Wrocław: Więcej wież i przestrzeń otwarta dla mieszkańców. Tak może się zmienić teren przy Dworcu Głównym źródło: Aleksander Czerwonka-Jabłoński, Marta Dąbrowska, Anna Okoń

Wrocław: Więcej wież i przestrzeń otwarta dla mieszkańców. Tak może się zmienić teren przy Dworcu Głównym

WIZUALIZACJE
Mariusz Bartodziej
Mariusz Bartodziej
REKLAMA
"Brama" Przedmieścia Oławskiego stworzona z wysokich biurowców, galeria sztuki w zabytkowym Dworcu Górnośląskim i Taras Miejski – m.in. takie rozwiązania zakłada zwycięska koncepcja zagospodarowania pokolejowego obszaru wzdłuż ulicy Małachowskiego. Wykorzystane w przyszłości mogą być jednak elementy wszystkich nagrodzonych i wyróżnionych prac.
Jury rozstrzygnęło 21 maja konkurs, zorganizowany przez SARP O/Wrocław i magistrat, na opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej zagospodarowania obszaru pokolejowego zlokalizowanego wzdłuż ul. Małachowskiego. Wpłynęło 26 prac. Pięć z nich zostało wyróżnionych.
Pierwszą nagrodę, wartą 15 tys. zł, zdobył wrocławski zespół: Aleksander Czerwonka-Jabłoński, Marta Dąbrowska i Anna Okoń – za "trafną i lapidarną" odpowiedź na problematykę zagadnienia. Jury zwróciło uwagę na bogate powiązania przestrzeni publicznych oraz na wprowadzenie "nowych funkcjonalności i miejskiej oferty".
Drugie miejsce (10 tys. zł) zajęli architekci Kamil Graczyk i Michał Ostafijczuk za stworzenie czytelnego i atrakcyjnie powiązanego wnętrza urbanistycznego z sąsiednimi terenami. Podium zamknęli (7 tys. zł) Bazyli Domsta oraz Kacper Ludwiczak, m.in. za czytelny układ przestrzenny.
Jury przyznało jeszcze dwa równorzędne wyróżnienia, po 1,5 tys. zł. Otrzymali je: Ewa Kaszuba i Łukasz Woleński za "uzyskanie spójnej przestrzeni publicznej" oraz pracownia Manufaktura nr 1 Bogusław Wowrzeczka za "śmiałą i konsekwentną propozycję organizacji miejskiej".
Elementy wszystkich nagrodzonych i wyróżnionych prac mogą być wykorzystane w toku dalszych prac planistycznych – zastrzega jury. W przyszłości ulegnie zmianie obowiązujący plan miejscowy.

Połączenie przestrzeni komercyjnej i otwartej na mieszkańców

Niniejsze opracowanie polega w znacznym stopniu na identyfikacji poszczególnych warstw oraz próbie zszycia ze sobą rozerwanych jej fragmentów, przede wszystkim przy pomocy architektury, działań prospołecznych, rewitalizacyjnych oraz otwarcia terenów zieleni na publiczną przestrzeń miejską – tłumaczą zwycięzcy. – Dzięki nowym zabiegom urbanistycznym, zarówno komercyjnym, jak i socjalnym czy publicznym, ul. Małachowskiego ma szansę na nowo połączyć się z otaczającymi ją terenami.
Aleksander Czerwonka-Jabłoński, Marta Dąbrowska, Anna Okoń
Architekci chcą zmienić dominantę punktową, ustanowioną przez Silver Tower Center, w liniową, poprzez stworzenie czterech wysokich budynków (o jednym planowanym już biurowcu pisaliśmy w marcu). Nadbudowany zostałby budynek poczty, który wraz z istniejącym już biurowcem stworzyłby "bramę" Przedmieścia Oławskiego. Nowe obiekty pełniłyby przede wszystkim rozmaite funkcje usługowe, a ich ogólnodostępne partery łączyłyby ze sobą poziom zielonego Tarasu Miejskiego (przeznaczony pod jarmarki, targi, koncerty, wernisaże sztuki, czy kino letnie).
Aleksander Czerwonka-Jabłoński, Marta Dąbrowska, Anna Okoń
Zwycięska koncepcja zakłada jeszcze m.in. wybudowanie wielopoziomowego garażu na 100 stanowisk, rewitalizację dawnego Dworca Górnośląskiego (kawiarnia, galeria sztuki, na placu scena służąca lokalnym wydarzeniom) oraz stworzenie na peronach przestrzeni ekspozycyjnej. Ponadto architekci przewidują zazielenienie torowiska tramwajowego, uzupełnienie alei drzew, zrealizowanie dysz wodnych przed pocztą, a przed Dworcem Górnośląskim sadzawek, a także przeniesienie noclegowni dla bezdomnych mężczyzn na przeciwległą stronę ul. Pułaskiego.
Aleksander Czerwonka-Jabłoński, Marta Dąbrowska, Anna Okoń
Aleksander Czerwonka-Jabłoński, Marta Dąbrowska, Anna Okoń
Aleksander Czerwonka-Jabłoński, Marta Dąbrowska, Anna Okoń

Pomysły pozostałych

Kamil Graczyk i Michał Ostafijczuk, którzy zajęli drugie miejsce, proponują m.in. stworzenie w budynku poczty Muzeum Kolejnictwa, postawienie Mediateki z placem przeznaczonym na cele kulturalne, artystyczne i naukowe oraz przerobienie Dworca Górnośląskiego na parkową restaurację/kawiarnię z ogródkami piwnymi. Lokalizacja noclegowni by się nie zmieniła.
Kamil Graczyk, Michał Ostafijczuk
Kamil Graczyk, Michał Ostafijczuk
Kamil Graczyk, Michał Ostafijczuk
Kamil Graczyk, Michał Ostafijczuk
Zdobywcy trzeciego miejsca również podkreślają naturalne przeznaczenie terenu pod Muzeum Kolejnictwa. Zwracają przy tym uwagę, że jest ono "mało komercyjne", dlatego uzupełniałoby się z obiektami o funkcjach handlowych, gastronomicznych, czy hotelowych.
Bazyli Domsta, Kacper Ludwiczak
Wyróżnieni Ewa Kaszuba i Łukasz Woleński sugerują realizację parku ze zbiornikiem wodnym, czytelni, stołówek, strefy rekreacji (małe boisko, szachy itd.), galerii sztuki, pracowni rzemieślniczych, a w Dworcu Górnośląskim – Muzeum Kolejnictwa. Za to Manufaktura nr 1 Bogusław Wowrzeczka przewiduje trzy strefy: zabudowy, zieleni, a także otwartej, wielofunkcyjnej przestrzeni publicznej.
Ewa Kaszuba, Łukasz Woleński
Ewa Kaszuba, Łukasz Woleński
Ewa Kaszuba, Łukasz Woleński
Ewa Kaszuba, Łukasz Woleński
Ewa Kaszuba, Łukasz Woleński

Plan miejscowy do zmiany

O ogłoszeniu konkursu informowaliśmy w marcu. Jak podkreślali organizatorzy, jego podstawowym celem było "uzyskanie spójnej koncepcji zagospodarowania obszaru pokolejowego, jako miejsca o różnorodnym przeznaczeniu i użytkowaniu zarówno przez lokalną społeczność, jak i osoby korzystające z obszaru opracowania regularnie bądź okazjonalnie".
To jednak nie wszystko. Miasto chciało pozyskać nowe założenia funkcjonalno-przestrzenne, niezbędne do przystąpienia do zmiany miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego.
Istniejący MPZP należy traktować jako informację "historyczną" nieadekwatną do dzisiejszych wymagań stawianych ważnym fragmentom Śródmieścia Wrocławia – podkreślają urzędnicy.
Investphoto.pl

Powstanie duże osiedle

Blisko zbiegu ul. Małachowskiego i Pułaskiego, na terenie o powierzchni ponad 4 ha, powstanie osiedle wielorodzinne. Nieruchomość zakupił w ubiegłym rokuAtal S.A. W kwietniu donosiliśmy, że przygotowuje się do rozpoczęcia budowy.
fot. Jakub Zazula

Komentarze (0)

Napisz komentarz

Najnowsze artykuły

Rząd zwiększy dotację do budowy trasy autobusowo-tramwajowej na Nowy Dwór
Bardzo dobre informacje dla Wrocławia. Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej zadecydowało o z...
Polska firma z branży technologicznej otwiera swoje biuro w Gdyni
Będą nowe miejsca pracy w Gdyni. Polska firma technologiczna Future Processing, z główną siedzibą w...
Trei Real Estate otworzył park handlowy w Chorzowie
Trei Real Estate Poland otworzył park handlowy przy ul. Szpitalnej w Chorzowie. W obiekcie o powierz...
Osiedle Via Flora powstanie na gdańskim Chełmie
Via Flora, nowa propozycja Develii w Gdańsku, powstanie przy ul. Ptasiej, w obrębie zielonej i spoko...
Na budynku D w kompleksie Quorum zawisła wiecha. Trwa również budowa dwóch wieżowców [FILM]
Na budynku D największego wrocławskiego projektu mixed-use Quorum przy ul. Sikorskiego zawisła wiech...
Real Logistics otwiera biuro w West Forum
Real Logistics, to polska firma spedycyjno-transportowa, specjalizująca się w transporcie lądowym, k...
W Krakowie trwa budowa estakady kolejowej Szybkiej Kolei Aglomeracyjnej [FILM + ZDJĘCIA]
Międzynarodowa trasa kolejowa E30 zwiększy możliwości podróży w regionie i w połączeniach dalekobież...
Kolejna zagraniczna firma inwestuje w Sosnowcu
Firma Antwerk, zajmująca się pełnym cyklem logistyki oraz usługami dla e-commerce, wynajęła ponad 8....
Mocna końcówka roku, Archicom podsumowuje III kwartał
Przychody Grupy Archicom wyniosły 279 mln zł, a marża brutto ze sprzedaży 34,6%. Archicom na pierwsz...
W Warszawie powstaje Varso Tower, najwyższy wieżowiec w Unii Europejskiej [FILM]
W centrum Warszawy przy ul. Chmielnej 73 trwa budowa Varso Tower, najwyższego budynku w Unii Europej...