Dobiegła końca rozbudowa centrum logistycznego BIMs PLUS Dolny Śląsk pod Oławą Materiały inwestora

Dobiegła końca rozbudowa centrum logistycznego BIMs PLUS Dolny Śląsk pod Oławą

FILM
Orzech
Orzech
REKLAMA

Dobiegła końca rozbudowa centrum logistycznego BIMs PLUS Dolny Śląsk w Stanowicach (gmina Oława, powiat oławski). Inwestycja powstała przy ul. Klonowej 1, gdzie mieści się siedziba spółki BIMs PLUS.

Obok istniejącego obiektu powstał drugi. Wybudowany magazyn wysokiego składowania ma 11 000 mkw. powierzchni i wraz z pierwszym budynkiem osiągnie docelowo rozmiary ponad 24 000 mkw. Projektantem jest Biuro Architektoniczne Marcin Jaremek a generalnym wykonawcą inwestycji jest firma Atlas Ward Polska Sp. z o.o. z Wrocławia.

W wyniku inwestycji hala powiększy się niemalże dwukrotne, powstanie także plac z infrastrukturą zewnętrzną o powierzchni 5 000 mkw. Wszystko po to, by usprawnić logistykę dostaw dla klientów BIMs PLUS.

– Branża instalacyjna, którą głównie obsługujemy, ciągle się rozwija. Rośnie zapotrzebowanie na szybkie dostawy, co wymaga stałej dostępności najbardziej potrzebnych produktów w ilościach pozwalających zagwarantować płynność realizacji inwestycji. W związku z rosnącą ilością naszych klientów, podjęliśmy decyzję o rozbudowie naszego magazynu. Dzięki nowemu obiektowi zwiększymy ilość dostępnego towaru, a co za tym idzie – możliwości logistyczne. Zależy nam na sprawnym przeprowadzeniu i zakończeniu inwestycji, by móc dalej się rozwijać – powiedział Jakub Starzyk, Wspólnik.

Materiały inwestora

OBIEKT:

REKLAMA

Głównym przeznaczeniem hali wysokiego składowania będzie magazynowanie tzw. drobnych towarów. W środku zaplanowano miejsce na regały o wysokości 8,5 m, które mogą pomieścić 7 506 wypełnionych towarem palet.

Zadbano także o sprawne kompletowanie dostaw – zaplanowano 1 536 miejsc na regałach półkowych, a także wykorzystanie bezprzewodowych skanerów z technologią identyfikacji i komunikacji oraz wózka z prowadzeniem indukcyjnym.

Nowy magazyn docelowo pomieści prawie 35 000 indeksów towarowych.

Komfort pracy centrum logistyczno-magazynowego zapewni nie tylko automatyzacja kompletacji produktów, ale też wykorzystanie odnawialnych źródeł energii (OZE). Elektryczność i ogrzewanie zapewnią instalacje fotowoltaiczne oraz pompy ciepła. Cała powierzchnia magazynowa ogrzewana będzie za pomocą instalacji ogrzewania podłogowego.

Nowa hala będzie posiadała PUNKT PRZYJĘCIA TOWARU (PPT) o powierzchni 1765 mkw. Dostęp do niego zapewni 10 bram.

Z kolei na STREFĘ WYDAŃ zaplanowano 2500 mkw., aż 36 bram, a także rampy załadowcze, które zaprojektowano według najnowszych technologii pozwalających znacznie ograniczyć hałas podczas dostaw (dbanie o komfort życia okolicznych mieszkańców).

Atlas Ward Polska / youtube.com

Komentarze (0)

Napisz komentarz
REKLAMA