HB Reavis wynajęła kolejne biura w jednym z najbardziej zielonych budynków powstających w Warszawie. Do grona najemców kampusu Forest dołączyły cztery firmy, dla których troska o środowisko naturalne jest ważnym elementem strategii biznesowej. PUMA, Vorwerk, Sweco oraz poufny najemca zajmą łącznie 4,5 tys. mkw. powierzchni biurowej.
Marka sportowa PUMA zajmie w Forest 1,6 tys. mkw. Działalność w takim miejscu wpisuje się w strategię zrównoważonego rozwoju, zgodnie z którą PUMA chce do 2030 roku ograniczyć o 35% emisję gazów cieplarnianych i zmniejszyć zużycie energii w obiektach, z których korzysta. W poszukiwaniach nowego biura oraz negocjowaniu umowy najmu doradzała firma Colliers.
W Forest powstanie także biuro wiodącego producenta maszyn i urządzeń do pielęgnacji lasów i ogrodów. W transakcji wynajmu 1,5 tys. mkw. poufnemu najemcy doradzała firma JLL.
Z kolei firma Vorwerk, producent sprzętu AGD i kosmetyków, otworzy na 1. piętrze Forest swoje centrum szkoleniowe. Również i ten najemca, reprezentowany przez Walter Hertz, szczyci się osiągnięciami w dziedzinie ekologii, stawiając na energię ze źródeł odnawialnych i z każdym rokiem ograniczając emisję CO2 związaną z podstawową działalnością.
REKLAMA
Ponadto, w gronie użytkowników Forest (ponad 700 mkw.) pojawi się też firma konsultingowa Sweco, działająca w obszarze architektury i inżynierii, zajmująca się usługami doradczymi w zakresie tworzenia ekologicznych budynków oraz efektywnej infrastruktury.
Inspirowany klimatem lasu, Forest wyróżnia się dużym zielonym dziedzińcem i tarasami na dachu, gdzie znajduje się m.in. miejski ogród. Na terenie inwestycji docelowo zostanie zasadzonych 200 drzew i tyle samo krzewów. Projekt posiada certyfikat ekologiczny BREEAM, certyfikat BREEAM Communities, a także certyfikat WELL, za pomocą którego weryfikowany jest wpływ budynków na zdrowie i dobre samopoczucie ich użytkowników. Wśród zastosowanych tu rozwiązań jest m.in. fasada zwiększająca energooszczędność, a także wykorzystanie wody deszczowej do podlewania bujnej roślinności.
Źródło: HB Reavis