Do Polski wchodzi kolejna nowa, ukraińska sieć. Tym razem restauracji. W łódzkiej Manufakturze otworzyła się pierwsza restauracja sieci Rebernia w Polsce. Rebernia to autorski koncept Holdingu !FEST, który powstał we Lwowie w 2016 roku.
Choć Rebernia w Manufakturze jest pierwszą w Polsce, to jej koncept nie jest obcy. – To z pewnością jedno z najbardziej wyczekiwanych otwarć gastronomicznych w ciągu ostatnich kilku lat – zaznacza Monika Langner, rzeczniczka prasowa Manufaktury. – Jeszcze przed oficjalną premierą dochodziły do nas głosy, że Polacy doskonale znają tę markę i z niecierpliwością czekają na to, by spróbować sławnych żeberek właśnie w Łodzi – podkreśla rzeczniczka.
Sukces na starcie
Premierowy weekend okazał się dla lokalu ogromnym sukcesem – restaurację odwiedziło około 3 tysięcy gości. – Cieszymy się, że zostaliśmy tak ciepło przyjęci przez łodzian. Długo pracowaliśmy nad otwarciem, remont samego lokalu trwał wiele miesięcy, więc z ogromną przyjemnością otworzyliśmy swoje drzwi dla Gości – mówi Stanisław Szewczyk, menadżer restauracji. – Już teraz mamy bardzo pozytywny feedback, nasi Goście czują się w Reberni jak u siebie – swobodnie i na luzie. Wierzymy, że nasze kultowe żeberka i biesiadna atmosfera przyciągną gości z całej Polski – dodaje menadżer.
Rebernia to autorski koncept Holdingu !FEST, który powstał we Lwowie w 2016 roku. Pierwszy lokal został otwarty w zabytkowym budynku miejskiego Arsenału, gdzie dawniej pracowali kowale i miecznicy. Z biegiem czasu, ich praca była coraz mniej potrzebna, a pracownicy spędzali czas na pieczeniu żeberek na ogniu, który dawniej służył do kucia metalu. Te nawiązania do dawnej sztuki widać w lokalach sieci również dziś – jej kelnerzy serwują żeberka, siekając mięso ostrymi jak brzytwa tasakami.
Rebernia w Manufakturze zajęła jeden z największych lokali gastronomicznych na zabytkowym, charakterystycznym rynku z czerwonej cegły (ponad 1000 mkw. powierzchni wraz z letnim ogródkiem). Wewnątrz znajduje się otwarta kuchnia z imponującymi rozmiarami mangalami (grillami), w których rozpalany jest ogień. Goście mogą obserwować cały proces – począwszy od układania drewna pod rozpałkę, przez przygotowywanie mięsa aż po samo grillowanie i wydawkę.
Wnętrza Reberni są utrzymane w industrialnym, nowoczesnym stylu – sala i antresola na piętrze wypełnione są drewnianymi ławami i stołami, a w dodatkach dominują stal i szkło. Na ścianach lokalu można natomiast oglądać autorskie prace najlepszych polskich grafików i rysowników, m.in. Andrzeja Mleczko, Andrzeja Rysuje, Hanny Kmieć czy Karyny Piwowarskiej, które nawiązują do tematyki lokalu lub spraw społecznych.