Hotel Mövenpick Resort & Spa Karpacz dziś otworzył swoje drzwi. Obiekt zachwyca połączeniem szwajcarskiej dbałości o detale i regionalnych akcentów. Pierwsi goście rozpoczęli pobyt od powitania przez kamerdynera i autorskiego rytuału z użyciem czekolady.
Debiut marki Mövenpick w Polsce
Mövenpick to szwajcarska marka hotelowa z historią sięgającą 1948 roku. W jej porfolio znajdziemy nowoczesne hotele w wielkich miastach i kurortach na całym świecie, które wyznaczają międzynarodowe standardy gościnności. Dzięki wizji założyciela, Ueli Pragera, sieć zyskała reputację wyjątkowej jakości usług i kulinarnej doskonałości. Dziś w jej skład wchodzi ponad 120 obiektów w 35 krajach.
Mövenpick Resort & Spa Karpacz, pierwszy 5-gwiazdkowy hotel marki Mövenpick w Polsce, zlokalizowany jest przy ulicy Obrońców Pokoju 6 w Karpaczu, w bezpośrednim sąsiedztwie stoku narciarskiego i blisko ważnych atrakcji turystycznych regionu, takich jak Karkonoski Park Narodowy. To doskonałe miejsce, by zaplanować aktywny dzień w górach i zadbać o odpoczynek.
– Ostatnie kilka miesięcy to był czas intensywnych przygotowań do otwarcia. Cieszymy się, że Mövenpick Resort & Spa Karpacz przyjął dziś pierwszych gości – powiedział Piotr Bubnowski, dyrektor hotelu. – Jesteśmy przekonani, że obiekt w pięciogwiazdkowym standardzie należący do cenionej, globalnej sieci, przyczyni się do promocji Karkonoszy i całego regionu. Wymagający goście spragnieni białego szaleństwa oraz relaksu i kuchni na najwyższym poziomie znajdą od dziś pod Śnieżką standard, na który czekali.
Obiekt składa się z dwóch budynków, które oferują 126 apartamentów i pokoi o różnym standardzie, restaurację, lobby bar, salę konferencyjną z pełnym wyposażeniem, bogatą strefę SPA & wellness z gabinetami masażu, saunami, siłownią, jacuzzi basenem wewnętrznym oraz całorocznym, ogrzewanym basenem zewnętrznym.
Wnętrza zaprojektowane przez wrocławską pracownię MIXD łączą nowoczesne aranżacje z naturą i akcentami regionalnymi. Przydymione kolory, marmur i drewno wprowadzają atmosferę subtelnej elegancji, a kontrastujące wykończenia nadają przestrzeni dynamizmu.
Z karkonoskich pól i pastwisk na stół
Kulinarnym sercem hotelu jest restauracja Polanka. Do stołu zaprasza utalentowany szef kuchni Andrzej Sawka, znany popularyzator dolnośląskiej kultury kulinarnej. Od prawie 5 lat mieszka w Karkonoszach, gdzie dał się poznać od strony mistrzowskiej reinterpretacji karkonoskiej kuchni.
W centrum filozofii Polanki znajdują się dania tworzone z lokalnych i sezonowych produktów. Wśród najbardziej regionalnych pozycji przygotowanych przez Andrzeja Sawkę wymienić można karkonoskie kyselo na maślance sudeckiej z borowikiem, truflą i puree ziemniaczanym czy dziczyznę, niegdyś bardzo istotną w karkonoskiej kuchni. W menu znajdą się też sery z Łomnicy, pstrąg z Mysłakowic i miody z Pasieki Doliny Bobru.
Popołudniowy rytuał gorącej czekolady
Częścią kulinarnego doświadczenia oferowanego przez Mövenpick Resort & Spa Karpacz będzie degustacja szwajcarskiej czekolady. Rytuał Chocolate Hour to jeden ze znaków rozpoznawczych hoteli marki Mövenpick. W ramach pielęgnowania elementów szwajcarskiej kultury i tradycji, Mövenpick Resort & Spa Karpacz zaprasza swoich gości na degustację różnych rodzajów czekolad, w tym ciasteczek, trufli i czekoladowych fontann.
Mövenpick Resort & Spa Karpacz
Pierwszy w Polsce, pięciogwiazdkowy hotel Mövenpick, należy do szwajcarskiej sieci będącej częścią grupy Accor, liczącej ponad 5 700 hoteli na całym świecie. Portfolio Mövenpick obejmuje obecnie ponad 120 hoteli w 35 krajach.
Inwestorem Mövenpick Resort & Spa Karpacz jest wrocławska firma deweloperska Grupa Spectrum Development, a zarządzaniem inwestycją zajmuje się Grupa Hotelowa Condo.pl.
Kulinarnym sercem Mövenpick Resort & Spa Karpacz jest restauracja Polanka, prowadzona przez znanego szefa kuchni, Andrzeja Sawkę.