W Krakowie powstanie fabryka kimchi południowokoreańskiego koncernu spożywczego Daesang Corp.

Orzech

Południowokoreański koncern spożywczy Daesang Corp. ogłosił utworzenie spółki joint venture z polską firmą Charsznickie Pola Natury, która ma się zająć dystrybucją kimchi do dużych sieci handlowych w Europie. Inwestor ma w planach także budowę fabryki kimchi w Krakowie. Polska ma stać się hubem produkcyjnym i dystrybucyjnym koncernu w Europie.

– "Spółka o nazwie Daesang ChPN Europe będzie sprzedawać produkty należącej do południowokoreańskiego koncernu marki Jongga takim sieciom, jak Carrefour, Auchan czy Lidl" – poinformowała południowokoreańska agencja prasowa Yonhap.

– „Koncern wyeksportował w ubiegłym roku kimchi o łącznej wartości 67 mln dolarów, o 131 proc. więcej niż w 2016 r. Eksport do Europy rósł od 2017 roku średnio o 20 proc. rocznie” – przekazał koreański inwestor.

Daesang Corp. poinformował również, że planuje zainwestować w Polsce kwotę 15 mld wonów (ok. 10,7 mln dolarów) w budowę fabryki kimchi w Krakowie. Przedsięwzięcie ma zostać zrealizowane przed końcem 2024 roku. Polski zakład produkcyjny ma mieć ponad 6,6 tys. metrów kwadratowych powierzchni i wytwarzać do 3 tys. ton kimchi rocznie.

Południowokoreański inwestor poinformował, że wybrał Polskę na lokalizację swojej nowej fabryki i centrum dystrybucji i ekspansji marki Jongga w Europie ze względu na dobrą dostępnością składników do produkcji i bliskość do innych europejskich rynków zbytu.

Kimchi jest tradycyjnym koreańskim przysmakiem. Produkowany jest najczęściej z fermentowanej kapusty, soli i ostrej papryki. Cieszy się także coraz większą popularnością w Europie, w tym w Polsce.