DODAJ

Dolny Śląsk: Mondelēz rozbudował swoje Centrum Badań, Rozwoju i Jakości pod Wrocławiem

Dolny Śląsk
Dolny Śląsk: Mondelēz rozbudował
Orzech
2018-12-04 22:50:36
W podwrocławskich Bielanach Wrocławskich (gmina Kobierzyce) otwarta została pilotażowa fabryka gum do żucia i cukierków – kolejny dział Centrum Badań, Rozwoju i Jakości firmy Mondelēz International. To właśnie pod Wrocławiem powstawać będą receptury nowych produktów, które za jakiś czas trafiają na półki sklepowe w różnych częściach świata.

W ramach inwestycji wartej 5 mln dolarów na powierzchni 1,2 tys. mkw. powstały laboratoria i hale umożliwiające produkcję niewielkich serii słodyczy, a także ich testowanie. To tutaj będą powstawać nowe smaki gum do żucia i cukierków takich marek jak: Halls, Trident, Hollywoos, Trimorol, Trebor, First i Dirol.

Firma inwestuje dodatkowe środki w stworzenie przestrzeni technologicznej, w której będą prowadzone badania nad recepturami gum do żucia i cukierków. W związku z rozwojem centrum, Mondelēz zatrudnił 45 nowych pracowników.

Centrum Mondelēz w Bielanach Wrocławskich uruchomione zostało wiosną 2017 roku. Jest zlokalizowane przy tutejszej fabryce czekolady (dawna fabryka Cadbury). 

Podwrocławskie centrum zostało oficjalnie otwarte w czerwcu 2017 roku. Dzięki wartej 17 mln dol. inwestycji powstało blisko 250 nowych miejsc pracy. Jest częścią globalnej sieci ośrodków badawczo-rozwojowych spółki Mondelēz International i jednym z trzech tego typu obiektów w Europie. 

W grudniu ruszył najnowszy jego dział będący jednocześnie pilotażową fabryką gum do żucia i cukierków. W jednym z pomieszczeń nowego Centrum jest miejsce, w którym testowane są różne pomysły inżynierów pracujących dla Mondelēz. Pracują w nim na dwie zmiany 12-osobowe zespoły panelistów, których zadaniem jest próbowanie i ocena smaku produktów. O pracę w tym miejscu ubiegało się aż 255 kandydatów, jednak tylko co 10 spełnił wysokie wymagania.

Centrum dedykowane gumom do żucia i cukierkom to tylko element całego podwrocławskiego obiektu. W tym samym budynku od ponad 1,5 roku projektowane są pozostałe wyroby spółki Mondelēz, czyli czekolady i ciastka. Właściciele firmy zapowiadają, że dzięki uruchomieniu trzeciego modułu, technolodzy zajmujący się poszczególnymi kategoriami wyrobów będą mogli wymieniać się doświadczeniami.

Rozbudowa przestrzeni i instalacja dodatkowego sprzętu pozwoli nam stworzyć prawdziwe komplementarne centrum badawczo-rozwojowe dla kategorii szeroko pojętych przekąsek, tworząc tym samym warunki dla projektów adresujących holistyczne potrzeby naszych konsumentów – mówi Adam Gajewski, dyrektor Centrum. – Dzięki temu, wrocławskie centrum staje się prawdziwą perłą w światowej strukturze badawczo-rozwojowej Mondelēz. Będziemy kreować trendy, smaki i receptury kultowych przekąsek, które z Wrocławia trafią na kilka kontynentów – zapowiada.

Receptury opracowane w Bielanach Wrocławskich mają później być wykorzystywane w 11 fabrykach spółki działających na terenie Europy, Bliskiego Wschodu i Afryki. Centrum Badań, Rozwoju i Jakości zatrudnia ponad 200 pracowników 28 narodowości. Zatrudnienie znalazła tu m.in. 48-osobowa kadra wyspecjalizowanych inżynierów, którzy w większości mogą pochwalić się dyplomami wrocławskich uczelni. Koszy całej inwestycji to 23 mln dolarów.

O inwestorze:

W tej części Polski spółka ma już trzy zakłady produkcyjne: dwa w Skarbimierzu i jeden w Bielanach Wrocławskich, zatrudniające łącznie ponad 2300 osób.
Mondelēz Polska jest częścią rodziny firm Mondelēz International, Inc. Przychód firmy za 2016 rok wyniósł około 26 miliardów dol. Mondelēz International działa w 165 krajach świata i jest właścicielem takich marek, jak, m.in.: ciasteczka Oreo i belVita, czekolady Cadbury i Milka, czy gumy do żucia Trident.
Pod zmienioną nazwą (dawniej Kraft Foods) funkcjonuje w Polsce od 2013 r. Sieć produkcyjna firmy na terenie kraju obejmuje 7 zakładów, w tym fabrykę wyrobów czekoladowych w Skarbimierzu, która z otwartą w 2015 roku tzw. linią przyszłości wartą 30 mln dol. jest jednym z najnowocześniejszych ośrodków produkcyjnych w Europie.

Źródło: materiały prasowe