Producent kultowego Majonezu Kieleckiego planuje rozbudowę fabrykiFot. wspspolem.com.pl

Producent kultowego Majonezu Kieleckiego planuje rozbudowę fabryki

Orzech
Orzech
REKLAMA

Producent kultowego Majonezu Kieleckiego planuje rozbudowę infrastruktury, co umożliwi znaczący rozwój zakładu oraz wdrożenie rozwiązań technologicznych najnowszej generacji. Produkowany przez Wytwórczą Spółdzielnię Pracy "Społem" w Kielcach majonez podbija nie tylko Polskę, ale i zagraniczne rynki. Zakład aż musi się rozbudować i postawić nową halę, bo już po prostu nie wyrabia z zamówieniami. W ciągu roku sprzedaż Majonezu Kieleckiego wzrosła aż o 25 procent.

Nowa hala przeznaczona będzie wyłącznie do produkcji Majonezu Kieleckiego, a na całą inwestycję składają się: dwukondygnacyjny obiekt obejmujący zarówno przestrzenie produkcyjne, jak i zaplecze socjalne oraz techniczne o łącznej powierzchni użytkowej ok. 8000 metrów kwadratowych, a także infrastruktura niezbędna do funkcjonowania zakładu. Jej koszt to ok. 62 mln PLN, z czego połowa (ok. 31 mln zł) jest finansowana ze środków własnych, a pozostała część pochodzi z kredytu inwestycyjnego. Dzięki wsparciu w ramach programu Polska Strefa Inwestycji (PSI), po uruchomieniu produkcji możliwe będzie odzyskanie części poniesionych nakładów, w formie zwolnienia z konieczności odprowadzania podatku dochodowego w wysokości do 50% wartości.

Prace budowlane rozpoczną się w maju 2025 roku i potrwają 24 miesiące. Zakończenie inwestycji, obejmujące odbiory techniczne, montaż i uruchomienie nowych linii, zaplanowano na połowę 2027 roku.

Rozbudowa i modernizacja przyczynią się do podwojenia wydajności

Nowe inwestycje są odpowiedzią na rosnące zapotrzebowanie na produkty WSP „Społem”, zarówno na rynku krajowym, jak i międzynarodowym. Będzie to możliwe dzięki wdrożeniu nowoczesnych technologii takich, jak: automatyzacja, robotyzacja i sztuczna inteligencja. Rozwiązania te pozwolą nie tylko na większą elastyczność produkcji, ale również na wytwarzanie różnych wariantów pojemnościowych i smakowych Kieleckiego. Dodatkowo, zastosowanie sztucznej inteligencji w procesach kontroli zagwarantuje utrzymanie najwyższych standardów jakości.

– Inwestycja w rozbudowę hali to dla nas milowy krok w rozwoju firmy. Dzięki temu projektowi możemy zwiększyć moce produkcyjne oraz skuteczniej odpowiadać na potrzeby rynku. Jednocześnie pozwoli on ugruntować naszą pozycję jako jednego z liderów polskiego rynku FMCG, a także ważnego pracodawcy, zapewniającego stabilne zatrudnienie i wspierającego lokalną gospodarkę – mówi Adam Jamróz, Prezes Zarządu WSP „Społem”.

Wprowadzenie nowoczesnych technologii nie wpłynie na redukcję etatów

REKLAMA

Automatyzacja i robotyzacja procesów produkcyjnych, które towarzyszą rozbudowie hali pozwolą firmie zwiększyć efektywność. Co ważne, wprowadzenie nowoczesnych technologii nie wpłynie na redukcję etatów – obecny zespół zachowa swoje miejsca pracy, a pracownicy będą mogli rozwijać swoje kompetencje w nowych obszarach.

Powstaną nowe miejsca pracy

Dodatkowo planowane jest zatrudnienie kolejnych specjalistów takich, jak: automatycy, chemicy, mikrobiolodzy czy pracownicy laboratoriów, co znacząco wpłynie na rozwój lokalnego rynku pracy.

Słynny majonez z Kielc

Majonez Kielecki trafia do konsumentów na całym świecie – od Europy po Kanadę, USA i Australię. Jego roczna produkcja wystarczyłaby na wypełnienie około 400 dużych cystern samochodowych, a liczba wytwarzanych słoiczków mogłaby utworzyć linię od Kielc aż za Casablankę w Maroku. Inwestycja pozwoli WSP „Społem” jeszcze skuteczniej odpowiadać na zmieniające się potrzeby rynku, jednocześnie zachowując wysoką jakość i unikalny charakter produktu.

Komentarze (0)

Napisz komentarz
REKLAMA