Qubus Hotel Złotoryja już od 15 lat cieszy się dużym zainteresowaniem zarówno mieszkańców miasta jak i gości biznesowych. Przez ten czas odwiedziło go prawie 200 tysięcy gości. To liczba ponad dwanaście razy większa od populacji Złotoryi, w której jest zlokalizowany. Zarezerwowano w nim w sumie ponad 110 tysięcy pokoi. Tyle pomieszczeń znalazłoby się w 142 budynkach wielkości Pałacu Buckingham, a najdłuższy pobyt trwał 103 dni czyli ponad 3 miesiące.
Qubus Hotel Złotoryja jest jednym z 13 obiektów sieci Qubus Hotel. Ten 3 gwiazdkowy obiekt zlokalizowany jest w centrum miasta. Swoim gościom oferuje 101 miejsc noclegowych w 50 pokojach. Dużym zainteresowaniem mieszkańców miasta i osób odwiedzających obiekt cieszy się także hotelowa restauracja. Goście chwalą także śniadania, podczas których serwowanych jest ponad 100 produktów.
Ciekawostką jest, że przez 15 lat goście wypili ponad 45 tysięcy litrów kawy – taka ilość zaspokoiłaby roczne spożycie kawy 474 Polaków (statystyczny obywatel wypija około 95 litrów). Kucharze w hotelu zużyli 2,4 tony bekonu, czyli tyle, ile ważą 192 sztabki złota oraz 324 tysiące jajek, o łącznej wadze ponad 21 ton. Tyle ważą w sumie cztery dorosłe słonie afrykańskie.
– W ciągu 15 lat Qubus Hotel Złotoryja na stałe wpisał się w krajobraz i życie miasta. Goście doceniają to, że oferujemy najwyższy standard usług. Ze względu na doskonałą lokalizację naszego hotelu, jest on idealnym miejscem zarówno na wypoczynek dla turystów indywidualnych, jak też strefą pracy dla gości biznesowych. Posiadamy kompleksowo wyposażoną salę konferencyjną mogącą pomieścić 80 osób oraz restaurację na 60 osób. O naszym wieloletnim doświadczeniu może świadczyć fakt, że przez 15 lat zorganizowaliśmy w sumie 1800 eventów, konferencji i szkoleń – mówi Aneta Hanczyn-Rak, dyrektor Qubus Hotel Złotoryja. – Zarządzając Qubus Hotel Złotoryja prowadzimy aktywną komunikację z odwiedzającymi nasz hotel gośćmi, a ich opinie mają realny wpływ na podejmowane przez nas działania. Na lokalnym rynku pracy jesteśmy także cenionym pracodawcą. Naszym pracownikom gwarantujemy stabilną i bezpieczną pracę w oparciu o umowę o pracę – dodaje Aneta Hanczyn-Rak.
Ciekawostki o hotelu:Od początku istnienia w restauracji wydano 70 tysięcy dań. To tak jakby na posiłek zatrzymało się w hotelu sto batalionów wojska. Zużyto prawie 44 tysiące m3 wody. Do przewozu takiej ilości H2O potrzebnych byłoby ponad 2,5 tysiąca ciężarówek-cystern. Wykorzystano 24 tysiące rolek papieru toaletowego, które po rozwinięciu dałyby łącznie 480 km. Tyle wynosi trasa z Kielc do Gdańska.