Pedet – nowatorski koncept restauracyjny we wrocławskiej Renomie w 100 proc. wynajętyMateriały prasowe

Pedet – nowatorski koncept restauracyjny we wrocławskiej Renomie w 100 proc. wynajęty

REKLAMA

W czwartym kwartale tego roku, Globalworth, właściciel i zarządca Renomy, otworzy Pedet – nową strefę gastronomiczno-kulturalną we wrocławskiej Renomie. Miejsce, którego nazwa nawiązuje do wieloletniej historii Powszechnego Domu Towarowego, zaoferuje siedem konceptów gastronomicznych, które dostarczą niezwykłych doznań kulinarnych. Centralnym miejscem nowej przestrzeni będzie bar z wydzieloną strefą na wydarzenia kulturalno-artystyczne i muzykę na żywo.

Pedet Renoma to nowatorska strefa gastronomiczna zlokalizowana od strony Placu Czystego wraz z zewnętrznymi ogródkami restauracyjnymi. Ofertę Pedetu tworzyć będzie siedem autorskich punktów gastronomicznych reprezentowanych przez znanych restauratorów.

Pierwszym z nich jest znana wrocławska Meatologia. Specjalnością lokalu są argentyńskie i amerykańskie steki z bydła rasy Black Angus, japońska wołowina Wagyu oraz szlachetna jagnięcina z Nowej Zelandii. Oprócz skorzystania z oferty gastronomicznej na miejscu odwiedzający lokal mogą również zakupić produkty do domu.

Specjały kuchni włoskiej i hiszpańskiej zaserwuje Giro i Tapas, miejsce tworzone także przez liderów lokalnej gastronomii.

– W przestrzeni PEDETU powstanie znany wrocławski koncept Giro. Będzie tam można spróbować przekroju włoskiej kuchni na czele z pizzą oraz popularnych deserów by Piotr Zabawa. Drugim konceptem tej ekipy będą hiszpańskie tapas, który tworzyć będzie dobrze znany szef kuchni Adrian Bęben. Za Bar i serwowanie autorskich koktajli będzie odpowiedzialna ekipa z takich miejsc jak Forma Płynna, Prosto z Mostu, Do Jutra oraz Poziom 1 komentuje Marcin Mielczarek, współwłaściciel restauracji GIRO i TAPAS.

Materiały prasowe
Materiały prasowe
Materiały prasowe
Materiały prasowe

Ofertę dla miłośników kuchni azjatyckiej zapewnią koncepty Vietnem i Tajka, które od lat z sukcesem prowadzi pasjonatka i popularyzatorka kuchni azjatyckiej, Linh Nguyen.

Kolejna propozycja kulinarna to street-foodowy, The Fry z belgijskimi frytkami oraz hiszpańskimi churrosami. The Fry z powodzeniem prowadzi lokal w innym budynku typu mixed-use z portfela Globalworth, warszawskiej Hali Koszyki.

Materiały prasowe
Materiały prasowe
fot. Jakub Zazula
fot. Jakub Zazula
Materiały prasowe
Materiały prasowe

– Odwiedzający Renomę oczekują nie tylko wyselekcjonowanej oferty modowej, ale także nietuzinkowej propozycji gastronomicznej. Dlatego jako właściciel i zarządca Renomy dbamy o to, aby czas tutaj spędzony miał swoją wartość i przyniósł satysfakcję odwiedzającym pod każdym względem. Kończąca się metamorfoza Renomy jest odpowiedzią na te wyzwania, a nasz pomysł na Pedet pokazuje, że strefa restauracyjna, to coś więcej niż przestrzeń komercyjna. Starannie dobrana i unikatowa propozycja gastronomiczna zagwarantuje gościom niespotykane doznania kulinarne. W połączeniu z częścią eventową, barem i sceną, ikoniczny budynek Wrocławia, będzie miejscem o wysokim standardzie, które zapewni również niezapomniane doświadczenia artystyczne – mówi Barbara Wójcik, Asset Management & Leasing Director, Globalworth Poland.

Czas spędzony w Pedecie Renoma będzie też świetną okazją do skosztowania regionalnych specjałów w nowatorskich odsłonach. Spotkaniom przy stole sprzyjać będzie przyjemne wnętrze z oryginalnym designem. Charakterystycznym elementem wystroju będzie połączenie stylu art-deco i elegancji Renomy. Uwagę gości przykuje neon z logo Pedet nawiązujący do historycznej nazwy Renomy. Za projekt aranżacji Pedetu odpowiada wrocławska pracownia 3XA.

Odwiedzający Renomę będą mogli korzystać także z części restauracyjnej z obsługą kelnerską od strony Placu Kościuszki, której otwarcie zaplanowano na wiosnę 2024 roku.

REKLAMA
Materiały prasowe
Materiały prasowe
Materiały prasowe
Materiały prasowe
Materiały prasowe
Materiały prasowe

Renoma jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych budynków Wrocławia i zarazem ikoną modernistycznej architektury. Obiekt otwarto w 1930 r. pod oryginalną nazwą Dom Towarowy Wertheim, a jego projektantem był berliński architekt Hermann Dernburg.

Elewacje budynku ozdobiły istniejące do dziś rzeźby głów ludzi z różnych rejonów świata, mające symbolizować nie tylko międzynarodowe pochodzenie oferowanych towarów, ale przede wszystkim różnorodność kulturową i otwartość na drugiego człowieka.

Zniszczony w wyniku działań wojennych Dom Towarowy Wertheim został częściowo odbudowany i otwarty w 1948 r. jako Powszechny Dom Towarowy, a wszystkie jego piętra oddano do użytku dopiero w 1985 r. Wtedy też budynek przyjął swoją obecną nazwę wyłonioną w konkursie przez mieszkańców Wrocławia.

W 2009 roku Renoma została przebudowana i rozbudowana według projektu wrocławskiego architekta Zbigniewa Maćkowa. Na niższych kondygnacjach znalazło się ponad 120 sklepów i punktów usługowych, natomiast wyższe piętra zajęły biura oraz część restauracyjna.

fot. Jakub Zazula
fot. Jakub Zazula
fot. Jakub Zazula
fot. Jakub Zazula
fot. Jakub Zazula
fot. Jakub Zazula
fot. Jakub Zazula
fot. Jakub Zazula
fot. Jakub Zazula
fot. Jakub Zazula
fot. Jakub Zazula
fot. Jakub Zazula

Obecnie budynek przechodzi kolejną metamorfozę, w wyniku której przywrócona zostanie przedwojenna architektura dziedzińców, a także zyska nowe funkcje. Renoma jest jednym z trzech projektów biurowo-handlowych w portfelu Globalworth Poland, obok warszawskiej Hali Koszyki i katowickiego Supersamu.

Komentarze (0)

Napisz komentarz

Powierzchnie biurowe w Dom Towarowy Renoma (rozbudowa)

Renoma

Dostępna powierzchnia: 16391 m2
  • status budynku: gotowy
  • dostępność: Available / Mixed
  • klasa budynku: A
  • certyfikat: BREEAM - Excellent
  • współczynnik powierzchni wspólnych: 0.00
  • czynsz wywoławczy: 15.80
  • minimalny okres najmu (w latach): 5
  • współczynnik miejsc parkingowych: 1/100.0
  • otwierane okna
  • podłoga techniczna
  • podwieszany sufit