a co za tym idzie, także większy komfort pracy, co odczują również studenci.

Nie tylko sale wykładowe

Kompleks zajmie powstały w 2015 roku Wydział Matematyki Politechniki Wrocławskiej. Tworzy go prawie 700 studentów i pracowników. Skorzystają z 16 pomieszczeń dydaktycznych, 23 biurowych i 50 dla kadry dydaktycznej. W środku znajdzie się miejsce również dla działu studenckiego wraz z przestrzenią dla organizacji studenckich oraz kół naukowych. Na terenie inwestycji powstaną parking na 20 miejsc (w tym dwa dla osób z niepełnosprawnościami) i dwupoziomowe wiaty rowerowe na 64 stanowiska, miejsce rekreacyjno-naukowe, strefa chillout’u (zewnętrzny taras), czy przestrzeń wystawowa.
Prace remontowe obejmują całkowitą wymianę instalacji wewnętrznej i zewnętrznej oraz dostosowanie jej do aktualnych przepisów. W budynku A [głównym] zostanie przywrócony oryginalny układ komunikacji poziomej, poprzez usunięcie wtórnej zabudowy – opisują architekci.
fot. Mariusz Bartodziej

Stuletnia historia zabytku

Kompleks powstawał w dwóch etapach. W pierwszym (w latach 1910-1911) wybudowano główną część. Gmach zaprojektował Max Berg – było to jego jedno z pierwszych wrocławskich dzieł.
Utrzymany w stylistyce wczesnego modernizmu z odniesieniami do historyzmu i stylu "rodzimego". Jest to obiekt o nieprzeciętnych wartościach artystycznych i naukowych, charakteryzujący się dużym stopniem reprezentatywności i autentyczności, ilustrujący osiągnięcia twórcze architekta – tłumaczy Agata Chmielowska, miejski konserwator zabytków.
W drugiej fazie (prawdopodobnie w latach 1911-1945) powstał drugi budynek i łącznik pomiędzy nimi. Pierwotnie mieściła się tam siedziba Miejskiego Szpitala Dziecięcego. Po II wojnie światowej obiekt przejęła ówczesna Akademia Medyczna. Na przestrzeni lat znajdowały się w nim Katedra Pediatrii; Klinika Pediatrii, Alergologii i Kardiologii; Katedra i Klinika Endokrynologii Wieku Rozowojowego; Samodzielna Pracownia Rehabilitacji Rozwojowej, a także Akademicki Szpital Kliniczny.
W swojej historii budynek poddawany był przekształceniom wynikającym z często zmieniającej się funkcji obiektu. […] Wprowadzone zmiany nie zatarły jednak pierwotnego charakteru obiektu – czytamy w dokumentacji.
Uniwersytet Medyczny przeniósł swoje oddziały na ul. Chałubińskiego i postanowił sprzedać nieruchomość. W przetargu zwyciężyła Politechnika Wrocławska. Odkupiła budynki w lutym 2015 roku za 6 mln 912 tys. zł, ponieważ przylegają bezpośrednio do kampusu uczelni i można je zaadaptować na cele dydaktyczne. W tym samym roku część kompleksu została wpisana do rejestru zabytków.
Na nieruchomość składają się dwa budynki wraz z łącznikiem: trzy- oraz czterokondygnacyjny. Ich powierzchnia wynosi odpowiednio ok. 1,3 i 3,2 tys. mkw., a kubatura 4,4 i 16,6 tys. metrów sześciennych. Znajdują się na działce o pow. 5,6 tys. mkw.
Zdjęcia i wizualizacje są dostępne w galerii.

Komentarze (0)

Napisz komentarz

Najnowsze artykuły

Dobre perspektywy dla najemców biur we Wrocławiu
Według raportu "Office Occupier: Rynek biurowy we Wrocławiu" firmy doradczej Cresa, wolumen transakc...
7R inwestuje w Bolesławcu. Wybuduje centrum dystrybucyjne 7R Park Bolesławiec [WIZUALIZACJA]
Kolejna duża inwestycja magazynowa na Dolnym Śląsku. Tym razem w zachodniej części tego regionu. W B...
W Warszawie otwarto największe centrum rozwoju technologii chmury Google w Europie
Google otwarło we wtorek, 26 października w Warszawie nowe biuro, które ma być największym...
We Wrocławiu trwa budowa Alei Wielkiej Wyspy i mostu Wschodniego [FILM + ZDJĘCIA]
We Wrocławiu trwa budowa jednej z najważniejszych inwestycji drogowych w historii stolicy Dolnego Śl...
Wrocław dostanie ponad 107 mln zł dofinansowania na przebudowę ul. Pomorskiej i rewitalizację Wzgórza Partyzantów
Gmina Wrocław w ramach pierwszej edycji rządowego Programu Inwestycji Strategicznych – Polski Ład dl...
Już niebawem pojedziemy pełną szerokością trasy S3 na odcinku Lubin Północ - Polkowice Południe
Do końca bieżącego tygodnia udostępnimy kierowcom kolejnych 6 km drogi ekspresowej S3 od węzła Lubin...
Trwa przebudowa stacji kolejowej Kraków Płaszów [ZDJĘCIA]
Podróżni wygodniej wsiadają do pociągów z nowych peronów na stacji Kraków Płaszów. Do kierowania ruc...
Nowy przystanek Boguszów-Gorce Dzikowiec w woj. dolnośląskim zwiększy dostęp do kolei
PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. podpisały umowę na budowę przystanku na trasie Boguszów-Gorce Wschód...
Niemiecki koncern Bayer zatrudni 400 specjalistów IT w Warszawie
Do 2022 roku niemiecki Bayer chce  zatrudnić 400 specjalistów w swoim warszawskim Digital Hubie...
Wrocław: Trwa rewitalizacja zabytkowego budynku farmacji na Starym Mieście. Powstanie w nim biurowiec [FILM + ZDJĘCIA]
Spółka Luni Sp. z o.o. rozpoczęła w sierpniu 2020 roku przebudowę budynku (wpisanego do gminnej ewid...