Magistrat zdecydował, która firma zagospodaruje na kilka lat wschodnią część placu przy urzędzie miasta. Food & Event Group jeszcze w wakacje zamontuje leżaki, food trucki oraz pergolę z zielenią. Docelowo chce organizować co dwa tygodnie rozmaite imprezy, jak np. Burgerowe Mistrzostwa Wrocławia.
Urzędnicy rozstrzygnęli konkurs na organizatora strefy rekreacyjno-gastronomicznej na pl. Nowy Targ na Starym Mieście w latach 2020-2023. Wybrali wrocławską firmę Food & Event Group.
– Zmiany, które wprowadzamy na placu Nowy Targ, mają sprawić, że to miejsce będzie nieco chłodniejsze – a wszystko dzięki zieleni i drewnianej pergoli – zapowiada biuro prasowe magistratu. – Zieleń pojawia się sukcesywnie. Na placu rosną kasztanowce, na wyjeździe z parkingu podziemnego również pojawia się zieleń. Dbamy o ten aspekt [...] zgodnie z oczekiwaniami mieszkańców.
Lody, napoje i kuchnie świata
Celem konkursu było wyłonienie operatora, który stworzy miejsce spotkań, wypoczynku oraz organizacji wydarzeń kulturalnych, artystycznych i usługowo-handlowych, uzupełnione gastronomią. Zwycięska koncepcja zakłada postawienie m.in. leżaków i co najmniej dwóch food trucków. Oferta ma być zróżnicowana – od burgerów i pizzy, przez dania kuchni wegańskiej i dalekiego wschodu, aż po potrawy bałkańskie.
– Będzie też food truck barowy z lodami rzemieślniczymi, rower z kawą oraz wózek z lemoniadą – mówi na łamach portalu wroclaw.pl Zuzanna Morska z Biura Rozwoju Gospodarczego Urzędu Miejskiego we Wrocławiu. – Dzięki temu wierzymy, że każdy znajdzie coś dla siebie, a plac stanie się miejscem wypoczynku oraz spotkań mieszkańców miasta oraz turystów.
Organizator ma dopilnować, by w food trackach korzystano wyłącznie z grilli gazowych lub elektrycznych (nie dotyczy kominków z tradycyjnym procesem wypieku np. podpłomyków). Naczynia jednorazowe (kubki, talerze, sztućce, słomki itd.) mają być wykonane z papieru, drewna lub tworzyw biodegradowalnych. Miasto dopuszcza udostępnianie opakowań wielokrotnego użytku za pobraniem kaucji. Operator powinien zrezygnować z "foliówek" – restauratorzy będą pakować towary w papier bądź torby stworzone z papieru lub tworzyw biodegradowalnych.
materiały inwestora
Pergola, parasole i zimowy ogród
Na placu pojawi się także drewniana pergola z zamontowanymi żaglami lub markizą w celu zapewnienia cienia i ochrony przed deszczem. Ma być pokryta bluszczem oraz girlandą świetlną, a przy niej staną donice z zielenią. Będą też dostępne parasole.
– Z kolei w sezonie zimowym operator planuje zainstalować [...] system przesuwnych tafli szklanych, który pozwoli stworzyć miejsce dające wrażenie przebywania w otwartej przestrzeni. Coś na wzór zimowego ogrodu – wyjaśnia Zuzanna Morska.
Imprezy nawet co dwa tygodnie
Zgodnie z regulaminem konkursu, operator ma zorganizować przynajmniej cztery imprezy plenerowe rocznie (wymóg nie dotoczy tego roku). Food & Event Group wylicza wśród pierwszych wydarzeń wielkie otwarcie strefy z food truckami, Burgerowe Mistrzostwa Wrocławia oraz Świąteczny Zlot Food Trucków.
– Operator zaproponował nam bogaty kalendarz imprez – informuje Zuzanna Morska. – W tym roku, ze względu na pandemię koronawirusa, jeszcze ograniczony, ale w przyszłym odbywać się będzie jedno wydarzenie miesięcznie w sezonie, a w 2022 r. tego typu atrakcje będą co dwa tygodnie.
Więcej wizualizacji w galerii.