Szwajcarski potentat piekarniczy Aryzta rozbuduje swoją fabrykę na Dolnym Śląskuźródło: Aryzta Polska

Szwajcarski potentat piekarniczy Aryzta rozbuduje swoją fabrykę na Dolnym Śląsku

Orzech
Orzech
REKLAMA
Aryzta, europejski potentat w wypieku bułek śniadaniowych, do hamburgerów i croissantów rozpocznie pod koniec września rozbudowę swojej fabryki pieczywa zlokalizowanej w Strzegomiu na Dolnym Śląsku. W przyszłym roku można się spodziewać nowych miejsc pracy w regionie.
W ramach rozbudowy powstanie nowa linia produkująca bułki do hamburgerów. Inwestycja powiększy strzegomską fabrykę Aryzta o kolejne ponad 9 000 mkw. i zapewni nowe miejsca pracy. Generalnym wykonawcą przedsięwzięcia została firma Takenaka Europe Poland Branch. Kamień węgielny ma zostać wmurowany pod koniec września.
Dzięki nowej inwestycji Aryzta Polska chce wzmocnić swoją pozycję producenta pieczywa hamburgerowego wśród wszystkich europejskich piekarni tej grupy. 
Pierwsze bułki na nowej linii według planów będą wypiekane już w drugiej połowie 2022 roku. W związku z rozbudową zakładu w Strzegomiu firma zapowiada utworzenie nowych miejsc pracy. Nowa instalacja będzie wypiekać kilkadziesiąt tysięcy bułek na godzinę – od formowania ciasta po pakowanie. Po rozbudowie, fabryka w Strzegomiu będzie posiadała łącznie cztery linie produkcyjne.
REKLAMA
– Dzięki inwestycji wzmocnimy pozycję ARYZTA zarówno na polskim rynku piekarniczym, jak i w eksporcie. Jako lider stawiamy na rozwój produktów, automatyzację oraz bezpieczeństwo i najwyższą jakość żywności. Dlatego cieszę się, że nowa linia powstaje właśnie w Strzegomiu, będącym jedną z trzech naszych lokalizacji. To nowoczesna fabryka z doskonałym zespołem ekspertów i silnym portfolio produktowym, wykorzystująca do wypieku najwyższej jakości polskie surowce. Montaż nowej linii bułek to ważny krok dla nas jako producenta pieczywa i jako znaczącego pracodawcy na lokalnym rynku pracy – powiedział Waldemar Topolski, dyrektor zarządzający Aryzta Polska.
Aryzta posiada w naszym kraju także zakłady w Grodzisku Mazowieckim i Michałowie-Reginowie. Zakład Aryzta w Strzegomiu powstał w 2013 roku. Rozwija ofertę produktową w takich kategoriach jak pieczywo hamburgerowe, wrapy, croissanty czy bułeczki śniadaniowe.
Aryzta jest jednym z największych w naszej części Europy, dostawców bułek do restauracji i sklepów. Firma między innymi dostarcza pieczywo do sieci restauracji McDonalds
Dzięki najnowszej inwestycji, Aryzta Polska stanie się numerem jeden w kategorii pieczywa hamburgerowego spośród wszystkich europejskich piekarni Grupy Aryzta.

Komentarze (0)

Napisz komentarz
REKLAMA