DODAJ

Osiedle "Spirala Czasu" (Nowe Żerniki, WuWa2)

MAPAWrocław
Architekci ze Studia Archicom byli częścią zespołu pracującego przy projekcie WUWY 2, stąd spójność koncepcji inwestycji z ideami WUWY. Nieruchomość będzie częścią w pełni samowystarczalnego osiedla Nowe Żerniki. Obok obiektów mieszkaniowych, znajdą się tam instytucje publiczne, usługi oraz powierzchnie dla małych przedsiębiorców.W swoich założeniach WUWA2 jest podobna do założeń realizowanego przez nas obecnie na Swojczycach osiedla społecznego Olimpia Port. Zwykle osiedla dedykowane są wąskim grupom społecznym. Natomiast projekt tego kwartału odpowie na oczekiwania mieszkańców o różnych profilach. Dlaczego „Spirala czasu”? Bo inwestycja swoimi metrażami, przeglądem form i funkcji zaoferuje mieszkanie dla każdego pokolenia i odpowiadające różnym stylom życia wrocławian. Będą to zarówno „domki” z niezależnym wejściem i wydzielonymi ogródkami, niewielkie mieszkania 2- i 3-pokojowe z aneksem kuchennym bądź niezależną kuchnią, jaki i 4-pokojowe mieszkania z prywatnymi tarasami na dachu. Część zielonych tarasów będzie dostępna dla wszystkich mieszkańców. Do dyspozycji będzie klub dla mieszkańców, rowerownia, plac zabaw dla najmłodszych, dwie strefy rekreacyjne. Zespół usytuowany będzie w centralnej części osiedla WUWA2. Działka od strony północnej i zachodniej przylega do dwóch zielonych stref rekreacyjnych. Bryły i elewacje obiektu położone na dwóch przeciwległych biegunach działki - północnym i południowym, z założenia zakomponowaliśmy jako dwa odrębne światy. Obiekt od południa jest przestrzenny, mocno perforowany, grający światłocieniem, z dużymi balkonami osłanianymi przesuwnymi panelami, od północy zaś - surowy, obronny w charakterze, rozbity jedynie rozcięciem ukazującym wewnętrzny dziedziniec. Mieszkania – mimo, że w standardzie przewyższającym normę – będą z pewnością w cenach rynkowych. Co więcej, przyszłych mieszkańców ucieszą niskie koszty eksploatacji. Zgodnie z założeniami WUWY2 kluczowe dla inwestycji są proekologiczne rozwiązania. Projekt obejmuje zatem np. suchą rzekę oraz retencję wody w zbiorniku pod dziedzińcem, co zmniejszy wysokość opłat za odbiór wody deszczowej. Prąd na potrzeby oświetlenia części wspólnych i terenu wokół budynku pozyskiwany będzie dzięki fotowoltaicznym panelom i wiatrakom w kształcie niewielkich walców na dachu. Źródło: archicom.pl
Szczegóły
inwestorArchicom
projektantArchicom
realizacja inwestycjiIII kw. 2016
wiadomości [Wrocław] Osiedle "Spirala Czasu" (Nowe Żerniki, WuWa2)
Jesteś deweloperem? Dodaj bezpłatnie inwestycję.
+ Dodaj inwestycję